Ο Βρούτσης σκοτώνει με το ασφαλιστικό

Ο Γιάννης Βρούτσης.

Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο έρχεται στη Βουλή για να ψηφιστεί. Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης θεωρεί ότι βελτιώνει τον νόμο Κατρούγκαλου.

Δεν είναι όμως καθόλου σίγουρος για την κοινωνική αποδοχή αυτών των υποτιθέμενων βελτιώσεων και βάζει μπροστά τα ακροδεξιά επιχειρήματα που πιστεύει ότι θα συμμεριστεί το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού, λέγοντας σε υψηλούς τόνους ότι φταίνε οι πρόσφυγες και οι μετανάστες για τα χάλια του ασφαλιστικού οι οποίοι παίρνοντας σύνταξη μειώνουν κατά 80% την αντίστοιχη των Ελλήνων πολιτών. Βρούτσειος λογική αλλά πιάνει.

Ομως η κριτική δεν έρχεται μόνο από τα συνδικάτα και τους ελεύθερους επαγγελματίες που θα δουν –το 55% από αυτούς– το κόστος της ασφάλισής τους να αυξάνεται. Η εργοδοτική ΓΣΕΒΕΕ με υπόμνημά της κάνει φύλλο και φτερό τα επιχειρήματα του υπουργού Εργασίας. Καταρχάς οι εισφορές για τα χαμηλά και πολύ χαμηλά εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών θα αυξηθούν κατά 20%. Η αύξηση αυτή θα μειώσει κατά 200 εκατομμύρια την εισπραξιμότητα, στέλνοντας μόνο γι' αυτό τον λόγο τα ταμεία στον Καιάδα και αφήνοντας τους ασφαλισμένους χωρίς παροχές. Κατά δεύτερον, το μη αναλογικό μοντέλο καταβολής εισφορών που προτείνεται με το νομοσχέδιο στρεβλώνει τον ανταγωνισμό καθώς με τη δυνατότητα που δίνεται για επιλογή κλίμακας είτε με εισόδημα 1.000 ευρώ είτε με εισόδημα 1 εκατομμύριο ευρώ, ο ασφαλισμένος θα πληρώνει τα ίδια.

Όταν λοιπόν η κριτική γίνεται από εργοδοτικές οργανώσεις είναι φανερό για ποιους λόγους ο Βρούτσης φέρνει το νομοσχέδιο στη Βουλή και προσπαθεί να το υπερασπιστεί με ακροδεξιά επιχειρήματα.

Ως εκ τούτου, αναζητείται άμεση αντίδραση.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.