Ο Βορράς της ΕΕ σπρώχνει τον Νότο στην καταστροφή

Ο Βορράς της ΕΕ σπρώχνει τον Νότο στην καταστροφή

Η γαλλογερμανική πρωτοβουλία που ανακοίνωσαν η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αντλεί χρήματα από τις αγορές και θα τα δίνει – στο πλαίσιο του πολυετούς χρηματοδοτικού πλαισίου της Ε.Ε. – ως βοήθεια στα κράτη – μέλη που πλήττονται από την κρίση χαιρετίστηκε θετικά από την επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Είναι όμως ένα ελάχιστο και ανεπαρκέστατο βήμα για την αντιμετώπιση της μεγάλης ύφεσης και της αύξησης της ανεργίας που πλήττει την γηραιά ήπειρο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Να σκεφτεί κανείς μάλιστα ότι είναι το μισό από τις κρατικές ενισχύσεις της ίδιας Γερμανίας προς τις επιχειρήσεις της.

Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαφωνούν κατηγορηματικά απορρίπτοντας το «Ταμείο Ανάκαμψης». Με πρωτεργάτη τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, Αυστρία, Δανία, Ολλανδία και Σουηδία για ακόμη μία φορά, μετά την απόρριψη της έκδοσης «κορονοομολόγων», αρνούνται βοήθεια προς τις πληττόμενες χώρες τινάζοντας στον αέρα μια από τις βασικές αρχές της Ένωσης, αυτή της αλληλεγγύης.

Με τη πολιτική τους αυτή σπρώχνουν στην κατάρρευση τις οικονομίες των χωρών του Νότου, ενδυναμώνοντας τις ευρωσκεπτικιστικές τάσεις που αναπτύσσονται ραγδαία.

Βέβαια είναι γεγονός ότι ο αυστριακός καγκελάριος θέλει να βοηθήσει την ομοϊδεάτισσά του Λε Πέν να κατακτήσει αυτή τη φορά τη γαλλική προεδρία, μετά την παταγώδη αποτυχία του Μακρόν, που είχε κερδίσει την προηγούμενη μάχη με τυμπανοκρουσίες για ανανέωση της πολιτικής της Ευρώπης.

Το τραγικό είναι ότι ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ γίνεται συνένοχος και συνοδοιπόρος των χωρών του Βορρά, αν και είναι πλέον φανερό ότι με την οικονομική του πολιτική, οδηγεί την Ελλάδα στη χρεοκοπία με δραματική αύξηση της ανεργίας και μεγάλη μείωση του ΑΕΠ, κάτι που παραδέχτηκε κυνικά και ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, δεν διεκδικεί απολύτως τίποτα μένοντας προσκολλημένος στην άνευ όρων παράδοσή του στη γερμανική πολιτική της λιτότητας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter