Ο Διαμαντής Διαμαντίδης γράφει στο Docville: Παντελής έλλειψη κρατικής πρόνοιας

Ο Διαμαντής Διαμαντίδης γράφει στο Docville: Παντελής έλλειψη κρατικής πρόνοιας

Το Documento απευθύνθηκε στον υπεύθυνο εκδηλώσεων και επικοινωνίας του Λεξικοπωλείου Διαμαντή Διαμαντίδη για να γράψει την άποψή του σχετικά με όσα συμβαίνουν στον χώρο του βιβλίου εξαιτίας της πανδημίας

Εµφυτη στη φιλοσοφία της οµάδας του Λεξικοπωλείου παραµένει η εξής αντίληψη: συγγραφείς, επιµελητές/διορθωτές, τυπογράφοι, εκδότες, βιβλιοπωλεία, αναγνώστες ανήκουµε σε µια διευρυµένη κοινότητα µε κοινό παρονοµαστή το βιβλίο.

Ηδη από τις πρώτες µέρες του ξεσπάσµατος της πανδηµίας αναρωτηθήκαµε πώς µπορούµε να συσπειρώσουµε αυτή την κοινότητα αλλά και να τη διευρύνουµε ακόµη περισσότερο. Eτσι εστιάσαµε στην αξιοποίηση των µέσων κοινωνικής δικτύωσης και τη δύναµη της επικοινωνίας στο διαδίκτυο, υλοποιώντας προσπάθειες όπως η οµάδα Lexikopoleio etc. και το πρότζεκτ «The Authors’ Voice», ενώ παράλληλα κατευθύναµε το αναγνωστικό κοινό προς τον ιστότοπό µας. Οµως η υπεράσπιση του βιβλίου δεν µπορεί να γίνεται µόνο χρησιµοποιώντας τα µέσα κοινωνικής δικτύωσης ή µέσω διαδικτυακών πωλήσεων (οι οποίες δεν µπορούν να αντισταθµίσουν τις απώλειες των πωλήσεων στο βιβλιοπωλείο). ∆ιαπιστώνουµε πως υπάρχει µεγάλο χάσµα ανάµεσα στα µέτρα που πάρθηκαν στην Ελλάδα (παντελής έλλειψη κρατικής πρόνοιας) και εκείνα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες για τη στήριξη του βιβλίου. Στη Γαλλία, για παράδειγµα, πέρα από τα µέτρα που έχουν ληφθεί για το σύνολο των εργαζοµένων και των επιχειρήσεων, το CNL (Εθνικό Κέντρο Βιβλίου – στην Ελλάδα καταργήθηκε το 2013) θέσπισε σχέδιο έκτακτης ανάγκης µε αρχικό προϋπολογισµό 5 εκατ. ευρώ που θα διατεθεί στους συγγραφείς, τους πιο ευάλωτους ανεξάρτητους εκδοτικούς οίκους και στα βιβλιοπωλεία, ενώ θα υπάρξουν αντίστοιχες παρεµβάσεις από άλλους φορείς που δραστηριοποιούνται στον χώρο του βιβλίου καθώς και από τις περιφέρειες. Πριν από περίπου µια εβδοµάδα η τέως υπουργός Πολιτισµού της Γαλλίας Φρανσουάζ Νισέν είπε: «Οι ιδέες βρίσκονται στα βιβλία, τα βιβλία βρίσκονται στα βιβλιοπωλεία».

Οπως διαφαίνεται, στην Ελλάδα ο κλήρος πέφτει και πάλι σε αυτή την κοινότητα την οποία προανέφερα για να στηρίξει το βιβλίο. Κι εµείς ως Λεξικοπωλείο δηµιουργήσαµε έγκαιρα τον απαραίτητο χώρο ώστε να εκφραστούν αυτή η υποστήριξη, η αλληλεγγύη και η δηµιουργία ακριβώς µέσα από αυτές τις µικρές κοινότητες που σχηµατίζονται και αλληλεπιδρούν δυναµικά, δίνοντας ώθηση και ελπίδα σε ό,τι αφορά το µέλλον του βιβλίου. Τέτοια βήµατα αποτελούν την πρωτοπορία στους καιρούς που διανύουµε και εµείς στοχεύσαµε από την αρχή αυτής της κρίσης σε αυτή την κατεύθυνση χωρίς δεύτερη σκέψη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter