Ο Δένδιας παρέδωσε στον ΓΓ του ΟΗΕ επιστολή του Μητσοτάκη για την Τουρκία

Ο Δένδιας παρέδωσε στον ΓΓ του ΟΗΕ επιστολή του Μητσοτάκη για την Τουρκία

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, έλαβε, μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη που αφορά τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με αίτημα να διαβιβαστεί προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας. 

Οι Νίκος Δένδιας και Αντόνιο Γκουτέρες συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη, με τον Έλληνα υπουργό να δηλώνει ότι ανέλυσε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ το «πως η τουρκική παραβατικότητα δημιουργεί προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού, οι δύο άνδρες συζήτησαν και για την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, αντίγραφο της οποίας ο Νίκος Δένδιας παρέδωσε εθιμοτυπικά στον συνομιλητή του.

Όσο για την τοποθέτηση του Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος την Πέμπτη έκανε λόγο για ελληνοτουρκική συμφωνία για την έναρξη τεχνικών συνομιλιών, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι… δεν έχει μελετήσει το έγγραφο.

«Δεν έχουμε μελετήσει το έγγραφο και κατά συνέπεια δεν θα μπορούσα να σας μιλήσω για δυσαρέσκεια ή ευαρέσκεια. Αυτό όμως που θέλω να επαναλάβω είναι αυτό που περιέχεται στις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργείου Εξωτερικών, δηλαδή ότι η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται με την Τουρκία. Η Ελλάδα έχει πει ξεκάθαρα ότι διαπραγμάτευση με την Τουρκία μπορεί να υπάρξει μόλις τα τουρκικά πλοία αποχωρήσουν από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Όχι όμως όσο τα τουρκικά πλοία παραμένουν εκεί», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ερωτώμενος για το αν είναι στις σκέψεις της Ελλάδας η προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τις τουρκικές απειλές, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι «η προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας είναι πάντα δικαίωμα οποιουδήποτε μέλους των Ηνωμένων Εθνών, και κατά συνέπεια και της χώρας μας. Το πότε όμως, κάτω από ποιες συνθήκες πρέπει να χρησιμοποιηθεί αυτή η δυνατότητα, αυτό είναι πάντα θέμα το οποίο αποφασίζεται υπό τις συνθήκες της συγκεκριμένης στιγμής».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter