Ο Βρούτσης «κάνει την πάπια» στις νέες καταγγελίες για Λαυρεντιάδη

Ο Βρούτσης «κάνει την πάπια» στις νέες καταγγελίες για Λαυρεντιάδη

Ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση απέστειλαν στις 9 Ιανουαρίου οι εργαζόμενοι της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδος (ΟΕΧΒΕ), σχετικά με τα όσα συμβαίνουν στην ELFE SA (πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων) στην Καβάλα.

Οι εργαζόμενοι ζητούν από τον υπουργό Εργασίας να παρέμβει προκειμένου να υπάρξει άμεσα τριμερής συμφιλιωτική διαδικασία προκειμένου να διαφυλαχθεί η συμφωνία του 2017 μεταξύ της εργοδότριας εταιρείας, συμφερόντων Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και των εργαζομένων. Για το θέμα αυτό οι εργαζόμενοι είχαν ενημερώσει από τις 17 Δεκεμβρίου 2019 την γενική γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, κα Στρατινάκη δίχως προς το παρόν να έχουν λάβει κάποια απάντηση, όπως καταγγέλλουν.

«Παρά τον κατεπείγον χαρακτήρα του αιτήματος, ο οποίος αποδεικνύεται και από τις δραματικές εξελίξεις που έλαβαν χώρα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς (31.12.2019), δυστυχώς έως και σήμερα δεν έχει υπάρξει ή τουλάχιστον δεν μας έχει γνωστοποιηθεί κανένας προγραμματισμός σύγκλησης τριμερούς από πλευράς Υπουργείου» σημειώνεται στη σχετική επιστολή.

Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι παραμονές Πρωτοχρονιάς εμφανίστηκε μία ακόμη εταιρεία στο εργοστάσιο με την οποία ζητήθηκε να υπογράψουν νέα σύμβαση δανεισμού οι εργαζόμενοι. Πρόκειται για μία ακόμη εταιρεία σε αυτές που τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί και όπως είχε αποκαλύψει το Documento από το 2016, απορροφούσαν σταδιακά την παραγωγική δραστηριότητα και τους εργαζομένους της ELFE όχι όμως και τα χρέη. Εταιρείες όπως οι ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ, PFIC LTD, CENTROFARO SERVICES LTD, ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΝΕΑΣ ΚΑΡΒΑΛΗΣ ΑΕ, BFS AEBE με κοινές διευθύνσεις και πρόσωπα που συνδέονταν με την μητρική ELFE.

Απαγόρευσαν την είσοδο στο εργοστάσιο

Όπως καταγγέλλουν στην επιστολή τους οι εργαζόμενοι της ELFE η εταιρεία απαγόρευσε την είσοδο στο εργοστάσιο σε όσους δεν υπέγραψαν τη σύμβαση με τη νέα εταιρεία.

«Η πρακτική της εταιρείας περί απαγόρευσης εισόδου στο εργοστάσιο, στο χώρο δουλειάς, σε 134 εργαζόμενους, οι οποίοι αρνήθηκαν να υπογράψουν συμβάσεις δανεισμού –και μάλιστα υπό όρους που παραβιάζουν το γράμμα και το πνεύμα της «Συμφωνία του 2017»– σε μια νεόκοπη, προσφάτως συσταθείσα, παρένθετη εταιρεία. Πρόκειται για Συμβάσεις Δανεισμού, που καταστρατηγούσαν κάθε στοιχειώδες εργασιακό τους δικαιώματα και ουσιαστικά «άνοιγαν την πόρτα» της ομαδικής απόλυσή τους. Για τη μη υπογραφή τους, τελικά τους «έκλεισε την πόρτα» επισημαίνεται στην επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας.

Διαβάστε επίσης: Και νέα ποινική δίωξη για αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη

Ζητούν παρέμβαση Βρούτση

Προκειμένου να επιλυθεί το αδιέξοδο οι εργαζόμενοι ζητούν από τον Γιάννη Βρούτση να παρέμβει. Κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει, ενώ δεν έχουν λάβει και καμία απάντηση από πλευράς υπουργείου στο αίτημα που κατέθεσαν το Δεκέμβριο για την τριμερή συνάντηση.

«Δυστυχώς παρά τις συνεχείς εκκλήσεις και οχλήσεις μας, δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση για ουσιαστική παρέμβαση όπως απαιτείται, δίνοντάς μας την εντύπωση ότι αγνοείται η σοβαρότητα και η σφοδρότητα του εν λόγω ζητήματος.

Σας καλούμε, λοιπόν, για μια ακόμη φορά, την ύστατη κυριολεκτικά στιγμή να αναλάβετε εσείς προσωπικά άμεσα πρωτοβουλία για να συζητηθεί σε τριμερές επίπεδο το θέμα και να επιλυθεί με γνώμονα την εργασιακή νομοθεσία, και όχι την εργοδοτική αυθαιρεσία» σημειώνουν στην επιστολή τους.

Το ερώτημα πλέον που τίθεται είναι το τι θα πράξει το υπουργείο απέναντι σε όσα συμβαίνουν στην ELFE.

Διαβάστε επίσης: Η ΔΕΠΑ, τα χρέη της ELFE και ο Λαυρεντιάδης

Οι ποινικές διώξεις για ELFE και χρέη

Να σημειωθεί ότι σε βάρος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και άλλων έντεκα προσώπων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος ύστερα από μήνυση που είχε καταθέσει η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) με καταγγελλόμενη ζημία σε βάρος της επιχείρησης αερίου άνω των 115 εκατ. ευρώ. Δεν είναι όμως και η μοναδική εμπλοκή Λαυρεντιάδη με την ELFE. To Γενάρη του 2019 ο ασκήθηκε από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθήνας, Στέφανο Μπαξεβάνη ,σε βάρος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη δίωξη για ηθική αυτουργία σε:

● απάτη κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών Δημοσίου σε βάρος της Alpha Bank και του Ελληνικού Δημοσίου,

● καταδολίευση δανειστών κατ’ εξακολούθηση σε βάρος της τράπεζας και

● ψευδής υπεύθυνη δήλωση.

Η σχετική εισαγγελική έρευνα είχε ξεκινήσει μετά από μηνυτήρια αναφορά της Alpha Bank, το 2016, σύμφωνα με την οποία η μεταβίβαση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της ELFE στη Νέα Καρβάλη προς τις εταιρείες ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ και PFIC LTD συμφερόντων Λαυρεντιάδη, ήταν παράνομη και συμπαικτική μεθόδευση. Στην ουσία μεταβιβάζονταν η επιχειρηματική δραστηριότητα της ELFE σε δύο άλλες εταιρείες δικών του συμφερόντων, με αποτέλεσμα να μην εξοφλούνται δάνεια εκατομμυρίων που είχαν ληφθεί από την ALPHA BANΚ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter