Ο διεθνής Τύπος στο documentonews.gr: Η ιστορική επίσκεψη Πάπα στο Ιράκ – Το σκάνδαλο με τις μάσκες στη Γερμανία

Ο διεθνής Τύπος στο documentonews.gr: Η ιστορική επίσκεψη Πάπα στο Ιράκ – Το σκάνδαλο με τις μάσκες στη Γερμανία

Ο γύρος του κόσμου μέσα από τα πρωτοσέλιδα των σημαντικότερων εφημερίδων σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Στη Γαλλία η Le Monde γράφει: «Ο Πάπας στο Ιράκ, ένα ταξίδι ιστορικό και πολύ πολιτικό». Συνάντηση του Πάπα Φραγκίσκου με τον Αγιατολάχ Αλί Αλ Σιστανί. Η Le Figaro: «Ο Πάπας στους χριστιανούς του Ιράκ: ‘δεν είστε μόνοι!’». Στο ιστορικό ταξίδι του σε μια χώρα σημαδεμένη από τον πόλεμο, ο Πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε μήνυμα ειρήνης και συμφιλίωσης, καθώς προσέφερε και μια εμψύχωση στους χριστιανούς της Ανατολής. Η Libération: «Τέλος της ζωής: Θάνατος χωρίς ιατρική συνταγή». Έρευνα της εφημερίδας για δέκα ακτιβιστές υπέρ της ευθανασίας που ερευνώνται για διακίνηση βαρβιτουρικών. Μια υπόθεση που θα ξανα-ανάψει τη συζήτηση για το δικαίωμα στο θάνατο με αξιοπρέπεια στη Γαλλία, μιας και τέσσερις προτάσεις νόμου έχουν κατατεθεί. Η Humanité στο κλίμα της σημερινής μέρας: «Το ακαταμάχητο φεμινιστικό κύμα».

Στη Βρετανία, η φωτογραφία του πρώην πριγκιπικού ζεύγους Χάρυ και Μέγκαν φισγουράρει στα πρωτοσέλιδα, έπειτα από τη χτεσινή συνέντευξή τους στην Όπρα Γουίνφρι που εξιστόρησαν τα πάθη τους στο παλάτι. Η βασίλισσα Ελισάβετ, μετά από τις αποκαλύψεις για ρατσισμό και καταπίεση, καλεί σε ενότητα απέναντι σε αυτούς που προσπαθούν να τους διχάσουν. Πέρα από αυτό το θέμα, ο Guardian γράφει για τα πάθη των μη προνομιούχων αυτού του κόσμου: «Το Ηνωμένο Βασίλειο κόβει τη βοήθεια ‘εις βάρος των λιμοκτονούντων’, δηλώνει αξιωματούχος του ΟΗΕ». Ο λόγος για την μείωση στο μισό της οικονομικής βοήθειας στην Υεμένη, που έκανε τον επικεφαλής του Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων Μαρκ Λόουκοκ να δηλώσει ότι «είναι αναπόφευκτο ότι θα αυξηθούν οι θάνατοι και η αθλιότητα». Η Daily Telegraph: «Τα συνδικάτα απειλούν για τις σχολικές μάσκες». Τα εκπαιδευτικά συνδικάτα προειδοποιούν με κλείσιμο των σχολείων αν οι μαθητές δεν φοράνε μάσκες. Οι Times γράφουν: «Είμαστε κοντά στο να κόψουμε τη φροντίδα, οι επικεφαλής του εθνικού συστήματος υγείας προειδοποιούν». Οι επικεφαλής του NHS καλούν τον υπουργό οικονομικών Ρίσι Σουνάκ να βρει 8 δις λίρες αυτή την εβδομάδα αν δε θέλει να υποβαθμιστεί η λειτουργία του συστήματος υγείας. Ο Independent: «Οι δάσκαλοι σε επιφυλακή για την κρίση ψυχικής υγείας των μαθητών», Η επικεφαλής του γραφείου προτύπων της εκπαίδευσης (OFSTED), Αμάντα Σπίλμαν, κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να προσέξουν τυχόν δείγματα σοβαρών προβλημάτων ψυχικής υγείας που προκλήθηκαν από την καραντίνα.

Στη Γερμανία το σκάνδαλο με την προμήθεια μασκών από εταιρεία βουλευτή προκαλεί αντιδράσεις. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Λάσετ και Ζέντερ απαιτούν συνέπειες για την υπόθεση με τις μάσκες». Η εταιρεία του βουλευτή της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, Νίκολας Λέμπελ, συνήψε τρία συμβόλαια συνολικής αξίας 250 χιλιάδων ευρώ, ενώ ερευνάται και ο βουλευτής της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης Γκέοργκ Νούσλαϊν. Και οι δύο ανακοίνωσαν ότι θα παραιτηθούν. Η Süddeutsche Zeitung για το ίδιο ζήτημα: «Η υπόθεση των μασκών φέρνει την Ένωση σε ανάγκη», όπως και η Die Welt: «Το SPD επιβεβαιώνει ότι η Ένωση έχει ‘σοβαρό πρόβλημα διαφθοράς’», για την επίθεση του Σοσιαλιστικού Κόμματος στα δύο άλλα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού.

Στην Ισπανία, η El País έχει τίτλο: «Ο φεμινισμός βάζει στην άκρη τις διαφορές του για την 8η Μαρτίου της πανδημίας», η αβεβαιότητα που επιδεινώθηκε από την υγειονομική κρίση στην ημερήσια διάταξη φέτος. Η El Mundo γράφει: «Το Vox ανεβαίνει τη στιγμή που το 40% των ψηφοφόρων του Λαϊκού Κόμματος δεν εγκρίνει τον Κασάδο». Δημοσκόπηση της εφημερίδας δείχνει το ακροδεξιό Vox στην τρίτη θέση με 17,4%, ενισχυμένο κατά 1,8% ενώ το Λαϊκό Κόμμα δεύτερο με 22,9%. Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού: Πρώτο το Σοσιαλιστικό Κόμμα με 27,2% και τέταρτοι οι Ποδέμος με 11,7%.

Στην Ιταλία η La Repubblica γράφει: «Ένα λόκνταουν που ξαναρχίζει», στόχος της κυβέρνησης οι μαζικοί εμβολιασμοί, τη στιγμή που αυξάνονται τα κρούσματα. Φουντώνουν οι αντιδράσεις για τα κλειστά σχολεία. Η La Stampa: «Όπισθεν για το cashback. Τρία δισεκατομμύρια παραπάνω για τους φτωχούς» η κυβέρνηση διχασμένη για το νομοσχέδιο για την στήριξη από την κρίση. Ένα δισεκατομμύριο για το βασικό εισόδημα, ενώ ο Ντράγκι επιστρατεύει τη βοήθεια της περιβόητης McKinsey ως σύμβουλο και προκαλεί ανησυχίες. Η Corriere de la Sera: «Εντείνονται οι προσπάθειες να εμβολιαστούν οι πάντες». Το εμβόλιο της AstraZeneca και για τους άνω των 65, ενώ εξετάζεται και το Sputnik. Και η Il Messaggero: «Ο Φραγκίσκος στα ερείπια του ISIS».

Στις ΗΠΑ η Wall Street Journal: «Η Βουλή των Αντιπροσώπων έτοιμη να ψηφίσει το νομοσχέδιο αρωγής μετά την οριακή υπερψήφισή του από τη Γερουσία», για το σχέδιο οικονομικής στήριξης ύψους 1,9 τρις δολαρίων. Η Washington Post: «Η Μινεάπολις ετοιμάζεται για την πρώτη δίκη για τη δολοφονία Φλόιντ», διαδηλώσεις από το κίνημα Black Lives Matter λίγο πριν ξεκινήσει δίκη του Ντέρεκ Σόβιν, του αστυνομικού που γονάτισε στο λαιμό του Τζορτζ Φλόιντ. Οι New York Times: «Οι Δημοκρατικοί της πολιτείας αυξάνουν την πίεση για παραίτηση Κουόμο». Ο κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο αντιστέκεται στις εκκλήσεις για παραίτηση μετά την υπόθεση παρενόχλησης στην οποία εμπλέκεται.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter