Ο Βορίδης έβαψε… τους κήπους γαλάζιους

Ο Βορίδης έβαψε… τους κήπους γαλάζιους

Διόρισε στο Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών έξι στελέχη της ΝΔ που δεν έχουν καμία επαφή με το αντικείμενο.

Πολιτευτές, στελέχη της ΝΔ και πρόσωπα της τοπικής αυτοδιοίκησης εκλεγμένα με «γαλάζιους» συνδυασμούς επέλεξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης για το ΔΣ του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ). Πρόκειται για πρόσωπα τα οποία από τα πτυχία που διαθέτουν δεν φαίνεται να έχουν κάποια σχέση με το αγροτικό αντικείμενο, αλλά σχετίζονται με τη ΝΔ. Μία ακόμη κίνηση του Μ. Βορίδη που καταρρίπτει το «γαλάζιο» αφήγημα περί αριστείας και αξιοκρατίας στην τοποθέτηση στελεχών σε κρατικούς φορείς.

Το ΙΓΕ είναι ΝΠΔΔ το οποίο «τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και διαχειρίζεται το Κληροδότημα της Ιφιγένειας Α. Συγγρού» όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του. Το ΙΓΕ λειτουργεί από το 1901 και σκοπός του είναι «η άνοδος του επαγγελματικού και πολιτιστικού επιπέδου των Ελλήνων αγροτών». Στο πλαίσιο αυτό λειτουργεί σχολεία αγροτικής εκπαίδευσης, προσφέρει σεμινάρια, προωθεί την εφαρμοσμένη έρευνα και παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού φυτικών ειδών και συνεργάζεται με υπηρεσίες, ιδρύματα του ΥΠΑΑΤ και γεωτεχνικές σχολές. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι για την εύρυθμη διοίκηση του ινστιτούτου θα έπρεπε τα πρόσωπα που το διοικούν να έχουν γνώσεις ή τουλάχιστον κάποια επαφή με το γεωργικό αντικείμενο. Κι όμως, τα «γαλάζια» πρόσωπα που επέλεξε ο Μ. Βορίδης ναι μεν διαθέτουν πτυχία αλλά διαφορετικά από το αντικείμενο του ΙΓΕ.

Το νέο επταμελές ΔΣ στο ΙΓΕ καθώς και τα αναπληρωματικά μέλη ορίστηκαν με υπουργική απόφαση Βορίδη στις 29 Αυγούστου. Από αυτά μόνο ο πρόεδρος Νικόλαος Θυμάκης κατέχει την ειδικότητα του γεωπόνου. Τα υπόλοιπα μέλη δεν φαίνεται να έχουν σχέση με το αγροτικό αντικείμενο, αλλά πρόκειται είτε για πολιτευτές της τοπικής αυτοδιοίκησης είτε για πρόεδρο ΝΟΔΕ ή για συνεργάτες υπουργών της ΝΔ.


Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ

Ειδικότερα, με την απόφαση Βορίδη αντιπρόεδρος του ινστιτούτου ορίστηκε ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Κόκκαλης. Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, ο Αλ. Κόκκαλης είχε διατελέσει αντιπρόεδρος του Πράσινου Ταμείου επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά, ενώ παράλληλα ήταν και γραμματέας οργανωτικού της ΝΔ. Εκτός από δημοσιογράφος ο κ. Κόκκαλης είναι και θηροφύλακας το επάγγελμα. Φέρεται μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», να ήταν πίσω από τη σφοδρή κόντρα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Κυνηγετικής Ομοσπονδίας το 2014. Τότε εκπρόσωποι της ομοσπονδίας είχαν συναντηθεί προεκλογικά με τον Αντ. Σαμαρά και είχαν εκφράσει τη στήριξή τους προς τη ΝΔ. Τον Νοέμβριο του 2017 ο τότε γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης απέστειλε μάλιστα και προσωπική επιστολή στο μέλος της Πολιτικής Επιτροπής Αλ. Κόκκαλη, με την οποία τον ευχαριστούσε για την προσφορά του στις πλημμύρες της Μάνδρας Αττικής.

