O Δίας ξεπέρασε τον Κρόνο σε αριθμό φεγγαριών

O Δίας ξεπέρασε τον Κρόνο σε αριθμό φεγγαριών

Τη μυθολογική νομοτέλεια της εκθρόνισης του Κρόνου φαίνεται πως ακολουθεί η αστρονομία, αφού σύμφωνα με το Κέντρο Ελάσσονων Πλανητών της Διεθνούς Ένωσης Αστρονομίας τα φεγγάρια του Δία αυξάνονται από τα 80 στα 92, αφήνοντας δεύτερο τον Κρόνο που περιτριγυρίζεται από 83 γνωστούς δορυφόρους.

Τα 12 νέα φεγγάρια του Δία ανακαλύφθηκαν πριν από το 2019, τώρα όμως αναγνωρίστηκαν επίσημα ως δορυφόροι από το Κέντρο Ελάσσονων Πλανητών της Διεθνούς Ένωσης Αστρονομίας.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Sky & Telescope, όλοι νέοι δορυφόροι είναι μικροί, με διάμετρο μερικών χιλιομέτρων. Κινούνται σε μεγάλη απόσταση από τον Δία και χρειάζονται περισσότερο από 340 ημέρες για να συμπληρώσουν μια περιφορά.

Μάλιστα, εννέα από τα νέα φεγγάρια κινούνται ανάποδα, στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή του πλανήτη και των περισσότερων δορυφόρων του.

Ο Κρόνος πάντως είναι πιθανό να πάρει και πάλι τα σκήπτρα, αφού πρόσφατη μελέτη υπολόγιζε ότι περιτριγυρίζεται από περισσότερα σώματα με διάμετρο άνω των 3 χιλιομέτρων, πολλά από τα οποία είναι θραύσματα αρχαίων συγκρούσεων.

Αν όλα αυτά τα αντικείμενα αναγνωριστούν ως φεγγάρια, ο Κρόνος θα επιστρέψει στην κορυφή.

Πηγή: AFP, Reuters

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter