Τις επιπτώσεις της δικής του πολιτικής καλείται να διαχειριστεί –ή μήπως να συγκαλύψει– ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο οποίος βλέπει το στρατιωτικό σύστημα υγείας να αποδομείται μέρα με τη μέρα, κάτω από το βάρος των επιλογών του.
Οι συνεχείς παραιτήσεις στρατιωτικών γιατρών, όχι μόνο στο ΝΙΜΤΣ αλλά και σε ολόκληρο το στράτευμα, δεν αποτελούν «φυσιολογική ροή», όπως κάποιοι επιχειρούν να παρουσιάσουν, αλλά απότοκο μιας στρατηγικής που μοιάζει να στοχεύει στην απαξίωση και τελικά στην εκχώρηση κρίσιμων δομών σε ιδιώτες.
Η κατάρρευση δεν περιορίζεται στον χώρο της υγειονομικής περίθαλψης των ενόπλων δυνάμεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόσφατη αποκάλυψη για το Πολεμικό Ναυτικό, όπου καταγράφηκε αύξηση των παραιτήσεων κατά 31,5% – μια αύξηση που δεν αφήνει περιθώρια για αυταπάτες: οι στρατιωτικοί εγκαταλείπουν ένα σύστημα που δεν τους προστατεύει και δεν τους σέβεται.
Την ίδια ώρα, στο ΝΙΜΤΣ –το Νοσηλευτικό Ίδρυμα του Μετοχικού Ταμείου Στρατού– επιχειρείται η απορρόφηση του σοκ από τις μαζικές παραιτήσεις μέσω της προσφυγής στην πρόσληψη επικουρικών ιατρών, μια λύση εκ των υστέρων και σαφώς ενδεικτική του πανικού που επικρατεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου.
Η σχετική τροπολογία κατατέθηκε εκτάκτως στο νομοσχέδιο που συζητήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής. Είναι προφανές ότι μέχρι και πριν λίγες ημέρες δεν υπήρχε πρόβλεψη για τέτοιες προσλήψεις, γεγονός που αποκαλύπτει τον αιφνιδιασμό της κυβέρνησης μπροστά στο κύμα αποχωρήσεων.
Όλα δείχνουν ότι το νομοσχέδιο που κατέθεσε το ΥΠΕΘΑ στις 15 Απριλίου προκάλεσε ένα ντόμινο παραιτήσεων, καθώς οι στρατιωτικοί γιατροί έσπευσαν να αποχωρήσουν προτού εγκλωβιστούν στις νέες ρυθμίσεις. Το αποτέλεσμα είναι ένα επικίνδυνο κενό, το οποίο επιχειρείται να μπαλωθεί πρόχειρα – και χωρίς διαβούλευση – με προσλήψεις προσωρινών γιατρών, ώστε να συνεχίσει τη λειτουργία του το νοσοκομείο.
Είναι γνωστό ότι στη διοίκηση του ΝΙΜΤΣ τοποθετήθηκε πρόσωπο από το στενό περιβάλλον του Νίκου Δένδια, με τον οποίο φέρεται να συνδέεται από τα μαθητικά τους χρόνια στο Κολλέγιο Αθηνών. Η επιλογή αυτή, με διαδικασίες που χαρακτηρίστηκαν αδιαφανείς, έχει προκαλέσει νέα ερωτήματα για τις πραγματικές προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας. Αντί για ενίσχυση του νοσοκομείου, η τοποθέτηση ενισχύει την εικόνα μιας συντονισμένης πορείας απαξίωσης και αποδόμησης.
Με την ταυτόχρονη απουσία διεκδίκησης των εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που οφείλουν δημόσιοι φορείς στα στρατιωτικά νοσοκομεία, όπως έχει καταγγείλει η ΠΟΕΣ, και με την επιβολή πληρωμής για περίθαλψη στους ίδιους τους στρατιωτικούς, η εικόνα που διαμορφώνεται είναι ξεκάθαρη: το στρατιωτικό νοσοκομείο οδηγείται βήμα-βήμα στην αποκρατικοποίηση.
Η ευθύνη για την κατάσταση αυτή έχει ονοματεπώνυμο και δεν είναι άλλη από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια ο οποίος φαίνεται να κερδίζει πολιτικούς πόντους από κύκλους που ευνοούνται από την αποδόμηση του δημόσιου χαρακτήρα των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά χάνει οριστικά την εμπιστοσύνη των στελεχών που υπηρετούν.
Διαβάστε επίσης:
Φαραντούρης: «Ζητώ την καταδίκη του Ερντογάν και την απελευθέρωση του Σουηδού δημοσιογράφου»
Πελάτες για την υγεία τους και οι στρατιωτικοί
Βατικανό: Ξεκινά το Κονκλάβιο – Όρκοι μυστικότητας, απομόνωση και αναμονή για τον λευκό καπνό