Τακτικό μέλος του ΔΣ του ΙΓΕ ορίστηκε επίσης ο Νίκος Χατζής. Πτυχιούχος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ, φέρεται να προσλήφθηκε το 2018 ως μετακλητός υπάλληλος στο γραφείο του επιτρόπου στην Κομισιόν Δημήτρη Αβραμόπουλου το οποίο λειτουργεί στην Αθήνα. Αναπληρώτρια του κ. Χατζή ορίστηκε ακόμη ένα πρόσωπο το οποίο σχετίζεται με τη ΝΔ. Πρόκειται για τη Γεωργία Ρεμπούτσικα, πρώην υπάλληλο του ΚΕΕΛΠΝΟ και σημερινή υπάλληλο του υπουργείου Οικονομικών, η οποία το 2012 αποσπάστηκε στο γραφείο του τότε υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη. Η Γ. Ρεμπούτσικα φέρεται επίσης, σύμφωνα με δημοσιεύματα του 2017, να είναι και στέλεχος της γραμματείας προγράμματος της ΝΔ, «υπό την πολιτική καθοδήγηση του αντιπροέδρου της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη».

Αντιπεριφερειάρχης και σύντροφος του mr Jumbo

Ακόμη ένα τακτικό μέλος είναι η Λουκία Κεφαλογιάννη. Ιδιωτική υπάλληλος με πτυχίο Οικονομικών, ήταν υποψήφια με τον συνδυασμό του Γιώργου Κουμουτσάκου στον Βόρειο Τομέα στις περιφερειακές εκλογές του 2014, ενώ πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε η τοποθέτησή της ως αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα στην Περιφέρεια Αττικής από τον Γιώργο Πατούλη. Η κ. Κεφαλογιάννη είναι επίσης σύντροφος του επιχειρηματία Απόστολου Βακάκη, ιδιοκτήτη των καταστημάτων Jumbo, όπως προκύπτει από δημοσιεύματα.

Ενα από τα μέλη του ΔΣ είναι και η Ευφροσύνη Σακελλαρίου. Συνταξιούχος της ΔΕΗ και οικονομολόγος, είχε τοποθετηθεί και το 2014 επί κυβέρνησης Σαμαρά ως μέλος του ΔΣ της Ανώνυμης Εταιρείας Διώρυγος Κορίνθου (ΑΕΔΙΚ ΑΕ), όπου και παρέμεινε μέχρι τον Ιούλιο του 2015. Γνωστό στέλεχος της ΝΔ, σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Σακελλαρίου είναι επίσης πρόεδρος της ΝΟΔΕ Βορείου Αττικής από το 2018.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το μέλος του ΔΣ του ΙΓΕ Στέφανος

Τσιπουράκης. Δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Γ. Πατούλη στο Μαρούσι και ιατρός το επάγγελμα, είχε ανακοινώσει αρχικά ότι θα κατέβαινε υποψήφιος ως δήμαρχος Αμαρουσίου στις περασμένες αυτοδιοικητικές εκλογές. Στα τέλη Δεκεμβρίου του 2018 όμως ο κ. Τσιπουράκης απέσυρε την υποψηφιότητά του και εντάχθηκε στον συνδυασμό του Θ. Αμπατζόγλου που είχε τη στήριξη της ΝΔ και κατάφερε να εκλεγεί πρώτος σε σταυρούς.

Σαφώς και όλα τα πρόσωπα που απαρτίζουν ένα ΔΣ δεν χρειάζεται να είναι άριστοι γνώστες του αντικειμένου, ωστόσο το ΔΣ της επιλογής Βορίδη φαίνεται ότι διαθέτει μόνο έναν, τον πρόεδρο, σε αντίθεση με το προηγούμενο όπου τέσσερα τουλάχιστον πρόσωπα σχετίζονταν με το αγροτικό κομμάτι.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter