Ο Δοξιάδης παραδέχεται ότι με δική του πρόταση ανέλαβε ο Μητσοτάκης τα προσφυγόπουλα και δεν λέει κουβέντα για τον Λιγνάδη

Στην παραδοχή ότι είναι ο εμπνευστής του εθνικού σχεδίου για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα προέβη ο επιστήθιος φίλος του Δημήτρη Λιγνάδη, Απόστολος Δοξιάδης, αποφεύγοντας όμως οποιαδήποτε αναφορά για τον κατηγορούμενο για βιασμό ανηλίκων «γνωστό σκηνοθέτη – ηθοποιό».

Απαντώντας σε ανάρτηση του Παύλου Πολάκη με αφορμή τις δηλώσεις του καραμανλικού στελέχους, Νίκου Καραχάλιου, ο οποίος αναρωτήθηκε σε ραδιοφωνική εκπομπή για το τι οδήγησε τον πρωθυπουργό να αναλάβει προσωπικά την ευθύνη των ασυνόδευτων παιδιών, ο Απ. Δοξιάδης δεν κρίνει σκόπιμο να μιλήσει για την ταμπακιέρα και εξαπολύει γενικόλογες κατηγορίες για «παραδημοσιογραφία της λάσπης και της ψευδολογίας». Δεν εξηγεί τα αίτια που προκάλεσαν αυτήν την παγκόσμια πρωτοτυπία, μιας και πουθενά αλλού στον κόσμο αρχηγός κράτους δεν χρεώθηκε αυτήν την αρμοδιότητα. Δεν ψελλίζει λέξη για τους λόγους που τον αναγκάζουν να υπερασπίζεται με σθένος τον κατηγορούμενο για βιασμό ανηλίκων, Δ. Λιγνάδη, βάλλοντας κατά της Λίνας Μενδώνη για τις δηλώσεις περί «επικίνδυνου ανθρώπου» και ζητώντας εμμέσως την παραίτησή της. Προφανώς, όχι για την πολιτική κάλυψη του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του εθνικού θεάτρου επί τουλάχιστον 15 μέρες, αλλά για την κατάργηση του τεκμηρίου της αθωότητας.

Ο «συγγραφέας – διανοούμενος» από κοινού με τη ΝΔ δεν νιώθουν την ανάγκη να απαντήσουν στο ερώτημα του πρώην στενού συνεργάτη του Κώστα Καραμανλή, αλλά στην ανάρτηση του Π. Πολάκη, ο οποίος παραθέτει μαζί με το σχετικό δημοσίευμα του documentonews.gr και το συμπέρασμα πως υπεύθυνος για αυτήν την κατάσταση είναι ο πρωθυπουργός που επέλεξε τον Δ. Λιγνάδη για το Εθνικό Θέατρο και τον φίλο του «θεατράνθρωπου», Απ. Δοξιάδη, για τα ασυνόδευτα παιδιά. Τουλάχιστον, ο διορισμένος σύμβουλος κινηματογραφίας στο υπουργείο Πολιτισμού επί κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη παραδέχεται ότι ήταν δική του η σύλληψη να αναλάβει ο πρωθυπουργός την ευθύνη για τα προσφυγόπουλα. «Το φθινόπωρο του 2019 συγκέντρωσα όσα στοιχεία μπορούσα και, ως ενεργός πολίτης, έγραψα για το ζήτημα και ενημέρωσα τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την υπάρχουσα, φρικτή κατάσταση» σημειώνει, ισχυριζόμενος πως πρόκειται για «συκοφαντική επίθεση κατά της πρωτοβουλίας για την προστασία των ασυνόδευτων ανήλικων».

Δείτε την ανάρτηση Πολάκη:

 

Ολόκληρη η ανακοίνωση του «συγγραφέα – διανοούμενου»:

Σε μια από τις χυδαιότερες όψεις της πρόσφατης επίθεσης προς την κυβέρνηση από όργανα της παραδημοσιογραφίας της λάσπης και της ψευδολογίας, γίνεται προσπάθεια να σπιλωθεί η πρωτοβουλία για την προστασία των ασυνόδευτων ανήλικων προσφυγόπουλων. Τους καταλαβαίνω: το σπουδαίο έργο ενοχλεί, ιδιαίτερα όταν αυτό γίνεται σε ένα ζήτημα καθαρά ανθρωπιστικό, και μάλιστα εκεί που επαίρονταν ότι αρίστευε η αντιπολίτευση, όταν κυβερνούσε, ενώ στην πραγματικότητα όχι απλώς δεν είχε κάνει το παραμικρό, αλλά είχε αφήσει τα ανυπεράσπιστα πλάσματα στην άθλια μοίρα τους.

Η εγκατάλειψη των ασυνόδευτων ανήλικων προσφυγόπουλων στη μοίρα τους ήταν μία από τις πιο ντροπιαστικές πράξεις της προηγούμενης κυβέρνησης.

2.000 ασυνόδευτα παιδιά βρίσκονταν στα κολαστήρια της Μόριας και της Σάμου, μέσα στη λάσπη, τη βρώμα, την αρρώστια και την εκμετάλλευση. 1.000 παιδιά ήταν αφημένα στην έρημο των πόλεων, εκτεθειμένα στα κυκλώματα του υποκόσμου και της πορνείας. Πάνω από 200 παιδιά «φιλοξενούνταν» στα κρατητήρια της αστυνομίας, ουσιαστικά φυλακισμένα χωρίς να έχουν διαπράξει το παραμικρό αδίκημα. Γνωρίζοντας αυτή την κατάσταση από συζητήσεις με ανθρώπους που δούλευαν στον χώρο της προστασίας των αδυνάτων, στην καταπολέμηση του τράφικινγκ, και άλλους παρεμφερείς τομείς, το φθινόπωρο του 2019 συγκέντρωσα όσα στοιχεία μπορούσα και, ως ενεργός πολίτης, έγραψα για το ζήτημα και ενημέρωσα τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την υπάρχουσα, φρικτή κατάσταση.

Εκείνος ευαισθητοποιήθηκε αμέσως. Όρισε υπεύθυνη για τη χαρτογράφηση των προβλημάτων και την εκπόνηση σχεδίου άμεσης παρέμβασης τη διδάκτορα της ιατρικής σχολής Ειρήνη Αγαπηδάκη, γυναίκα με χρόνια πείρας σε θέματα δημόσιας υγείας, και ενεργή παρουσία στον δημόσιο λόγο, στη στήριξη των αδυνάτων.

Έκτοτε, η προστασία των ασυνόδευτων ανήλικων υπάγεται στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, όπου λειτουργεί ως Ειδική Γραμματεία, με την Ειρήνη Αγαπηδάκη επικεφαλής.

Η Ειδική Γραμματεία, τον περασμένο χρόνο:

Πήρε τα 2.000 παιδιά από τα στρατόπεδα των νησιών και τα μετέφερε σε δομές μακροχρόνιας φιλοξενίας στην ενδοχώρα. Υλοποίησε μεγάλη επιχείρηση εντοπισμού όλων των άστεγων παιδιών που ήταν στα δίκτυα της πορνείας και της εκμετάλλευσης. Κατάργησε τη «φιλοξενία»-κράτηση στα αστυνομικά τμήματα και πήρε όλα τα παιδιά από τα κρατητήρια, τοποθετώντας τα σε δομές μακροχρόνιας φιλοξενίας. Επιπλέον, ξεκίνησε και υλοποιεί το πρόγραμμα μετεγκατάστασης ασυνόδευτων προσφυγόπουλων σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως τώρα έχουν μετεγκατασταθεί 607 ασυνόδευτα ανήλικα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και την Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες. Είμαι προσωπικά ιδιαίτερα χαρούμενος που ο πρωθυπουργός ανέλαβε αυτή την πρωτοβουλία, που έβγαλε από τη δυστυχία και έδωσε προοπτική ανθρώπινης ζωής σε χιλιάδες ανυπεράσπιστους ανήλικους. Είμαι ιδιαίτερα περήφανος για τον ρόλο μου στο ξεκίνημα της πρωτοβουλίας και ακόμα πιο περήφανος για το έργο της Ειρήνης Αγαπηδάκη, έργο, σημειωτέον, που έχει αναγνωρισθεί και επαινεθεί από όλους τους ευρωπαϊκούς συνεργαζόμενους φορείς.

Από εκεί και πέρα, κάθε συκοφαντική επίθεση κατά της πρωτοβουλίας για την προστασία των ασυνόδευτων ανήλικων, και κάθε υπαινιγμός που της αποδίδει κίνητρα άλλα από τον ανθρωπισμό και την προώθηση των αξιών του ευρωπαϊκού πολιτισμού, είναι προϊόν διεστραμμένων εγκεφάλων ή και ανθρώπων που προσπαθούν μάταια να κάνουν αντιπολίτευση με το ψέμα και τη λάσπη.

Το ψέμα και η λάσπη θα ξεχαστούν, όπως τους αξίζει. Το έργο της προστασίας των ασυνόδευτων θα μείνει, φωτεινό παράδειγμα ανθρωπισμού.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader