Ο «Βλάσσης», οι Σέρβοι και τα προσφυγόπουλα

Ο «Βλάσσης», οι Σέρβοι και τα προσφυγόπουλα

Παρασκήνιο έχει η σερβική πρωτοβουλία να φιλοξενηθούν στη γειτονική χώρα ανήλικα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που βρίσκονται στην Ελλάδα. 

Oπως θυμάστε, ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάντερ Βούτσιτς κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα και τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξέφρασε την επιθυμία να φιλοξενηθούν προσφυγόπουλα στη χώρα του. Η ιδέα είχε προέλθει από την ελληνική πλευρά. Ο Doctor έμαθε ότι η ιδέα γεννήθηκε πάνω σε ένα πιάτο φαγητό από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιώργο Κουμουτσάκο – και δεν θέλουμε διαψεύσεις γιατί γνωρίζουμε και το μενού!

Ενα βράδυ πριν από περίπου δύο μήνες ο υπουργός αρμόδιος για τα διεθνή θέματα που σχετίζονται με το προσφυγικό έτρωγε με

τον πρέσβη της Σερβίας στην Ελλάδα Ντούσαν Σπασόγεβιτς. Το γεύμα ήταν σε γνωστή ταβέρνα που βρίσκεται πίσω από την πρεσβεία της Σερβίας στη Μιχαλακοπούλου.

Λίγο το καλό κρασί, λίγο το καλό φαγητό, λίγο η ανάγκη να σκεφτούν κάτι καλό για την επικείμενη τότε επίσκεψη του προέδρου της Σερβίας στην Ελλάδα, άνοιξαν τα μυαλά και ο Γ. Κουμουτσάκος έριξε την ιδέα για μια κίνηση, όπως είπε, «υψηλού συμβολισμού» και προς την Ελλάδα και προς τις χώρες της ΕΕ που δεν δείχνουν αλληλεγγύη στη διαχείριση του προσφυγικού. Η ιδέα άρεσε από την πρώτη στιγμή στον πρέσβη και ανέλαβε να ενημερώσει το υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας. Τα υπόλοιπα τα είδατε. Η Σερβία ανέλαβε να φιλοξενήσει 50-100 ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα.

Εσπευσμένη αλλαγή τακτικής

Μέχρι και την Τετάρτη το μεσημέρι τα «σκυλιά του πολέμου» των ενσωματωμένων ΜΜΕ έβγαζαν τη γραμμή πως «ακόμη και το περιστατικό στο Κουκάκι περνάει καλά στην κοινή γνώμη», άρα δεν υπήρχε λόγος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πάρει αποστάσεις. Το παιχνίδι άλλαξε μετά την επιστολή του Νίκου Αλιβιζάτου που ήταν προειδοποίηση στην ουσία προς τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και το Μαξίμου ότι αν δεν μαζέψουν τις δυνάμεις καταστολής, θα παραιτηθεί. Είχε προηγηθεί την ίδια ημέρα η ανακοίνωση του ΔΣΑ.

Μέχρι τότε πάντως η άποψη στο Μαξίμου ήταν ότι «οι συριζαίοι την έχουν πατήσει, στον κόσμο περνάει ότι υπερασπίζονται τους μπαχαλάκηδες».

«Στην άκρη μειοψηφίες και μετανάστες»

Μέσα στη χριστουγεννιάτικη γκλαμουριά ήταν την Τετάρτη ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης όταν φωταγώγησε το χριστουγεννιάτικο δέντρο της Περιφέρειας Αττικής στην πλατεία Αιγύπτου, στο Πεδίο του Αρεως. H εκδήλωση είχε συναυλίες, παραδοσιακούς χορούς και ανακαινισμένη παιδική χαρά. Αλλά αγάπη (έστω χριστουγεννιάτικη…) δεν του περισσεύει. Εκπληκτοι οι Αθηναίοι που είχαν συγκεντρωθεί γύρω από τη φάτνη για τα «Χριστούγεννα στο πάρκο μας», όπως ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης, άκουσαν τον Γ. Πατούλη να διαμηνύει στον (ο Θεός να τον κάνει) εορταστικό χαιρετισμό του ότι «κάνουμε στην άκρη τις μειοψηφίες και τους μετανάστες»! Τι είχε προκαλέσει τον εκνευρισμό του περιφερειάρχη; Η παρουσία κάποιων διαδηλωτών από τη δυτική Αττική οι οποίοι σήκωσαν και ένα πανό για τα λατομεία στην περιοχή τους. Ηθελε δεν ήθελε, χάλασε τη γιορτινή ατμόσφαιρα.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter