Ο διεθνής Τύπος στο documentonews.gr: Εκλογές στην Καταλονία, ο Ντράγκι στην τελική ευθεία και η δίκη του Τραμπ

Ο διεθνής Τύπος στο documentonews.gr: Εκλογές στην Καταλονία, ο Ντράγκι στην τελική ευθεία και η δίκη του Τραμπ

Ένας γύρος στα πρωτοσέλιδα των σημαντικότερων εφημερίδων σε Ισπανία, Ιταλία, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία.

Στην Ισπανία κυριαρχούν οι εκλογές στην Καταλωνία την ερχόμενη Κυριακή. Η El País έχει κύριο τίτλο: «Το κίνημα ανεξαρτησίας απομονώνει τον Ίγια για να εξασφαλίσει την νίκη». Αναφέρεται στη συμφωνία της Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς της Καταλωνίας (Esquerra Republicana de Catalunya – ERC) , της Λαϊκής Ενότητας Καταλωνίας (Candidatura d’Unitat Popular – CUP), του κινήματος Μαζί για την Καταλωνία (Junts per Catalunya) και του Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος Καταλωνίας (Partit Demòcrata Europeu Català – PDeCAT) να μην συμπράξουν με τον πρώην υπουργό Σαλβαδόρ Ίγια, του Σοσιαλιστικού Κόμματος Καταλωνίας (Partit dels Socialistes de Catalunya, PSC–PSOE). Η El Mundo γράφει: «Διπλωμάτες κατηγορούν τον Ιγκλέσιας ότι βοηθά αυτούς που βλάπτουν την Ισπανία» αναφερόμενη στις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο οποίος είπε ότι «στην Ισπανία δεν έχουμε μια πλήρη πολιτική και δημοκρατική κανονικότητα», απαντώντας εμμέσως σε μια αποστροφή του λόγου της Υπ.Εξ Μαρία Γκονθάλεθ Λάγια ενώπιον του ρώσου ομολόγου της ότι «στην Ισπανία δεν υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι».

Στην Ιταλία ο Ντράγκι φαίνεται να λύνει το γοόρδιο δεσμό της απόκτησης επαρκούς στήριξης για το σχηματισμό κυβέρνησης, πράγμα που δημιουργεί ρήγματα στο Κίνημα 5 Αστέρων (M5S). Η La Repubblica γράφει: «Το ναι στον Ντράγκι χωρίζει τα 5 Αστέρια», αφού το 59,3% της βάσης του Κινήματος ψήφισε υπέρ, το 40,7% κατά, με ηγέτη του ‘σχίσματος’ τον Αλεσάντρο Ντι Μπατίστα, γνωστός και ως ‘Ντίμπα’. Η La Stampa: «Το Ρουσώ ψηφίζει Ντράγκι, ο ‘Ντίμπα’ φεύγει». Η Il Messaggero: «Γεννιέται η κυβέρνηση Ντράγκι». Η Corriere de la Sera: «Ο Ντράγκι στην τελική ευθεία» μετά και το χτεσινό ναι των M5S»

Στις ΗΠΑ συνεχίζεται η δίκη του Ντόναλντ Τραμπ στην Γερουσία. Οι New York Times γράφουν: «Οι δημοκρατικοί περιγράφουν τον Τραμπ ως μια απειλή για τα επόμενα χρόνια». Στο ίδιο μήκος κύματος και η Washington Post: «Οι Δημοκρατικοί τελειώνουν με μια προειδοποίηση». Η Wall Street Journal: «Ο Τραμπ ήξερε ότι ο όχλος ήταν έτοιμος για βία, λένε οι Δημοκρατικοί». Οι Financial Times: «Η Microsoft προσέγγισε το Pinterest για συμφωνία ύψους $51 δισ. για την ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης».

Στη Γαλλία η Le Monde έχει πρώτο θέμα με τίτλο: «Η κυβέρνηση εγκαταλείπει τον τερματικό σταθμό 4 του Ρουασί», για το κολοσσιαίο σχέδιο επέκτασης του αεροδρομίου, όπως γράφει η εφημερίδα, που δεν θα προχωρήσει λόγω περιβαλλοντικών ανησυχιών. Η Le Figaro συμβάλλει στο δημόσιο διάλογο που γίνεται αυτές τις μέρες στη Γαλλία για το νόμο κόντρα στην απόσχιση (Loi contre le séparatisme), όπως έχει κωδικοποιηθεί από τα γαλλικά Μέσα η προσπάθεια του κράτους να αποτρέψει την απομάκρυνση των μουσουλμανικών κοινοτήτων από τις αρχές του, με έναν όχι και τόσο ψύχραιμο τίτλο: «Πώς ο ισλαμο-αριστερισμός γαγγραινιάζει τα πανεπιστήμια», ερευνώντας τις πιθανές σχέσεις μουσουλμάνων φονταμενταλιστών και άκρας αριστεράς. Σε εντελώς διαφορετικό τόνο η Libération επιλέγει να γράψει στα αγγλικά στο πρωτοσέλιδό της, με αισιόδοξη διάθεση: «Άρης, το διάστημα που θα είμαστε», (Mars, the space to be), για τις τρεις αποστολές που θα ολοκληρωθούν σε λίγες μέρες με σκοπό την κατάκτηση του κόκκινου πλανήτη και κατ’ επέκταση του διαστήματος. Η Humanité μάς προσγειώνει στην ωμή γήινη πραγματικότητα: «Το δύσκολο ξύπνημα των τρένων της νύχτας», αναφορικά με την πρόθεση της γαλλικής κυβέρνησης να καταργήσει τα βραδινά δρομολόγια τρένων.

Στη Βρετανία η φωτογραφία της Δούκισσας του Σάσεξ, Μέγκαν Μαρκλ, φιγουράρει σχεδόν σε όλα τα πρωτοσέλιδα καθώς κέρδισε χθες την υπόθεση για την ιδιωτικότητά της με την Daily Mail, η οποία δημοσίευσε αλληλογραφία της Μαρκλ με τον πατέρα της. Η Daily Telegraph γράφει: «Η πανδημία απειλεί να επαναλάβει το χάος της δεκαετίας του ’30, δηλώνει ο αρχηγός των ΕΔ», ο στρατηγός Νικ Κάρτερ προειδοποιεί ότι η οικονομική κρίση που έφερε η πανδημία μπορεί να αναζωπυρώσει τον εθνικισμό. Οι Times: «Μείνετε μακριά μέχρι το φθινόπωρο υπό τη χαλάρωση του λόκνταουν», η κοινωνική αποστασιοποίηση μπορεί να παραμείνει για μήνες καθώς οι υπουργοί σχεδιάζουν το δρόμο προς τη χαλάρωση. Ο Guardian παρουσιάζει μια αποκλειστική είδηση: «Τα σχέδια για τους δρόμους υπό αμφισβήτηση αφού ο Σαπς αγνοεί επίσημη συμβουλή». Ο υπουργός μεταφορών Γκραντ Σαπς παρέκαμψε οδηγία να επανεξετάσει το σχέδιο για το οδικό δίκτυο της χώρας με περιβαλλοντικά κριτήρια. Τέλος ο Independent: «Το φάρμακο κατά της αρθρίτιδας που αποτρέπει το θάνατο από κορονοϊό».

Στη Γερμανία η Μέρκελ αντιμετωπίζει τις αντιδράσεις από την επιμήκυνση του λόκνταουν μέχρι το Μάρτιο. Η Die Welt γράφει: «Εκκλήσεις για υπομονή και σοβαρές κατηγορίες». Η Μέρκελ υπερασπίστηκε στη Βουλή την επιμήκυνση του λοκντάουν, με τις επιχειρήσεις στο λιανεμπόριο να απελπίζονται και τα ομόσπονδα κρατίδια να προετοιμάζουν το άνοιγμα των σχολείων. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Το Βερολίνο απαγορεύει την είσοδο από το Τιρόλο και την Τσεχία». Στο ίδιο μήκος κύματος και η Süddeutsche Zeitung: «Απαγόρευση εισόδου από Τσεχία και Τιρόλο».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter