Ο διεθνής Τύπος στο documentonews.gr: Αναστολή του εμβολίου της AstraZeneca στην Ευρώπη

Ο διεθνής Τύπος στο documentonews.gr: Αναστολή του εμβολίου της AstraZeneca στην Ευρώπη

Ένας γύρος του κόσμου μέσα από τα πρωτοσέλιδα των σημαντικότερων εφημερίδων σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Ξεκινάμε από την Βρετανία όπου οι αρχές της χώρας υπερασπίζονται το εμβόλιο. Οι Times γράφουν: «Το Ηνωμένο Βασίλειο υπερασπίζεται το εμβόλιο της Οξφόρδης εν μέσω φόβων για θρομβώσεις». Ενώ πληθαίνουν οι χώρες που παύουν τη χρήση του εμβολίου, οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρώπης και της Βρετανίας υπεραμύνονται τη χρήση του δηλώνοντας ότι «τα οφέλη υπερσκελίζουν τις παρενέργειες». Ο Independent: «Χώρες σε όλη την Ευρώπη σταματούν την χρήση του εμβολίου της Οξφόρδης». Ο Guardian: «Η ρυθμιστική αρχή της ΕΕ απορρίπτει τους φόβους για την ασφάλεια του εμβολίου της Οξφόρδης». Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) δήλωσε ότι πολλοί πολίτες της ΕΕ παθαίνουν θρομβώσεις για διαφορετικούς λόγους κι ότι τα περιστατικά σε εμβολιασμένους πολίτες δεν εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα από το σύνηθες. Και η Daily Telegraph: «Χάος στην ΕΕ από τις ανησυχίες για το εμβόλιο της Οξφόρδης». Η εφημερίδα δημοσιεύει και φωτογραφία από την μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την αστυνομική βία έξω από το κοινοβούλιο.

Στην Ιταλία η La Repubblica γράφει: «Η Ευρώπη μπλοκάρει την AstraZeneca». Η Ιταλία σταματά 1,4 εκατ. δόσεις, σε μια ήδη αργή εκστρατεία εμβολιασμού. Το υπουργικό συμβούλιο στοχεύει στην Pfizer, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο για το Sputnik V. Η La Stampa: «Η Ευρώπη αναστέλλει το εμβόλιο της AstraZeneca». Η Il Messaggero: «Ο Ντράγκι αποκλείει το εμβόλιο της AstraZeneca». Η εκστρατεία εμβολιασμού είναι σε κίνδυνο, καθώς λείπουν 35 εκατ. δόσεις. Και η Corriere de la Sera: «Αναστολή του εμβολίου της AstraZeneca». Εν αναμονή της γνωμοδότησης του ΕΜΑ και η ιταλική κυβέρνηση αναστέλλει τους εμβολιασμούς. Παράλληλα εκφράζονται φόβοι για την διάρκεια της ανοσίας.

Στη Γαλλία η Libération προσεγγίζει σκωπτικά την υπόθεση του εμβολίου βάζοντας ως τίτλο ένα νεολογισμό, που αποτελείται από το όνομα της εταιρείας και τη γνωστή ‘μαγική’ φράση ‘άμπρα καντάμπρα’ : «Astracadabrantesque». Αφού το είχε αρχικώς υπερασπιστεί, τώρα η Γαλλία αναβάλλει τη χρήση του εμβολίου μέχρι τη γνωμοδότηση του ΕΜΑ, μια κίνηση που μπορεί να υπονομεύσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη του κοινού στα εμβόλια, εκτιμά η εφημερίδα. Για το ίδιο θέμα η Le Figaro: «AstraZeneca: η γαλλική στρατηγική υπονομεύεται». Στα βήματα της Γερμανίας, ο Μακρόν αναστέλλει «προληπτικά» την χρήση του εμβολίου εν αναμονή της εισήγησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Η Le Monde γράφει: «Danone: οι λόγοι της αποπομπής του γενικού διευθυντή». Απομάκρυνση του Εμανουέλ Φαμπέρ για έλλειψη δυναμισμού και πτωχά αποτελέσματα σε σχέση με ανταγωνιστές όπως η Nestlé. Tη θέση του θα πάρει ο πρώην διευθυντής της Legrand, Ζιλ Σνεπ. Και η Humanité: «Κοινωνική κατάρρευση: οι υπάλληλοι στην πρώτη γραμμή». Ιστορική υποχώρηση των συνθηκών εργασίας και των δικαιωμάτων των δημοτικών υπαλλήλων. Καλούν σε απεργία αυτή την Τρίτη.

Στη Γερμανία η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Αναστολές εμβολιασμών για το AstraZeneca». Ελέγχονται οι περιπτώσεις θρομβώσεων. Ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν δηλώνει πως τα αποτελέσματα είναι ακόμα ανοιχτά εν αναμονή της γνωμοδότησης του ΕΜΑ. Η Die Welt: «Η Γερμανία σταματά προς το παρόν τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca» έπειτα από σύσταση του ινστιτούτου Paul Ehrlich, του ρυθμιστικού φορέα για τα εμβόλια. Και η Süddeutsche Zeitung: «Πλήγμα στην καρδιά της Ένωσης». Μετά την ήττα στις τοπικές εκλογές, οι επικεφαλής των CDU και CSU βλέπoυν τις πιθανότητες για την καγκελαρία να απειλούνται. Ο Ζέντερ θεωρεί την ψηφολαγνεία σαν κώδωνα κινδύνου, ενώ ο Λάσετ επιτίθεται στον κυβερνητικό εταίρο.

Στην Ισπανία έκπληξη προκάλεσε η απόφαση του επικεφαλής των Ποδέμος Πάμπλο Ιγκλέσιας να κατέβει στις κοινοτικές εκλογές της Μαδρίτης. Η El País: «Ο Ιγκλέσιας αφήνει την εθνική πολιτική σκηνή για να δώσει την μάχη στη Μαδρίτη». Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας αφήνει τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης για να κατέβει στον εκλογικό στίβο των περιφερειακών εκλογών της 4ης Μαΐου για τη Μαδρίτη. Και η El Mundo: «Ο Ιγκλέσιας αφήνει το Σάντσεθ για να διεκδικήσει την εξουσία στη Μαδρίτη». Τη θέση του στην κυβέρνηση θα πάρει η Γιολάντα Ντίαθ.

Στις ΗΠΑ οι Financial Times γράφουν: «Η χρήση του εμβολίου της AstraZeneca παύει στην Ευρώπη λόγω φόβων για θρόμβους». Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία αναβάλουν τους εμβολιασμούς ενώ ΠΟΥ και Οξφόρδη δε βλέπουν ενδείξεις προβλήματος. Η Washington Post: «Συγκλονιστικές απώλειες για τους Λατίνους στο άνθος της ηλικίας τους». Ο κορονοϊός θερίζει ανθρώπους ηλικίας 30 με 40 ετών στην λατινοαμερικάνικη κοινότητα. Η Wall Street Journal: «Η χειρότερη αμμοθύελλα σε μια δεκαετία σκεπάζει τους δρόμους του Πεκίνου» και τέλος οι New York Times: «Η Κίνα δίνει εμβόλια στη Λατινική Αμερική και κερδίζει σε επιρροή». 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter