Ο Δήμος Μυκόνου στο πλευρό των αρχαιολόγων: «Nα παραμείνουν στο νησί και να κατεδαφιστούν άμεσα τα αυθαίρετα»

Ο Δήμος Μυκόνου στο πλευρό των αρχαιολόγων: «Nα παραμείνουν στο νησί και να κατεδαφιστούν άμεσα τα αυθαίρετα»

Πριν λίγες ημέρες οι σύλλογοι των αρχαιολόγων και των εργαζομένων στο υπουργείο Πολιτισμού πραγματοποίησαν πορεία και διαμαρτυρία στο νησί της Μυκόνου για τον ξυλοδαρμό του συναδέρφου τους Μανώλη Ψαρρού.

Από την πρώτη στιγμή ο δήμαρχος του νησιού Κωνσταντίνος Κουκάς δήλωσε τη συμπαράστασή του ως προς τα αιτήματά των φορέων. Πρόσφατα το Διοικητικό Συμβούλιο του Δήμου Μυκόνου με ομόφωνο ψήφισμά του συντάχθηκε στο πλευρό του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, καταδικάζοντας την επίθεση αλλά και «συγκεκριμένα, προκλητικά δημοσιεύματα που εμφανίζουν τους αρχαιολόγους ως ιδιοτελείς», ενώ ζητούν από την Υπουργό Πολιτισμού την παραμονή των αρχαιολόγων της Μυκόνου στις θέσεις τους ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν το έργο τους για την προστασία του νησιού.

Ανάμεσα σε άλλα, θέτουν και πολύ σημαντικά αιτήματα όπως να κατεδαφιστούν άμεσα τα αυθαίρετα με βεβαιωμένες παραβάσεις, να επιστρέψει η πολεοδομία στην Μύκονο και να επιστρέψει η βάση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων στην Μύκονο.

Η απόφαση του Δήμου Μυκόνου

«Η κοινωνία της Μυκόνου οφείλει να συνταχθεί στο πλευρό του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων ως ελάχιστη έκφραση ευγνωμοσύνης στην συμβολή τους στην διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Μυκόνου , της Δήλου και της Ρήνειας, με την παρουσία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στο νησί αδιάλειπτα από το 1959 μέχρι σήμερα». Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση ξυλοδαρμού που δέχθηκε την Τρίτη 7 Μαρτίου 2023 ο αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Μανώλης Ψαρρός την ώρα της επιστροφής από τη εργασία του, με σκοπό την πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης καθώς και τις πρακτικές εκφοβισμού και εκβιασμού με την αποστολή ανώνυμου τηλεφωνικού μηνύματος σε συνάδελφό του λίγες ημέρες
αργότερα.

Καταδικάζουμε συγκεκριμένα και προκλητικά δημοσιεύματα που εμφανίζουν τους αρχαιολόγους ως ιδιοτελείς, με σκοπό να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη και να συσκοτίσουν την υπόθεση της αποκατάστασης της πολεοδομικής νομιμότητας στο νησί.

Ζητάμε από την Υπουργό Πολιτισμού κα Μενδώνη την παραμονή των αρχαιολόγων της Μυκόνου στις θέσεις τους ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν το έργο τους για την προστασία του νησιού.

Συντασσόμαστε στο πλευρό με τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων και στα δίκαια αιτήματά τους και διεκδικούμε μαζί τους :

– Να βρεθούν οι φυσικοί αυτουργοί της επίθεσης και οι εντολείς τους.

-Να σταματήσει τώρα η απαξίωση της πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως και όλων των δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών.

-Άμεση στελέχωση όλων των υπηρεσιών και των ελεγκτικών μηχανισμών που δραστηριοποιούνται ειδικά σε μέρη με αυξημένη τουριστική πίεση, ώστε να εφαρμόζονται οι νόμοι εξίσου σε όλη την επικράτεια, όπως προβλέπει το Σύνταγμα της χώρας.

– Να προχωρήσει η κυβέρνηση σε όλες τις απαραίτητες και αναγκαίες ενέργειες για την προστασία όλων των εργαζομένων απέναντι σε κάθε περίπτωση άσκησης πιέσεων που σχετίζονται με την εκτέλεση υπηρεσιακών καθηκόντων.

-Να κατεδαφιστούν άμεσα τα αυθαίρετα με βεβαιωμένες παραβάσεις.

-Να επιστρέψει η πολεοδομία στην Μύκονο.

-Να επιστρέψει η βάση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων στην Μύκονο.»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter