Ο Βρούτσης πιάστηκε με τον Μητσοτάκη στην πλάτη

Ο Βρούτσης πιάστηκε με τον Μητσοτάκη στην πλάτη

Η ανακοίνωση του Υπουργού Γιάννη Βρούτση, μερικές ώρες αφότου αποκαλύφθηκε από το Documento η σχέση της συμβούλου του με τα ΚΕΚ και τα γλυκά κεκάκια της τηλεπιμόρφωσης, είναι παροιμιώδης. 

Ο Γιάννης Βρούτσης ανακοινώνει ότι αναιρεί τον εαυτό του, διαβεβαιώνοντας μάλιστα πως με εντολή Μητσοτάκη ακυρώνονται οι επιλογές του. Το σπουδαιότερο είναι πως κατά τον Υπουργό των voucher, όλο αυτό το πανηγύρι των αυτοδιαψεύσεων, είναι (έτσι καταλήγει η ανακοίνωση) «οι μεταρρυθμίσεις που συνεχίζονται εν μέσω πανδημίας». Μεταρρυθμίστε μας υπουργέ μου, με πλατφόρμες, με οικογενειακές αρπαχτές ημετέρων, χωρίς έλεος και μέχρι να πούμε το ψωμί ψωμάκι και τον Αϊνστάιν, «Σκόλιου Ελικίκου».

Προσέξτε όμως, όσα εξελίχθηκαν δεν πρέπει να τελειώσουν με τη διαπίστωση, πως αφού ο Υπουργός πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη ή έστω με το χέρι στις πλατφόρμες εξαιτίας των δημοσιογραφικών αποκαλύψεων, η κυβέρνηση τα μαζεύει κάνοντας απολογισμό μιας σοβαρής πολιτικής ήττας.

Ο Βρούτσης λοιμώχθηκε αλλά ούτε παραιτήθηκε, ούτε εκδιώχθηκε. Η εξήγηση πως δεν μπορούσε τώρα να εκδιωχθεί γιατί έτσι θα υπήρχε παραδοχή πλήρους ήττας για την κυβέρνηση, είναι βάσιμη. Από την άλλη πλευρά όμως και μάλιστα αυτή στην οποία έχει θέα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Γιάννης Βρούτσης είναι η πολιτική του πρωθυπουργού, οι επιλογές που ο ίδιος υιοθέτησε παρά τις κοινωνικές αντιδράσεις και την γελοία έκθεση και φυσικά ένα χρήσιμο εργαλείο του οποίου η χρησιμότητα βρίσκεται και στην πολιτική αναισθησία. Για δείτε τι είχαμε μέχρι να ανακοινώσει ο Βρούτσης πως ο Βρούτσης απέτυχε, αλλά ταυτόχρονα ο Μητσοτάκης κρατάει τον πετυχημένο Βρούτση.

Αρχικά ενέκριναν ένα κονδύλι 200 εκατομμυρίων για επιστήμονες. Το ποσό αυτό αντί να το δώσουν απευθείας στους ενδιαφερόμενους, ανακοίνωσαν πως θα το μοιράσουν μέσα από ένα σύστημα με ΚΕΚ και ηλεκτρονικές πλατφόρμες που θα εισέπρατταν το 40% περίπου ως «διαμεσολάβηση». Στην ερώτηση γιατί δεν τα δίνουν απευθείας τα χρήματα, απαντούσαν πως επειδή ήταν χρήματα ΕΣΠΑ, έπρεπε να περάσουν μέσω τηλεπιμόρφωσης διαφορετικά θα ήταν παράνομα. Στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου όμως που προέβλεπε τη χρηματοδότηση, υπήρχε σαφής αναφορά πως πρόκειται για «εθνικούς πόρους». Δεν ήταν ΕΣΠΑ δηλαδή. Λίγο αργότερα το Documento αποκάλυψε έγγραφο της Κομισιόν, με το οποίο δίνεται η άδεια στις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να χρησιμοποιήσουν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ για την πανδημία χωρίς να υπάρχουν τα προγράμματα επιμόρφωσης. Δηλαδή και τα κονδύλια ΕΣΠΑ να χρησιμοποιούσαν δεν χρειάζονταν τα ΚΕΚ και οι πλατφόρμες.

Στα social media, (τα οποία έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην διάδοση των αποκαλύψεων) εκατοντάδες επαγγελματίες πόσταραν φωτογραφίες από το είδος της «επιμόρφωσης» με διάφορα αλαμπουρνέζικα όπως το Σκόιλ Ελικίκου. 

Φίλοι, κουμπάροι, χρηματοδότες και πολιτικά ημέτεροι, φαίνονταν να είναι οι επιχειρηματίες που έπαιρνα την μερίδα του λέοντος από τη διαμεσολάβηση της πλατφόρμας. Παρ όλα αυτά ο Βρούτσης και πολύ περισσότερο ο κουμπάρος ιδιοκτήτη ΚΕΚ, Άδωνης Γεωργιάδης, συνέχιζαν να λοιδορούν το Documento για τις αποκαλύψεις και να αποκαλούν αναγκαίο και πετυχημένο το μέτρο του voucher.

Μέχρι που φτάσαμε στην αποκάλυψη πως η οικογένεια της στενής συμβούλου του Υπουργού, Ευγενίας Παπαβασιλείου, ήταν ιδιοκτήτρια ΚΕΚ και είχε επιχειρηματική σχέση με αυτούς που πήραν το χρήμα διαθέτοντας πλατφόρμες. Η ίδια η Ευγενία Παπαβασιλείου υπήρξε μεγαλομέτοχος των επιχειρήσεων πριν πουλήσει πρόσφατα το ποσοστό της στην ανιψιά της για μόλις 24.000 ευρώ! Η κομπίνα, γιατί για κομπίνα πρόκειται, έφτανε στην πόρτα του Υπουργού. Έτσι ο Μητσοτάκης επέλεξε να αδειάσει τον Βρούτση, να απομακρυνθεί από τις προσωπικές ευθύνες που βαραίνουν τον ίδιο και να επιχειρήσει μέσω των Μέσων Ενημέρωσης να περάσει ως επανάσταση την ανατροπή του δικού του δημιουργήματος;

Δεν γνώριζε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις μεθοδεύσεις μέσω των voucher; Δεν ήξερε ότι είναι μεθόδευση για να μοιραστεί αδιαφανώς χρήμα εκεί που μοιράστηκε. Δεν είχε ακούσει τις διαμαρτυρίες των Δικηγορικών Συλλόγων για τις αθλιότητες; Δεν υπέπεσε στην αντίληψή του πως η επιμόρφωση είχε το επιστημονικό επίπεδο του «φτου σκουλικομυρμηγκότρυπα»;

Όχι μόνο γνώριζε αλλά το μεθόδευσε κιόλας. Ο Βρούτσης μοίρασε αδιαφανώς χρήμα όπως μοιράζει ο πρωθυπουργικός ανιψιός στα ΜΜΕ και το επιτελικό κράτος όπου μπορεί ακόμη και όταν αποκαλύπτεται. Ο Βρουτσισμός, ως εκφραστής του παλαιοκομματισμού και του δεξιού-αδέξιου κράτους είναι ανώτερο στάδιο του Μητσοτακισμού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζει και εκφράζεται από τους Βρούτσηδες και τους Αδώνηδες, οι οποίοι υλοποιούν τον πολιτικό του στόχο: το πέρασμα της χώρας στον απόλυτο έλεγχό του μέσα από τη δημιουργία δομών ελέγχου, είτε με το χρήμα, είτε με την επιβολή και πάντα με το ψέμα. Ο πρωθυπουργός δεν έχει καμία ευθιξία και κυρίως καμία αναστολή στην προσπάθεια να επιβάλει το νεομητσοτακισμό . Γι αυτό ο Βρούτσης είναι χρήσιμος. Όταν πιαστεί με τη γίδα στην πλάτη απλώς φροντίζουν να δείχνουν πως είναι χρήσιμος ηλίθιος που έκανε λάθος. Ο Βρούτσης δεν κουβαλά καμιά γίδα στην πλάτη, κουβαλάει τον Μητσοτάκη

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter