Ο διεθνής Τύπος στο documentonews.gr: Φοροκαταιγίδα στη Βρετανία, την ώρα που η Ιταλία οδεύει προς το κόκκινο

Ο διεθνής Τύπος στο documentonews.gr: Φοροκαταιγίδα στη Βρετανία, την ώρα που η Ιταλία οδεύει προς το κόκκινο

Ο γύρος του κόσμου μέσα από τα πρωτοσέλιδα των σημαντικότερων εφημερίδων σε Ευρώπη Και ΗΠΑ.

Ξεκινάμε το ταξίδι μας από τη Βρετανία, όπου τα σπασμένα του κορονοϊού θα τα πληρώσουν οι επόμενες γενιές. Ο Independent γράφει: «Η διαδρομή των £400 δις του Σουνάκ για την έξοδο από την κρίση του κορονοϊού». Μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού που προβλέπει την πληρωμή της δαπάνης υποστήριξης από την πανδημία, ύψους 407 δις λιρών, η Βρετανία αναμένεται να πληρώνει για τις επόμενες δεκαετίες. Προβλέπονται 65 δις σε βοήθεια νοικοκυριών και εργαζομένων, αλλά δεν υπάρχει ενίσχυση του ΝΗS ή της κοινωνικής πρόνοιας. 

Η Daily Telegraph: «Η φοροαρπαγή του Σουνάκ για πέντε χρόνια», ο οποίος υπερασπιίζεται τα νέα μέτρα ύψους 21 δις λιρών ως μια ‘ειλικρινή’ προσέγγιση στην ‘επισκευή’ των βρετανικών οικονομικών στο πέρασμα της πανδημίας. Οι Times: «Οι υψηλότεροι φόροι εδώ και 50 χρόνια», ο Ρίσι Σουνάκ, υπουργός οικονομικών, ανεβάζει τους φόρους σε επίπεδα 1960 για να «πληρώσει» τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. Και ο Guardian: «Ξόδεψε τώρα, πλήρωσε αργότερα: ο Σουνάκ επιβάλει μεγάλες φορολογικές αυξήσεις όσο ο λογαριασμός του κορονοϊού αυξάνεται», τα μεσαία εισοδήματα και οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν το λογαριασμό.

Στη Γερμανία η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Το ομοσπονδιακό γραφείο υπεράσπισης του συντάγματος θεωρεί το AfD ύποπτο». Από τον Ιανουάριο το Γραφείο θέλει να εξετάσει την περίπτωση του ακροδεξιού κόμματος, όμως το AFD προσέφυγε στο Διοικητικό Δικαστήριο της Κολωνίας και απέτρεψε προσωρινά τον έλεγχο. Η Süddeutsche Zeitung έχει τίτλο: «Χαλάρωση σε αρκετά βήματα»• η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα κρατίδια συμφωνούν σε σταδιακό άνοιγμα ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, μετά από εννιά ώρες διαπραγμάτευσης, ενώ αγκάθι αποτέλεσε το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Η Die Welt για το ίδιο θέμα: «Η Καγκελάριος μιλά ‘για μετάβαση σε μια νέα φάση’».

Στην Ιταλία οι στρατηγοί έχουν αναλάβει δράση έναντι της πανδημίας. Η La Repubblica γράφει: «Εμβόλια: καθυστέρηση στις περιφέρειες. Είναι στο χέρι της πολιτική προστασίας». Ο επικεφαλής της, στρατηγός Φιλιουόλο, φτιάχνει task force για να επιταχύνει τις διαδικασίες, ενώ μέχρι το φθινόπωρο η Ιταλία θα παράγει φιαλίδια. Η Il Messaggero: «Εμβολιασμοί, ορίστε το σχέδιο». Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα ο στρατηγός Λουτσιάνο Πορτολάνο, επικεφαλής της task force, δηλώνει ότι είναι «έτοιμοι να εμβολιάσουν πόρτα-πόρτα». 

Η La Stampa φιλοξενεί δήλωση του υπουργού παιδείας Πατρίτσιο Μπιάνκι από τη συνέντευξή του στην εφημερίδα: «Μπιάνκι: εξ αποστάσεως διδασκαλία και μετά τον κορονοϊό». Η Corriere de la Sera: «Η μισή Ιταλία οδεύει προς το κόκκινο». Τηλεφωνική επικοινωνία Ντράγκι-Φον ντερ Λάιεν για την επιτάχυνση των εμβολιασμών.

Στη Γαλλία η Le Monde γράφει: «Το σχέδιο ενός «υγειονομικού διαβατηρίου υπό αμφισβήτηση», πίεση στην κυβέρνηση από Ευρώπη για εμβολιαστικό διαβατήριο, σκέψεις για εφαρμογή του σε εστιατόρια και τόπους πολιτισμού. Η Le Figaro: «Αντιμέτωποι με την κλιμάκωση του χρέους, οι πολιτικές διχάζονται». Η ιδέα της ακύρωσης του συμβατικού χρέους για να ξεπεραστεί η υγειονομική κρίση κερδίζει έδαφος, ακόμη και στα δεξιά του πολιτικού φάσματος, ακόμη και αν αυτή η «ακύρωση» είναι αναποτελεσματική και αντίθετη με τις συνθήκες. 

Η Libération: «Περιορισμοί: Τι θα κάνετε αυτό το σαββατοκύριακο;» Διατήρηση της ελπίδας για έξοδο από την κρίση έχοντας κατά νου την πιθανότητα να επιβάλει τοπικά λοκντάουν, η συνέντευξη τύπου του Ζαν Καστέξ μοιάζει με ακροβατικό νούμερο. Η Humanité: «Απαγόρευση κυκλοφορίας, νοσκομεία, εμβόλια: Αυτό που θέλουν οι υγειονομικοί». Με αφορμή την παρέμβαση του γάλλου πρωθυπουργού Ζαν Καστέξ σήμερα το απόγευμα, οι υγειονομικοί μιλάνε για την πραγματικότητα της καθημερινότητάς τους και τις προσδοκίες τους.

Στην Ισπανία η El País γράφει: «Η ΕΕ καλεί την Ισπανία να μειώσει τις προσωρινές μορφές εργασίας στο δημόσιο τομέα». Οι Βρυξέλλες συνδέουν την μεταρρύθμιση με τα κονδύλια για την ανάκαμψη, Η κυβέρνηση ετοιμάζει αλλαγές για τον περιορισμό της χρήσης μαθητευόμενων στη διοίκηση. Η El Mundo: «Ο νόμος του Σάντσεθ παραβιάζει την ευρωπαϊκή οδηγία για τα κονδύλια» οι Βρυξέλλες απαιτούν ‘αυστηρό έλεγχο’, που δεν προβλέπεται στο νόμο που ετοιμάζει η κυβέρνηση με κίνδυνο να χαθούν τα κονδύλια για την Ισπανία.

Στις ΗΠΑ η Wall Street Journal γράφει: «Οι Δημοκρατικοί συρρικνώνουν την επιλεξιμότητα για το πακέτο βοήθειας καθώς το νομοσχέδιο οδεύει προς ψήφιση», μια υποχώρηση στην πιο κεντρώα τάση του κόμματος καθώς χρειάζονται οι ψήφοι της για να περάσει ο νόμος για το πακέτο ύψους 1,9 τρις δολαρίων. Η Washington Post γράφει: «ο αρχηγός της φρουράς ρίχνει τις ευθύνες στο Πεντάγωνο για τις καθυστερήσεις», ο επικεφαλής της Εθνοφρουράς, υποστράτηγος Γουίλιαμ Τζ. Γουόκερ είπε την Τετάρτη σε ακρόαση ότι δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί για τρεις ώρες στην κλήση για ενίσχυση της φρουράς του Καπιτωλίου καθώς το Πεντάγωνο του είχε δέσει τα χέρια. 

Η USA Today: «Πώς το υψηλής τεχνολογίας σύστημα παρακολούθησης των ομοσπονδιακών έχει αποτύχει», ρεπορτάζ της εφημερίδας για το πανεθνικό σύστημα Tiberius, που υποτίθεται ότι παρακολουθεί την πορεία των εμβολίων και την αποτυχία του καθώς οι πολιτείες χρησιμοποιούν κυρίως δικά τους συστήματα. Τέλος, οι New York Times: «Ο Μπάιντεν αποδοκιμάζει τις πολιτείες που ήραν τις εντολές για τις μάσκες» αποκαλώντας τις κινήσεις αυτές «σκέψεις Νεάντερταλ».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter