Ο Δένδιας επιβεβαίωσε την πρόθεση Μπάιντεν για αναβάθμιση των τουρκικών F-16 λίγο πριν το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Ο Δένδιας επιβεβαίωσε την πρόθεση Μπάιντεν για αναβάθμιση των τουρκικών F-16 λίγο πριν το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Στην επιβεβαίωση του δημοσιεύματος της Wall Street Journal προχώρησε ο Νίκος Δένδιας αναφορικά με την πρόθεση της κυβέρνησης Μπάιντεν για την αναβάθμιση των τουρκικών F-16. Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, ανέφερε πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ έστειλε «pre-notification» στο Κογκρέσο τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να βρεθεί στην Ουάσιγκτον την ερχόμενη Δευτέρα.

«Η πληροφόρηση που έχουμε είναι ότι εστάλη pre-notification» επισήμανε, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στο αίτημα του Κώστα Σκανδαλίδη να ξεκαθαριστεί το τοπίο σε σχέση με την αναβάθμιση ή μη των τουρκικών F-16, καθώς -όπως είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ- «από αυτό θα εξαρτηθεί η ψήφος μας για την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ».

Ο υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε πως το «pre-notification» δεν συνιστά «τελεσθείσα πράξη», όμως, η αναβάθμιση του «τουρκικού οπλοστασίου» με πυραύλους και ραντάρ αποτελεί πρόβλημα διότι η Άγκυρα έχει εκδώσει απειλή πολέμου (casus belli) και παραβιάζει -μέσω υπερπτήσεων- την κυριαρχία της Ελλάδας. 

«Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι σαφής: Οχι» τόνισε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι ανάλογη είναι η στάση της συμπολίτευσης και για τα γερμανικά υποβρύχια που αναμένεται να προμηθευτεί η Τουρκία.

«Δεν θα διευκολυνθεί η δουλειά μας στην Ουάσιγκτον αν η ελληνική Βουλή απέρριπτε την αμυντική συμφωνία που εισηγείται η κυβέρνηση» υποστήριξε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν επεδίωξε την πολίτικη του «επιτήδειου ουδέτερου». «Δεν μας συμφέρει η αντιγραφή ξένων υποδειγμάτων που είναι αναντίστοιχα με τις αρχές μας» κατέληξε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter