Ο διεθνής Τύπος της 30ης Μαρτίου: Ξεκόλλησε το πλοίο στο Σουέζ – Αρχίζει η δίκη του δολοφόνου του Φλόιντ

Ο διεθνής Τύπος της 30ης Μαρτίου: Ξεκόλλησε το πλοίο στο Σουέζ – Αρχίζει η δίκη του δολοφόνου του Φλόιντ

 

Ένας γύρος του κόσμου μέσα από τα πρωτοσέλιδα ευρωπαϊκών και αμερικανικών εφημερίδων από το documentonews.gr

Στις ΗΠΑ η Wall Street Journal γράφει: «Το πλοίο ελευθερώθηκε μετά από έξι μέρες, ανοίγοντας το Σουέζ στο παγκόσμιο εμπόριο». Με τη βοήθεια ρυμουλκών και της ασυνήθιστα υψηλής πλημμυρίδας, το γιγαντιαίο πλοίο Ever Given ξεκόλλησε και ρυμουλκήθηκε στο πλησιέστερο σημείο αγκυροβόλησης. Το τεράστιο μποτιλιάρισμα που προκλήθηκε θα ξεκαθαριστεί σε τρεις μέρες, εκτιμά ο επικεφαλής της Αρχής του καναλιού του Σουέζ, Οσάμα Ραμπί, με τους ειδικούς να βρίσκουν αρκετά αισιόδοξη την εκτίμηση αυτή. Για το ίδιο θέμα, οι Financial Times γράφουν: «Το κανάλι του Σουέζ ανοίγει και πάλι καθώς ξαναεπιπλέει το φορτηγό πλοίο». Η Washington Post γράφει για τη δίκη του δολοφόνου του Φλόιντ: «Συναισθηματικά φορτισμένη η πρώτη μέρα στη δίκη του Σόβιν». Οι ένορκοι εμφανίστηκαν ταραγμένοι από το βίντεο. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι New York Times: «Καθώς η δίκη για τη δολοφονία του Φλόιντ ξεκινά, ένα εννιάλεπτο βίντεο είναι το σημείο εστίασης και για τις δύο πλευρές». ‘Πιστέψτε τα μάτια σας’ παροτρύνουν τους ένορκους οι κατήγοροι. Η υπεράσπιση του Σόβιν προσπαθεί να στρέψει αλλού την προσοχή.

Στη Γαλλία η Le Monde: «Ο Μακρόν αντιμέτωπος με τις εκκλήσεις για επανεγκλεισμό». Με το στοίχημα του γάλλου προέδρου να μην ξανακλείσει την οικονομία τον Ιανουάριο χαμένο, οι υγειονομικοί επαγγελματίες κάνουν έκκληση για την εφαρμογή σκληρών μέτρων κόντρα στην επιδημία. Η Le Figaro: «Το γαλλικό νοσοκομείο αρρωσταίνει από την γραφειοκρατία του». Ταυτόχρονα υπερ-συγκεντρωμένη και διαμελισμένη σε μια πληθώρα υγειονομικών υπηρεσιών, η διαχείριση της πανδημίας έχει υποφέρει από την απίστευτη πολυπλοκότητα του συστήματος υγείας. Η Libération με έναν δηκτικό τίτλο: «Τι περιμένει;» αναφερόμενη στον Μακρόν, ο οποίος παρουσιάζεται σε φωτογραφία καθιστός με σταυρωμένα χέρια. Τα νοσοκομεία βυθισμένα, η επιδημία εκτός ελέγχου, οι τάξεις να κλείνουν και οι εμβολιασμοί προχωρούν με αργούς ρυθμούς. Αν ο Μακρόν δεν παραδεχτεί το λάθος του, η σφοδρότητα του τρίτου κύματος βάζει το IledeFrance στο χείλος του γκρεμού. Και η Humanité: «Νταρμανέν, ένας διχαστικός επικεφαλής». Υιοθετώντας τις εμμονές της ακροδεξιάς, ο υπουργός εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν παίζει με τη φωτιά και συντηρεί ένα δηλητηριώδες κλίμα που διατηρείται από την ‘μακρονία’.

Στη Βρετανία η Daily Telegraph γράφει: «Παγκόσμιοι ηγέτες καλούν για συνθήκη για την πανδημία». Ο Τζόνσον, ο Μακρόν και η Μέρκελ προτείνουν ένα διεθνές σύμφωνο σαν εκείνο που σφυρηλατήθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Οι Times: «Είμαστε σε πορεία ανοίγματος των καταστημάτων και των παμπ, λέει ο ΠΘ».’Διασκεδάστε’, λέει ο Τζόνσον στους πολίτες καθώς χαλαρώνουν οι περιορισμοί. Την ίδια στιγμή ανακοινώθηκε ότι  θα παραχθούν 60 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Novavax.  Ο Guardian: «Έκκληση για επείγουσα έρευνα στις επανειλημμένες κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση στα σχολεία». Εύλογες απορίες προκαλεί το γεγονός ότι οι σοκαριστικές κατηγορίες μαθητών για βιασμό, παρενόχληση και επιθέσεις δεν έχουν παρθεί σοβαρά από το Γραφείο Προτύπων στην Εκπαίδευση (Ofsted). Και ο Independent: «Ο Τζορτζ Φλόιντ και ο αγώνας για την δικαιοσύνη». Ξεκινά η δίκη του Ντέρεκ Σόβιν, του αστυνομικού που δολοφόνησε τον Τζορτζ Φλόιντ γονατίζοντας στο λαιμό του.

Στη Γερμανία η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Ο Λάσετ εξανίσταται κατά των κατηγοριών από Μέρκελ και Ζέντερ». Ο εκλεγμένος πρόεδρος της CDU και πρωθυπουργός του κρατιδίου της Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Άρμιν Λάσετ, δεν αποδέχτηκε την κριτική από την καγκελάριο και τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας για ελλιπή διαχείριση της πανδημίας. Η Süddeutsche Zeitung: «Ζέεχοφερ: η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να πάρει τον έλεγχο». Ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Εσωτερικών Ερνστ Ζέεχοφερ θεωρεί ότι η καταπολέμηση της πανδημίας από τη Διάσκεψη των πρωθυπουργών των κρατιδίων απέτυχε. Εκτιμά ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει τώρα “να ορίσει ομοιόμορφα τι πρέπει να γίνει και σε ποια περίπτωση”. Η Die Welt για το ίδιο θέμα: «Πιο ομοιόμορφα εθνικά κριτήρια για την πανδημία». Την Δευτέρα ο Ζέεχοφερ δήλωσε πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σκοπεύει να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο, μεταβιβάζοντας εξουσίες από τα κρατίδια.

Στην Ισπανία η El País γράφει: «Το υπουργείο εσωτερικών επιτρέπει την ‘κλωτσιά στην πόρτα’ κατά παράνομων γιορτών».  Η αστυνομία καταφεύγει σε ένα πρόσφατο εσωτερικό έγγραφο και πλέον μπορεί να εισβάλλει σε οικίες χωρίς ένταλμα, με την υποψία τέλεσης παράνομης δραστηριότητας! Η El Mundo: «Τα Ισπανικά Ταχυδρομεία πληρώνουν δύο εκατομμύρια για συμβουλές σε εταιρεία του Παναμά». Ο Σάντσεθ υποσχέθηκε να θέσει βέτο στα δημόσια συμβόλαια με εταιρείες που έχουν έδρα φορολογικούς παραδείσους. Ένας εμπιστευματοδόχος της off-shore Sortis εμπλέκεται και στην υπόθεση Odebrecht.

Στην Ιταλία η La Repubblica γράφει: «Η επανάσταση των περιφερειαρχών». Οι περιφέρειες της κεντροδεξιάς ζητούν από την κυβέρνηση άμεσο άνοιγμα της οικονομίας. Το όχι του Ντράγκι και του υπουργού υγείας Σπεράντσα τους παγώνει.  Η La Stampa: «Ντράγκι: τον Ιούλιο η ανοσία της αγέλης». Τρία εκατομμύρια εμβόλια θα διατεθούν άμεσα ενώ αναμένεται να μπει στη διαδικασία εμβολιασμών και το προϊόν της Johnson & Johnson. Η Il Messaggero: «Επανέναρξη, τα νέα κριτήρια». Η κυβέρνηση αξιολογεί την αυτόματη είσοδο στην κίτρινη ζώνη από τον Απρίλιο αν πέσουν τα κρούσματα. Και τέλος η Corriere de la Sera: «Εμβόλια ακόμα και στα φαρμακεία». Αναστολή εργασίας για όσους δεν κάνουν το εμβόλιο, ποινική ασπίδα για όσους το κάνουν.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter