Ο διεθνής Τύπος στο documentonews.gr: Ψήφος εμπιστοσύνης στον Ντράγκι, παγετός και blackout στις ΗΠΑ και κορονοϊός

Ο διεθνής Τύπος στο documentonews.gr: Ψήφος εμπιστοσύνης στον Ντράγκι, παγετός και blackout στις ΗΠΑ και κορονοϊός

Ένας γύρος στα πρωτοσέλιδα των σημαντικότερων εφημερίδων της Ιταλίας, των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας. 

Ξεκινάμε από την Ιταλία, όπου χθες ο Μάριο Ντράγκι έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης με 262 ναι, 40 όχι και 2 αποχές. Τα πρωτοσέλιδα φιλοξενούν αποσπάσματα από την ομιλία του πρώην τραπεζίτη, με έμφαση στο μέλλον και την ενότητα. Η La Repubblica: «Μια Ιταλία για τα παιδιά μας», η La Stampa: «Η ενότητα είναι εκ των ων ουκ άνευ», η Corriere de la Sera: «’Ενωμένοι για την ανοικοδόμηση’». Η Il Messaggero: «Μαζί για την Ανοικοδόμηση», γράφοντας για τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης: εμβόλια, σχολεία, δημοσιονομικά, μεταναστευτικό, μάχη κατά του κορονοϊού. «Το ευρώ είναι μια μη αναστρέψιμη επιλογή», είπε, απευθυνόμενος κυρίως στο κοινό της Λέγκας του Βορρά.

Στις ΗΠΑ κυριαρχεί το πολικό ψύχος που πλήττει τη χώρα και τα εκτεταμένα μπλακάουτ. Η Wall Street Journal γράφει: «Η διακοπή ρεύματος παραμένει για τρίτη παγωμένη μέρα για εκατομμύρια», όπως και η Washington Post: «Εκατομμύρια ακόμα στο σκοτάδι εν μέσω χειμερινής μανίας». Οι New York Times: «Η εξαθλίωση βαθαίνει στο Τέξας όσο η καταιγίδα απειλεί την Ανατολή». Οι Financial Times διαφοροποιούνται: «Ο Ντραγκι περιγράφει το μονοπάτι για την επανάκτηση της οικονομικής υγείας».

Στη Γαλλία η Le Figaro: «Μπροστά στην κυβερνο-εγκληματικότητα, η Γαλλία σκληραίνει την άμυνά της»• ο Μακρόν παρουσιάζει σήμερα το σχέδιο για την προστασία δημόσιων και ιδιωτικών παραγόντων από διαδικτυακές επιθέσεις. Σε έντονα επικριτικό τόνο το πρωτοσέλιδο της Libération: «’Ισλαμο-αριστερισμός’ – Η Φρεντερίκ Βιντάλ τα έχει χαμένα», αναφερόμενη στην υπουργό ανώτατης παιδείας της Γαλλίας που ανακοίνωσε έρευνα για τον ακτιβισμό στα πανεπιστήμια, χρησιμοποιώντας ακροδεξιά φρασεολογία. Η Humanité γράφει: «Απολύσεις: Η κρυφή λίστα της Adecco»• αποκάλυψη της εφημερίδας για τον γίγαντα της στελέχωσης προσωπικού και τις τακτικές απόλυσης που επιστρατεύει.

Στα πρωτοσέλιδα του Τύπου στη Βρετανία φιγουράρει η φωτογραφία του Δούκα του Εδιμβούργου, πρίγκηπα Φίλιππου, 99 ετών, που προσκομίστηκε προληπτικά στο νοσοκομείο. Σε άλλα νέα, ο Daily Telegraph γράφει: «Οι γονείς θα κάνουν τεστ Covid στα παιδιά δυο φορές την εβδομάδα», καθώς τα σχολεία προβλέπεται να κάνουν μόνο ένα σετ μαζικών τεστ, σύμφωνα με το σχέδιο σταδιακής επιστροφής. Οι Timesι γράφουν: «Χιλιάδες φοιτητές θέλουν να εργαστούν στην υγεία», η πανδημία έχει επηρεάσει τον επαγγελματικό προσανατολισμό των νεαρών βρετανών. Ο Guardian: «Ο κορονοϊός μεταδίδεται περισσότερο στα παιδιά ενώ τα συνολικά κρούσματα δείχνουν μεγάλη πτώση». Η πτώση κατά δύο τρίτα που καταγράφεται στα κρούσματα τον τελευταίο μήνα οφείλεται στο lockdown, γράφει η εφημερίδα. Ο Independent: «Στάρμερ: η κρίση του κορονοϊού είναι σαν την επιστράτευση του 1945», η εφημερίδα αναφέρεται στην προσπάθεια του επικεφαλής των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, να αντιμετωπίσει την εσωτερική κριτική με την υπενθύμιση του ένδοξου παρελθόντος του κόμματος και την κατάστρωση ενός σχεδίου απέναντι στην πανδημία.

Στη Γερμανία ανησυχία προκαλεί η μεγάλη διάδοση της μετάλλαξη του κορονοϊού. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Κάθε πέμπτη λοίμωξη από κορονοϊό είναι από το βρετανικό στέλεχος». Η Süddeutsche Zeitung στο ίδιο μήκος κύματος: «Η μετάλλαξη του κορονοϊού διαδίδεται γρήγορα», όπως και η Die Welt: «Η μετάλλαξη του κορονοϊού σχεδόν σε κάθε τέταρτο νέο κρούσμα».

Τέλος, στην Ισπανία, οι Ποδέμος αντιμετωπίζουν κριτική για τις πολιτικές τους κι όχι μόνο. Η El País έχει τίτλο: «Ανοιχτή σύγκρουση μεταξύ Σοσιαλιστικού Κόμματος και Ποδέμος για τους νόμους της ισότητας», αναφερόμενη στην κόντρα των δύο συνεταίρων της ισπανικής κυβέρνησης για το νόμο κατά των διακρίσεων και υπέρ των αμβλώσεων. Αυτή η διαμάχη έρχεται να αυξήσει την ένταση μεταξύ των δύο κομμάτων, καθώς είχε προηγηθεί η κόντρα για το νόμο για τα διεμφυλικά άτομα και την ομάδα LGBTI. Η El Mundo γράφει: «Η αστυνομία λέει ότι ο Μονεδέρο χρησιμοποίησε την Neuron για να πληρώσει την υποθήκη του», για την υπόθεση του συνιδρυτή των Ποδέμος, Χουάν Κάρλος Μονεδέρο που κατηγορείται από το τμήμα οικονομικών εγκλημάτων της αστυνομίας ότι πλήρωσε το δάνειό του από την προμήθεια της συμβουλευτικής εταιρείας που είχαν προσλάβει οι Ποδέμος.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter