Ο Διγενής Ακρίτας στον δρόμο του μεταξιού

Ο Διγενής Ακρίτας στον δρόμο του μεταξιού

Το έμμετρο αφήγημα του_x000D_
Διγενή Ακρίτα, το παλαιότερο λογοτεχνικό μνημείο της ελληνικής μεσαιωνικής_x000D_
γλώσσας, παίρνει τη μορφή του graphic novel. 

Με φόντο τον Μεσαίωνα, το «Digenes» περιγράφει τις περιπέτειες του Διγενή μέσα από την προσπάθειά του να επιβιώσει σε έναν κόσμο που κατακλύζεται από τη βία. Εμπνευστής του project είναι ο Κωνσταντίνος Δημητρίου, ηλεκτρολόγος-μηχανικός και «πωρωμένος με τα κόμικ», όπως δηλώνει ο ίδιος, ο οποίος ήθελε να συνδυάσει τη μελέτη του πάνω στην ιστορία και την ανθρωπολογία με τη σύγχρονη μορφή αφήγησης που προσφέρει η κουλτούρα των κόμικ.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του το Documento –ο κ. Δημητρίου ζει τα τελευταία εννιά χρόνια στη Σιγκαπούρη– εξήγησε το σκεπτικό πάνω στο οποίο βασίστηκε: «Σε αντίθεση με την κλασική αρχαιότητα, το Βυζάντιο ως ιστορική οντότητα και ως χώρος ιδεών δεν έχει λάβει ίσως την προσοχή που θα έπρεπε στην Ευρώπη και την Ασία. Σκέφτηκα λοιπόν ότι θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον η ιστορία αυτή να παρουσιαζόταν μέσα από εκείνη του Διγενή. Η συγκεκριμένη ιστορία, που αποτελεί προϊόν προφορικής παράδοσης, μας έδωσε την έμπνευση να την αφηγηθούμε εκ νέου με τρόπο πιο σύγχρονο και πιο σχετικό με την εποχή μας». Ο κ. Δημητρίου έχει δουλέψει στην Κίνα, την Ινδία, την Ιαπωνία, την Κορέα και έχει ταξιδέψει πολύ στην Ασία. «Νομίζω ότι τα ταξίδια αυτά έπαιξαν ρόλο στην ιστορία. Ειδικά η έννοια του Δρόμου του Μεταξιού. Οπως εμείς οι δυτικοί έχουμε στο μυαλό μας την έννοια της εξωτικής Ανατολής, οι Κινέζοι έχουν εκείνη της εξωτικής Δύσης».

Κάπως έτσι δημιούργησε το αρχικό περίγραμμα και άρχισε να ψάχνει για δημιουργική ομάδα, κρατώντας ο ίδιος τον ρόλο του παραγωγού. Πρώτα προσέγγισε τη συγγραφέα και ποιήτρια Κάλλια Παπαδάκη (πριν από λίγους μήνες απέσπασε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας 2017 για το μυθιστόρημα «Δενδρίτες»), η οποία έγραψε το σενάριο της πρώτης ιστορίας, ενώ το εικαστικό κομμάτι ανέλαβαν οι Ιταλοί Κριστιάν Μίρα, Σιμόνα Φαμπρίτσιο και Λάουρα Πιάτσα. Η ομάδα εργάζεται στο ίδιο περιβάλλον διαδικτυακά, ωστόσο, δεδομένου ότι τα μέλη της δεν ζουν καν στην ίδια χώρα, δεν έχει τύχει να βρεθούν ακόμη όλοι μαζί από κοντά.

Ανοιγμα στη διεθνή αγορά

Το κείμενο πάνω στο οποίο έχει βασιστεί το graphic novel «Digenes» είναι το ψηφιοποιημένο αρχείο του χειρογράφου της Ανδρου, μέσω του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το μεγάλο στοίχημα ήταν να βρεθεί ο τρόπος που οι περιπέτειες του Διγενή θα αφορούσαν ένα σημερινό ευρύ κοινό. Ετσι επιλέχθηκε ένα στιλ πολύ κοντά στην ιαπωνική παράδοση των κόμικ. Πηγή έμπνευσης υπήρξε και η κινεζική κουλτούρα και ειδικότερα η πολεμική παράδοση wuxia. «Θέλαμε με έναν τρόπο να προβοκάρουμε, να μη φτιάξουμε κάτι από τα ίδια» λέει ο κ. Δημητρίου. «Η ιστορία αυτή τοποθετείται στον 10ο-11ο αιώνα, την εποχή που τον Δρόμο του Μεταξιού χρησιμοποιούσαν οι Αραβες. Σκεφτήκαμε να τοποθετήσουμε τον Διγενή στον Δρόμο του Μεταξιού, να ταξιδεύει από το Βυζάντιο στην Ανατολή και από κει να επιστρέφει με εφόδιο μια πολεμική τέχνη. Πρόκειται για έναν χαρακτήρα πάνω στον οποίο θα μπορούσε να βασιστεί ένας υπερήρωας ο οποίος στην πραγματικότητα δεν έχει υπερδυνάμεις αλλά κατέχει μια γνώση μοναδική».

Η ιστορία του Διγενή δεν υπήρξε σπαρμένη μόνο με πράξεις ανδρείας αλλά και με σκοτεινές στιγμές, όπως η μονομαχία του με την Αμαζόνα Μαξιμώ, την οποία βιάζει και σκοτώνει. Μια πράξη που σήμερα πέφτει… θύμα της πολιτικής ορθότητας. «Δεν μένουμε πιστοί στο χειρόγραφο εκεί» λέει ο κ. Δημητρίου. «Εμείς θέλουμε τις γυναίκες δυνατές και ανεξάρτητες κι έτσι κρατάμε λιγότερο πατριαρχική προσέγγιση στο έργο». Το «Digenes» προορίζεται για τη διεθνή αγορά και για τον λόγο αυτό θα κυκλοφορήσει αρχικά στα αγγλικά, αν και περισσότερο ενδιαφέρον αυτήν τη στιγμή εκδηλώνει η ελληνική αγορά. Σε λίγες μέρες ετοιμάζεται η εκτύπωση του βιβλίου. Μη ρωτήσετε πού. Στη χώρα που οδηγεί ο Δρόμος του Μεταξιού, την Κίνα. Και από εκεί θα διοχετευτεί στην παγκόσμια αγορά.

Info

Το πρώτο τεύχος του «Digenes» μπορεί να το προμηθευτεί κανείς μέσω του www.digenes.com

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter