Ο Βρούτσης ανακάλεσε την εγκύκλιο για την απόδοση ΑΜΚΑ σε ξένους υπηκόους

Ο Βρούτσης ανακάλεσε την εγκύκλιο για την απόδοση ΑΜΚΑ σε ξένους υπηκόους

Χωρίς… καθυστερήσεις έρχεται στο προσκήνιο η αντίληψη της νέας κυβέρνησης όσον αφορά στα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών, με «οδηγό» στη συγκεκριμένη περίπτωση τον νέο υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Ο Γιάννης Βρούτσης επανήλθε στα γνωστά του λημέρια και από τις πρώτες του κινήσεις ήταν να ανακαλέσει την πρόσφατη εγκύκλιο με την οποία απλοποιούνταν οι διαδικασίες απόδοσης ΑΜΚΑ, μεταξύ άλλων, σε μετανάστες, αιτούντες διεθνούς προστασίας, ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.

Όπως αναφέρει το left.gr πρόκειται για την εγκύκλιο, η οποία αποσαφήνισε το προηγούμενο, γενικόλογο και γραφειοκρατικό πλαίσιο, που καθιστούσε δύσκολη την απόδοση ΑΜΚΑ στις παραπάνω κατηγορίες ανθρώπων. Την είχαν συνυπογράψει στις 20 Ιουνίου 2019, μετά από προετοιμασία αρκετών μηνών, οι (πρώην, πλέον, αρμόδιοι υπουργοί και υφυπουργοί) Ανδ. Ξανθός, Δημ. Βίτσας και Τ. Πετρόπουλος.

https://www.documentonews.gr/filegrid/2019/07/12/5d287f87825e632a7b5ab864.pdf

Πολιτικός στόχος της εγκυκλίου ήταν η ευκολότερη πρόσβαση των ανθρώπων αυτών σε βασικά αγαθά και δικαιώματα (Υγεία, Παιδεία, Εργασία) και άρα η δυνατότητα ομαλότερης ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία.

Ο κ. Βρούτσης, με την απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια (11/7/19) και η οποία παρατίθεται παρακάτω, μέσα σε μία ημέρα ακύρωσε τη δουλειά μηνών και, πλέον, αναμένεται το «έγγραφο με το οποίο θα δοθούν αναλυτικές οδηγίες για την απόδοση ΑΜΚΑ».

Κρίνοντας με βάση τα ως τώρα πεπραγμένα της νέας κυβέρνησης στο πεδίο των δικαιωμάτων, μάλλον δυσοίωνο προβλέπεται το μέλλον ως προς τη διαδικασία χορήγησης ΑΜΚΑ, την απλοποίηση και συγκεκριμενοποίηση της οποίας είχαν ζητήσει, μεταξύ άλλων, κατά την πρόσφατη απεργία τους και οι εργαζόμενοι στα ΚΕΠ.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει υλοποιήσει την κατάργηση του αυτοτελούς υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, εντάσσοντας την αρμοδιότητα αυτή στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter