Ο δήμαρχος Χαϊδαρίου καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση δίνει… πακέτο με τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και την προβλήτα 4

Ο δήμαρχος Χαϊδαρίου καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση δίνει… πακέτο με τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και την προβλήτα 4

Μείζον θέμα έχει προκύψει στο Χαϊδάρι με αφορμή το ενδεχόμενο παραχώρησης της Προβλήτας 4, μπροστά από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, σε πιθανούς αγοραστές των Ναυπηγείων. Ο δήμαρχος Χαϊδαρίου καταγγέλλει πως δεν έγινε καμιά διαβούλευση με τον Δήμο πριν την κατάθεση της τροπολογίας.

Σημειώνεται πως τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ανήκουν διοικητικά στον δήμο Χαϊδαρίου και αυτό που προτείνει/ζητά ο δήμαρχος, Βαγγέλης Ντηνιακός και σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο είναι να παραχωρηθεί στον Δήμο Χαϊδαρίου και η απόδοσή της στους κατοίκους του Χαϊδαρίου και της Δυτικής Αθήνας μόλις σταματήσει η λειτουργία του Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων.

Προσθέτει δε πως ο Υπουργός Οικονομικών αρνήθηκε την αλλαγή ή την απόσυρση της τροπολογίας, διατυπώνοντας την άποψη ότι η παραχώρηση της Προβλήτας 4 είναι απαραίτητη για την επιτυχία της πώλησης των Ναυπηγείων.΄

Μεταξύ άλλων, καταγγέλλει πως δεν έγινε καμιά διαβούλευση με τον δήμο πριν την κατάθεση της τροπολογίας, δεν υπήρξε καμία διαφάνεια στην διαδικασία λήψης αποφάσεων σε κυβερνητικό επίπεδο.

Αναλυτικά η ανάρτηση του δημάρχου Χαϊδαρίου: 

«Με ομόφωνο ψήφισμα το Δημοτικό Συμβούλιο Χαϊδαρίου εκφράζει την «απόλυτη διαφωνία, διαμαρτυρία και αγανάκτηση του» για την αιφνιδιαστική κατάθεση από την κυβέρνηση και την υπερψήφιση κατά πλειοψηφία από τη Βουλή την Τετάρτη 12/2 τροπολογίας με την οποία παραχωρείται στους πιθανούς αγοραστές των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης που αιγιαλού έμπροσθεν των Ναυπηγείων, δηλαδή και της Προβλήτας 4. Το ΔΣ Χαϊδαρίου συνεδρίασε έκτακτα την Πέμπτη 13/2 και ενημερώθηκε επίσημα από τον Δήμαρχο Βαγγέλη Ντηνιακό για τις τελευταίες εξελίξεις και τις πρώτες αντιδράσεις του Δήμου.

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος το βράδυ της Τρίτης 11/2, ημέρα κατάθεσης της τροπολογίας, πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο σύσκεψη των Βουλευτών της Δυτικής Αθήνας όπου ο Δήμαρχος ζήτησε την συμπαράστασή τους στον Δήμο και την μη ψήφιση της τροπολογίας.

Την Τετάρτη 13/2 το πρωί με επιστολή του στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο Δήμαρχος ζήτησε την αλλαγή της τροπολογίας ώστε να εξαιρεθεί ρητά η Προβλήτα 4 από την παραχώρηση στους μελλοντικούς αγοραστές των Ναυπηγείων.

Ο Δήμαρχος ενημέρωσε το ΔΣ ότι στη συνέχεια, Τετάρτη πρωί, πήγε στη Βουλή και συναντήθηκε με τον Υπουργό Οικονομικών και εκπροσώπους των κομμάτων. Όμως ο Υπουργός Οικονομικών αρνήθηκε την αλλαγή ή την απόσυρση της τροπολογίας, διατυπώνοντας την άποψη ότι η παραχώρηση της Προβλήτας 4 είναι απαραίτητη για την επιτυχία της πώλησης των Ναυπηγείων. Το απόγευμα της Τετάρτης η τροπολογία υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από τη Βουλή.

Ο Δήμαρχος τόνισε στο ΔΣ ότι:

Παρά την ενημέρωση που είχαν προσωπικά από τον ίδιο αλλά και με επίσημα έγγραφα από τον Οκτώβριο μέχρι τώρα η ΕΤΑΔ και το Υπουργείο Οικονομικών για τις θέσεις του Δήμου Χαϊδαρίου και για την πλήρη στήριξη τους από τον ΑΣΔΑ, δεν έγινε καμιά διαβούλευση με τον Δήμο πριν την κατάθεση της τροπολογίας, δεν υπήρξε καμία διαφάνεια στην διαδικασία λήψης αποφάσεων σε κυβερνητικό επίπεδο.

Η τυχόν παραχώρηση της Προβλήτας 4 στον μελλοντικό αγοραστή των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά θα ήταν βαρύ πλήγμα στα σχέδια αναβάθμισης του Χαϊδαρίου και της Δυτικής Αθήνας.

Η μόνη προοπτική για την Προβλήτα 4 είναι η παραχώρησή της στον Δήμο Χαϊδαρίου και η απόδοσή της στους κατοίκους του Χαϊδαρίου και της Δυτικής Αθήνας μόλις σταματήσει η λειτουργία του Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων. Η Ακτή Σκαραμαγκά είναι το φυσικό επίνειο ολόκληρης της Δυτικής Αθήνας. Δικαιωματικά λοιπόν θα έπρεπε να έχει περάσει στη χρήση του Δήμου Χαϊδαρίου εδώ και πολλά χρόνια. Αυτό θα αποτελούσε μία από τις πολλές αναγκαίες κινήσεις για να αμβλυνθούν οι μεγάλες ανισότητες που έχουν ιστορικά διαμορφωθεί.

Ο Δήμαρχος Βαγγέλης Ντηνιακός πρότεινε στο Δημοτικό Συμβούλιο:

Την προσφυγή στη δικαιοσύνη για την ακύρωση της παραχώρησης της χρήσης της Προβλήτας 4 στον μελλοντικό αγοραστή των Ναυπηγείων. Όπως είπε ο Δήμαρχος, την ευθύνη για την καθυστέρηση ή πιθανά και την αποτυχία της διαδικασίας εξαγοράς των Ναυπηγείων λόγω δικαστικής εμπλοκής έχουν πλέον αυτοί που αποφάσισαν την παραχώρηση και της Προβλήτας 4, σε αντίθεση με τη θέληση των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας.

Την συνέχιση με κάθε πρόσφορο μέσο του αγώνα του Δήμου για την ακύρωση της τροπολογίας και την παραχώρηση της έκτασης στον Δήμο και στους κατοίκους. Σε αυτή την προσπάθεια, που είναι μέρος του συνολικού σχεδίου και αγώνα του Δήμου για την αναβάθμιση του Χαϊδαρίου, θα μετρήσουμε στην πράξη τους αληθινούς φίλους της πόλης μας.

Μετά τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και των Δημοτικών Συμβούλων, διαμορφώθηκε ένα ομόφωνο ψήφισμα στο οποίο εξειδικεύονται οι μορφές συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα του Δήμου για το διαχρονικό αίτημά του να αποδοθεί στον Δήμο και στους κατοίκους η Προβλήτα 4.

Το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος του Δημοτικού Συμβουλίου θα δημοσιευθεί μετά την καθαρογραφή του από την Γραμματεία του ΔΣ.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter