Ο διονυσιακός χορός και τα πανηγύρια της Ικαρίας στο Docville την Κυριακή με το Documento

Ο διονυσιακός χορός και τα πανηγύρια της Ικαρίας στο Docville την Κυριακή με το Documento

«Νικαριά μου, Νικαριά μου». Δεν υπάρχουν πιο φημισμένα πανηγύρια στα ελληνικά νησιά από εκείνα της Ικαρίας. Διονυσιασμός, έκσταση και χορός για αμέτρητες ώρες. Τα τραπέζια αδειάζουν στο λεπτό µόλις ακούγεται η ιδιαίτερη εισαγωγή του ραχιώτικου. Ο Κωνσταντίνος Καϊμάκης μίλησε με τρεις ανθρώπους από το νησί για την ιστορία των πανηγυριών της Ικαρίας, τους μουσικούς, αλλά και την τάση εμπορευματοποίησης των τελευταίων χρόνων.

Η Λίνα Μενδώνη καταθέτει νομοσχέδιο με διαδικασίες εξπρές μέσα στον Αύγουστο για πέντε δημόσια μουσεία και τη μετατροπή τους σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) παρά τις αντιδράσεις εργαζομένων, φορέων και διακεκριμένων επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στο ρεπορτάζ η Ηλέκτρα Ζαργάνη. Για την προάσπιση των ελληνικών αρχαιολογικών μουσείων και τις παρατυπίες της κυβέρνησης γράφουν στο Docville η Επίκουρη Καθηγήτρια Μουσειολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Εσθήρ Σολομών και η δικηγόρος Έφη Μουγκαράκη.

Minions. Οι κίτρινοι, μικρoσκοπικοί βοηθοί του απαισιότατου Γκρου έχουν γίνει παγκόσμιες φίρμες χάρη στο ισοπεδωτικό χιούμορ και την απροσδιόριστη γλυκύτητα τους αλλά και την πονηρή στρατηγική μάρκετινγκ που σχεδίασαν τα σαίνια της Universal Pictures. Γράφει ο Κωνσταντίνος Καϊμάκης.

Τα όρια του καλλιτέχνη. Δύο διανοούμενοι καταθέτουν τις σκέψεις τους στο Docville με αφορμή την επίθεση με μαχαίρι που δέχτηκε ο συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι. Γράφει ο συγγραφέας και μεταφραστής Γιώργος Ίκαρος Μπαμπασάκης και ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Γιώργος Σερβετάς.

Ο άγνωστος Αη Στράτης. Μια περιηγητική περφόρμανς από τη θεατρική ομάδα «παράλληλος 25» σε ένα μικρό νησί με έντονο ιστορικό και κοινωνικό φορτίο. Πως προήλθε η ονομασία του Άη Στράτη; Τι συνέβη στη μάχη της πείνας των πολιτικών εξόριστων τον χειμώνα του 41΄-42΄ και πως πήρε την τωρινή του μορφή μετά τον σεισμό του 1968; Στο ρεπορτάζ η Ηλέκτρα Ζαργάνη.

Η σκηνοθέτρια Γεωργία Μαυραγάνη μιλάει στο Documento και την Ηλέκτρα Ζαργάνη με αφορμή τους «Βατράχους» του Αριστοφάνη που παρουσιάζονται στο πλαίσιο του 65ου Φεστιβάλ Φιλίππων που είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης και στο Αρχαίο Δράμα.

Η Έμυ Ντούρου προτείνει βιβλία για διάβασμα κάτω από το αλμυρίκι.

Summer Concerts. Η Ζένα Μαρία Ρηγοπούλου εξηγεί γιατί ο Αλκίνοος Ιωαννίδης είναι ο «Μικρός Πρίγκιπας» της μουσικής σκηνής.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter