Ο διεθνής Τύπος στο documentonews.gr: Ένοχος για φόνο ο Σόβιν – Καταρρέει η Ευρωπαϊκή Λίγκα

Ο διεθνής Τύπος στο documentonews.gr: Ένοχος για φόνο ο Σόβιν – Καταρρέει η Ευρωπαϊκή Λίγκα

Ανακούφιση στις ΗΠΑ, στο άκουσμα της ετυμηγορίας των ενόρκων στην πολύκροτη δίκη για το θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ. Η Wall Street Journal κυκλοφορεί με τίτλο: «Ο Σόβιν καταδικάστηκε για φόνο». Ο πρώην αστυνομικός αντιμετωπίζει 40 χρόνια φυλάκισης για την υπόθεση Φλόιντ, που πυροδότησε ταραχές στη χώρα. Η Washington Post γράφει: «Ο Σόβιν καταδικάστηκε για όλες τις κατηγορίες». Η οικογένεια του Φλόιντ λέει ότι «μπορεί να αναπνεύσει ξανά». Και οι New York Times: «Ο Σόβιν ένοχος για το φόνο του Φλόιντ». Η καταδίκη αυτή είναι μια σπάνια αντίδραση στην αστυνομική βία στις ΗΠΑ, γράφει η εφημερίδα.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος οι Financial Times: «Ο Σι καλεί για νέα διεθνή τάξη σε μια επίθεση στην αμερικανική παγκόσμια ηγεμονία». Σε ομιλία του ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ υπέδειξε τους κινδύνους της πολιτικής της Ουάσινγκτον να απαγορεύσει την αγορά αμερικάνικων ημιαγωγών από κινεζικές τεχνολογικές εταιρείες.

Στη Βρετανία η μία ομάδα μετά την άλλη ανακοινώνουν ότι αποχωρούν από την Ευρωπαϊκή Λίγκα. Ο Guardian γράφει: «Οι οπαδοί πανηγυρίζουν καθώς το σχέδιο για τη Super League στέκεται στο χείλος της κατάρρευσης». Η Τσέλσι και η Μάντσεστερ Σίτι ετοιμάζονται να αποχωρήσουν από το σχέδιο ενώ ο πρωθυπουργός απειλεί να ρίξει «νομοθετική βόμβα» στις ομάδες που θα συμμετάσχουν. Στους Times διαβάζουμε: «Η Super League καταρρέει καθώς οι ομάδες λυγίζουν μπρος στην οργή των οπαδών». Τις δύο ομάδες που ανακοίνωσαν ότι εγκαταλείπουν το σχέδιο αναμένεται να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες, ενώ παραιτήθηκε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Μαντσεστερ Γιουνάιτεντ, Εντ Γούντγουορντ. Και ο Independent για το ίδιο θέμα: «Η Super League καταρρέει». Οι οπαδοί πανηγυρίζουν την κατάρρευση της διοργάνωσης δύο μέρες μετά την ανακοίνωσή της. Τέλος, η Daily Telegraph: «Μόνο 32 εισήχθησαν σε νοσοκομείο με κορονοϊό μετά το εμβόλιο». Οι επιστήμονες είναι χαρούμενοι με τα δεδομένα αλλά ο Τζόνσον λέει ότι δε θα ξεστρατίσει από τον οδικό χάρτη.

Στη Γαλλία η Le Figaro γράφει: «Με το θάνατο του προέδρου του Τσαντ, Ιντρίς Ντεμπύ, η Γαλλία χάνει ένα σύμμαχο στον πόλεμο στο Σαχέλ». Ο 68χρονος στρατηγός-πρόεδρος του Τσαντ έπεσε σε μάχη στα βόρεια της χώρας. Είχε τα ηνία της χώρας από το 1990. Έπαιξε σημαντικό επικουρικό ρόλο στην στρατιωτική αποστολή Barkhane της Γαλλίας στην υποσαχάρια Αφρική, ενάντια στους τζιχαντιστές. Για το ίδιο θέμα γράφει και η Libération: «Ο πρόεδρος του Τσαντ σκοτώθηκε, η Γαλλία στερείται τον Ντεμπύ». Σύμμαχος-κλειδί στην περιοχή του Σαχέλ για το Παρίσι, πέθανε στις μάχες ενάντια στους αντάρτες.

Η Humanité έχει σήμερα τίτλο: «Πώς η Ευρώπη ντοπάρει τα κέρδη της Pfizer». Η Κομισιόν κοιτάει αλλού ενώ η αμερικανική πολυεθνική υπόσχεται στις χρηματο-οικονομικές αγορές μια αύξηση των τιμών της. Και τέλος η Le Monde: «Το διαβατήριο υγείας έρχεται». Θα περιλαμβάνει δεδομένα από εξετάσεις και εμβολιαστικά πιστοποιητικά.

Στη Γερμανία ο Λάσετ κέρδισε την υποψηφιότητα για την καγκελαρία, όχι όμως εντελώς αναίμακτα. Η Süddeutsche Zeitung γράφει: «Ο Λάσετ μπαίνει στη μάχη λαβωμένος». Ο επικεφαλής της CDU εξασφάλισε την υποψηφιότητα για την καγκελαρία. Όμως οι υποστηρικτές του αντιπάλου του, Μάρκους Ζέντερ, επέκριναν αμέσως την απόφαση. Η Die Welt έχει τίτλο: «Ο Λάσετ είναι ο υποψήφιος καγκελάριος: ‘ευχαριστώ τον Μάρκους Ζέντερ’». Ο επικεφαλής της CDU στρέφει τώρα το βλέμμα του στις εκλογές, λέγοντας: «όλοι ξέρουν τι διακυβεύεται». Επικρίσεις και από τις δύο ενώσεις (CDU,CSU) για την εσωκομματική ταραχή. Και η Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Ο Λάσετ θέλει να αλλάξει κατεύθυνση με τη βοήθεια του Ζέντερ». Στην CSU λένε ότι ο επικεφαλής Ζέντερ είναι ο υποψήφιος της καρδιάς τους…

Στην Ισπανία η El País γράφει: «Οι ένορκοι βρίσκουν ένοχο τον αστυνομικό που σκότωσε τον Τζορτζ Φλόιντ». Ο Ντέρεκ Σόβιν μπορεί να καταδικαστεί μέχρι και σε 40 χρόνια φυλάκιση. Η καταδίκη του είναι ορόσημο στον αγώνα κατά του ρατσισμού. Σε συνέντευξη του στην El Mundo, ο ευρωπαίος επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς δηλώνει ότι: «Οι δικαστές πρέπει να εκλέξουν το 50% του Ανώτατου Δικαστικού Συμβούλιου της Ισπανίας, αυτό είναι το ευρωπαϊκό στάνταρ». Δήλωσε επίσης ότι χρειάζεται πολιτικός συμβιβασμός για δομικές μεταρρυθμίσεις στην δικαστική εξουσία, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στην ανεξαρτησία της.

Στην Ιταλία η κυβέρνηση αποφασίζει μερικό άνοιγμα από την ερχόμενη Δευτέρα. Η Il Messaggero γράφει: «Η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά στις 11 μ.μ. Τηλε-εκπαίδευση ακόμα και στις κίτρινες περιοχές». Σήμερα το διάταγμα για την επανεκκίνηση: ναι στα εστιατόρια, τα θέατρα και τους κινηματογράφους από τις 26 Απριλίου. Η La Stampa έχει τίτλο: «Σχολεία, η κυβέρνηση υποχωρεί για την παρουσία μόνο στο 60%». Από την επόμενη Δευτέρα, μόνο 6 στους 10 μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα επιστρέψουν στις τάξεις, έπειτα από πιέσεις των περιφερειών λόγω ελλείψεων.

Στη La Repubblica διαβάζουμε: «Ο Γκρίλο είναι τώρα ένα πρόβλημα για τα 5 Αστέρια». Μετά τις κατηγορίες για βιασμό προς τον γιό του διάσημου ιταλού κωμικού-πολιτικού, ο Γκρίλο θεωρείται πλέον βαρίδι για το κόμμα του. Και τέλος η Corriere de la Sera: «Η πράσινη κάρτα για τα ταξίδια». Διαβατήριο υγείας θα πρέπει να έχουν οι πολίτες για τα ταξίδια μεταξύ περιφερειών.

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter