Ο Eβρος απαιτεί γενναία στήριξη από την κυβέρνηση

Ο Eβρος απαιτεί γενναία στήριξη από την κυβέρνηση

Ξαφνικά οι κάμερες έκλεισαν. Μια άλλη τραγική κατάσταση έκλεψε τη δημοσιότητα. Ο Εβρος εξαφανίστηκε από τις οθόνες μας. Στα δελτία των 8 δεν ακούς καμία αναφορά. Οι συμπλοκές στα σύνορα δεν αποτελούν πια είδηση για τα κεντρικά ΜΜΕ.

Παρακολουθήσαμε εντυπωσιακά πρωτότυπα πλάνα, εκτενή και λεπτομερή ρεπορτάζ, οδοιπορικά σε έναν τόπο μακρινό κι άγνωστο για τους περισσότερους, μυστικές πληροφορίες, αναλύσεις. Πολλοί και πολλές μας επισκέφτηκαν για πρώτη φορά, όμως τώρα δεν βρίσκεις ούτε μονόστηλο για τις συμπλοκές, σαν να έχουν τελειώσει όλα.

Κι όμως δεν τελείωσαν. Αντιθέτως, η κατάσταση καθημερινά γίνεται όλο και πιο δύσκολη κι επικίνδυνη, με την τουρκική επιθετικότητα να εντείνεται. Οι προκλήσεις είναι πιο συχνές και πιο έντονες, υπηρετώντας ένα καλά οργανωμένο σχέδιο με την ξεκάθαρη συμμετοχή και της τουρκικής στρατοχωροφυλακής. Οι συμπλοκές και η φθορά ελληνικής περιουσίας πολλαπλασιάζονται. Εκατοντάδες άνθρωποι των ένοπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας επιχειρούν στη μεθοριακή γραμμή με όλες τις δυνάμεις και τα μέσα που διαθέτουν. Ολοι οι Εβρίτες υπηρετούν το καθήκον τους υπερασπίζοντας τη γη μας, επωμιζόμενοι πολύ μεγάλο κόστος. Ομως αυτό δεν αποτελεί πια είδηση.

Η κρίση στον Εβρο αξιοποιήθηκε μόνο επικοινωνιακά από την κυβέρνηση, με μεγαλοστομίες και τεχνάσματα, χωρίς όμως καμία πραγματική λύση. Δεν υπήρξαν ουσιαστικά πολιτικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σε διπλωματικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Ενώ οι επιθέσεις και οι συμπλοκές συνεχίζονται, η κυβέρνηση δεν πάτησε πόδι. Δεν απαίτησε ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής ούτε καταγγελία και κυρώσεις για τη στάση της Τουρκίας, δεν ανέλαβε πρωτοβουλίες κορυφής προς όφελος της χώρας και του Εβρου. Κι έτσι οι κάμερες έσβησαν και δυστυχώς η τουρκική προκλητικότητα συνεχίζεται και εντείνεται σε πολλά μέτωπα, θίγοντας πλέον και κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας.

Πολλοί υπουργοί και στελέχη πέρασαν από τον Εβρο, μας χτύπησαν στην πλάτη, μας επιβράβευσαν για την πατριωτική μας στάση, όμως δεν δεσμεύτηκαν σε τίποτε. Δεν μας μίλησαν για την επόμενη μέρα, δεν αναφέρθηκαν στην πολιτική που θα ακολουθήσουν. Στον Εβρο δίνονται καθημερινά μάχες αλλά όλοι γνωρίζουν πως η κανονικότητα θα αργήσει να επιστρέψει. Και για να έρθει σύντομα και ομαλά χρειαζόμαστε γενναίες πολιτικές πρωτοβουλίες σε διπλωματικό επίπεδο αλλά και σε τοπικό αναπτυξιακό.

Στην Ελλάδα αρμόζει μια ενεργητική πολιτική που θα διασφαλίζει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και θα απαιτεί ισότιμη θέση στην Ευρώπη, η οποία πρέπει να αναλάβει τα βάρη και τις ευθύνες της. Μια πολιτική συμμαχιών, ασφάλειας, ειρήνης, σταθερότητας και ανάπτυξης, προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας.

Η συνεχιζόμενη κι εντεινόμενη κρίση στον Εβρο ταυτόχρονα με την πανδημία φέρνει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία. Δημιουργεί επενδυτική ανασφάλεια, κατάρρευση της οικονομίας, της παραγωγής και της εργασίας. Τα πρώτα δείγματα φάνηκαν από τις πρώτες μέρες με την κατακόρυφη μείωση του τζίρου της αγοράς.

Ο Εβρος σηκώνει δυσανάλογο βάρος για το όφελος της πατρίδας. Γι’ αυτό απαιτούνται άμεσες δράσεις ενίσχυσης του νομού σε όλα τα επίπεδα. Ενα γενναίο πρόγραμμα στήριξης με κρατικές παρεμβάσεις και κίνητρα, για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, των αγροτών, της εργασίας και του τουρισμού. Επέκταση της χρηματοδότησης του προγράμματος δημόσιων υποδομών που ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ. Δημιουργία νέων σχολών κι ενίσχυση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα δημιουργίας θέσεων εργασίας. Στελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών και των δομών υγείας με προσωπικό. Ενίσχυση των αγροτών και κτηνοτρόφων. Χρηματοδότηση των δήμων καθώς έχουν αναλάβει υποχρεώσεις στις επιχειρήσεις φύλαξης των συνόρων. Ολα αυτά που έχει ξεχάσει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Οι ακρίτες του Εβρου υπηρετούν με ευθύνη το πατριωτικό και κοινωνικό τους χρέος. Είναι ώρα η πολιτεία, η κυβέρνηση να αναλάβει το δικό της χρέος απέναντι στους Εβρίτες.

Η Νατάσα Γκαρά είναι βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Εβρου

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter