Ο εφιάλτης επιστρέφει στην Αθήνα

Ο εφιάλτης επιστρέφει στην Αθήνα

Το μακελειό στη Νέα Φιλαδέλφεια στις αρχές Αυγούστου, με την εισβολή στη χώρα 150 νεοναζί οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, που κατέληξε στη δολοφονία του φίλου του «δικεφάλου» Μιχάλη Κατσουρή παραμονή του πρώτου αγώνα των δύο ομάδων στην OPAP Arena, αποτέλεσε ένα φιάσκο, από τα μεγαλύτερα της Ελληνικής Αστυνομίας επί διακυβέρνησης ΝΔ… Η απραξία της ΕΛΑΣ, αν και είχε ειδοποιηθεί εγκαίρως από τις αρχές της Κροατίας, του Μαυροβουνίου αλλά και από ελληνικές αρχές, ακόμη και από αξιωματικούς της, ήταν εγκληματική. Ούτε μία ειδοποίηση δεν στάθηκε ικανή να ενεργοποιήσει τα υψηλόβαθμα στελέχη της αστυνομίας που αρκέστηκαν σε «διακριτική παρακολούθηση», κάτι που αποτελεί το μεγάλο και αναπάντητο ερώτημα της υπόθεσης. Ποιος ή ποιοι έδωσαν εντολή να μην επέμβουν εγκαίρως οι αστυνομικές δυνάμεις ώστε να σταματήσουν τους νεοναζί εισβολείς; Κι όλα αυτά παρά το γεγονός ότι η UEFA είχε χαρακτηρίσει από καιρό το συγκεκριμένο παιχνίδι υψηλού κινδύνου και είχε απαγορεύσει τη μετακίνηση φιλοξενούμενων οπαδών και στα δύο ματς.

Όμως το σκηνικό της βίας με πεδίο μαχών τα γήπεδα της χώρας αναμένεται να έχει και συνέχεια εάν στην ΕΛΑΣ ακολουθήσουν πάλι την ίδια τακτική.

Η κλήρωση των ομίλων του Europa League αναμένεται να αποτελέσει και κρας τεστ για την ετοιμότητα της ΕΛΑΣ, αφού οι τρεις μεγάλες ομάδες του λεκανοπεδίου (ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός) προκρίθηκαν στους ομίλους της ίδιας διοργάνωσης, γεγονός που σημαίνει ότι και οι τρεις θα αγωνίζονται την ίδια μέρα (Πέμπτη) ως τον Δεκέμβριο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια πολιτών και περιουσιών σε Αθήνα και Πειραιά. Παράλληλα θα υπάρχουν και στο μπάσκετ (Ευρωλίγκα) την ίδια μέρα (Πέμπτη) ματς του Ολυμπιακού ή του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ και στο ΣΕΦ. Ολα Πέμπτη: Kαταλαβαίνουμε όλοι τι σημαίνει αυτό για τα αθλητικά δρώμενα της χώρας.

Όμως το κακό δεν σταματάει εδώ. Η ΑΕΚ κληρώθηκε στον ίδιο όμιλο με τον Αγιαξ, την Μπράιτον και τη Μαρσέιγ. Και αν οι φίλοι της Μπράιτον θεωρούνται φιλήσυχοι κι αν οι οπαδοί της Μαρσέιγ είναι αδερφοποιημένοι με αυτούς της ΑΕΚ, δεν συμβαίνει το ίδιο με τον Αγιαξ, με τον οποίο υπάρχει το κακό προηγούμενο του 2018.

Σε δεύτερη μοίρα

Στην ΕΛΑΣ ασχολούνται αυτό το διάστημα με το πώς θα καταφέρουν να κρατήσουν μακριά από τo λεκανοπέδιο χούλιγκαν, νεοναζί, τάγματα εφόδου οργανωμένων οπαδών και άλλα κακοποιά στοιχεία. Κανείς δεν φαίνεται να ανησυχεί για τον αγώνα ΑΕΚ – Αγιαξ στις 5 Οκτωβρίου για τη 2η αγωνιστική των ομίλων του Europa League. Ηδη η διοίκηση της ολλανδικής ομάδας αμέσως μετά την κλήρωση έσπευσε με ανακοίνωσή της να ενημερώσει τους οπαδούς του «Αίαντα» να μην κλείσουν εισιτήρια για την Αθήνα για λόγους ασφαλείας και μέχρι να αποφανθεί η UEFA αν θα επιτραπεί η μετακίνηση φιλοξενούμενων οπαδών στα ματς των δύο ομάδων, αφού εκτός απροόπτου η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία θα το αναδείξει και αυτό σε παιχνίδι «high risk» (υψηλού κινδύνου), με βάση τα όσα τραγικά συνέβησαν πριν από πέντε χρόνια ανάμεσα στους οπαδούς των δύο ομάδων. Ολλανδικά δημοσιεύματα, πάντως, ανέφεραν πριν από τρεις ημέρες ότι ο Αγιαξ θα πάρει τελικά 1.555 εισιτήρια για την ΟPAP Arena, χωρίς όμως να υπάρχει για την ώρα κάποια επίσημη ενημέρωση από την UEFA. Αν τελικά συμβεί κάτι τέτοιο, ο δείκτης δυσκολίας για την ΕΛΑΣ ανεβαίνει επικίνδυνα.

Τι είχε συμβεί τότε; Τη σεζόν 2018-19 ΑΕΚ και Αγιαξ είχαν κληρωθεί στον ίδιο όμιλο (του Champions League τότε) μαζί με Μπάγερν και Μπενφίκα. Την Τρίτη 27 Νοεμβρίου του 2018 ο «δικέφαλος» υποδεχόταν για την 5η αγωνιστική στο Ολυμπιακό Στάδιο τον Αγιαξ. Ομως αντί μιας ποδοσφαιρικής γιορτής το ματς εξελίχθηκε σε… άγρια δύση, σε ένα πολεμικό σκηνικό που μετατράπηκε μετά το ματς σε λυσσαλέο ανθρωποκυνηγητό στους δρόμους της Αθήνας.

Το παιχνίδι εξελίχθηκε κάτω από ένα απίστευτο παρασκήνιο, τεράστια ένταση, με πρωταγωνιστές όχι μόνο τους χούλιγκαν των δύο ομάδων αλλά και χούλιγκαν εισαγόμενους από άλλες χώρες και άλλες ομάδες! Και τότε η ΕΛΑΣ είχε πιαστεί στον ύπνο, αφού τίποτα δεν προϊδέαζε για τον πόλεμο που ερχόταν, καθώς στην πρεμιέρα των ομίλων στο Αμστερνταμ δεν είχε συμβεί το παραμικρό μεταξύ Ολλανδών και Ελλήνων οπαδών.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά τότε, μεταξύ των οπαδών του Αγιαξ που βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ ήταν και οπαδοί του Παναθηναϊκού, ενώ στα επεισόδια συμμετείχαν ακόμη οπαδοί της Παρτιζάνι Μινσκ από τη Λευκορωσία αλλά και χούλιγκαν από την Πολωνία, οπαδοί της… Βίσλα Κρακοβίας.

Ραντεβού μέσω ίντερνετ

Και εννοείται πως και τότε το εκρηκτικό εκείνο μείγμα δεν είχε… αθώα οπαδικά στοιχεία αλλά ιδεολογικό υπόβαθρο. Ενα σημαντικό κομμάτι των οπαδών του Αγιαξ που ήρθε στην Αθήνα για το ματς ανήκε σε ακροδεξιό μπλοκ οπαδών και το οποίο φέρεται να ενώθηκε –όπως συνέβη τώρα με τους ΒΒΒ της Ντιναμό– με ακροδεξιούς οπαδούς του Παναθηναϊκού. Και στον χορό μπήκαν αμέσως ακροδεξιοί αλλά και αντιεξουσιαστές εισαγωγής που έσπευσαν για ενισχύσεις. Οπως ανέφεραν τότε τα ΜΜΕ, οι ακροδεξιοί οπαδοί της Βίσλα Κρακοβίας έσπευσαν στο πλευρό των Ολλανδών και ταξίδεψαν μαζί τους στην Αθήνα. Ομως στο πλευρό των οπαδών της ΑΕΚ που ανήκαν στον αντιεξουσιαστικό χώρο έσπευσαν οπαδοί από τον ίδιο χώρο, αυτοί της Παρτιζάνι Μινσκ από τη Λευκορωσία, οι οποίοι είχαν τα δικά τους προηγούμενα με τους Πολωνούς! Μιλάμε για ένα απίστευτο γαϊτανάκι τρόμου που ξεσήκωσε το κέντρο της Αθήνας για δύο μέρες.

Οπως ανέφεραν τότε τα αστυνομικά ρεπορτάζ, «υπήρξαν πολλές αναρτήσεις σε ιστοσελίδες, οι οποίες φαίνεται πως δυναμίτισαν το κλίμα και έριξαν λάδι στη φωτιά. Η αρχή έγινε με την άφιξη των Ολλανδών. Σημαντικός αριθμός –μεταξύ των οποίων, σύμφωνα με την αστυνομία, υπήρχαν και Ελληνες οπαδοί του Παναθηναϊκού– μετακινήθηκε με μετρό προς το ΟΑΚΑ, όπου περίμεναν τους οπαδούς της ΑΕΚ. Αφορμή για την ένταση εμφανίζεται να αποτέλεσε επίθεση που είχαν δεχτεί οι οπαδοί του Παναθηναϊκού λίγες ημέρες πριν στο ΟΑΚΑ από άτομα που τους προσέγγισαν φορώντας κίτρινα κασκόλ. Το ραντεβού δεν ολοκληρώθηκε και κατέβηκαν με το τρένο στη Βικτώρια, απ’ όπου ξεκίνησαν πορεία για τη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Εκεί υπήρξε σύγκρουση με οπαδούς της ΑΕΚ, δεκάδες βόμβες μολότοφ και βομβαρδισμένο τοπίο, παρά την άμεση κινητοποίηση της αστυνομίας».

Σύμφωνα πάντα με τις μαρτυρίες εκείνες «η ανεξέλεγκτη κατάσταση συνεχίστηκε το πρωινό πριν από το ματς, με οπαδούς του Αγιαξ να συγκρούονται με αστυνομικές δυνάμεις στο κέντρο της Αθήνας. Το σκηνικό ολοκληρώθηκε με οπαδούς που βρίσκονταν στην εξέδρα του Αγιαξ να χαιρετούν ναζιστικά…».

Επαληθεύτηκαν οι φόβοι

Η ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα μύριζε μπαρούτι με όσα είχαν προηγηθεί και στο ΟΑΚΑ οι φόβοι επαληθεύτηκαν. «Οι Ολλανδοί έχουν φτάσει νωρίς νωρίς στο ΟΑΚΑ, έχουν πάρει τις θέσεις τους στη θύρα 21 και έχουν αρχίσει να κάνουν τη… σχετική φασαρία. Λίγο μετά τις 19.00 έχει αρχίσει η κινητικότητα, ενώ και έξω από τις θύρες στον περιβάλλοντα χώρο υπάρχει η αίσθηση πως δύσκολα θα αποφευχθεί η σύρραξη. Στις 19.30 κι ενώ έχουν αρχίσει να μετακινούνται οπαδοί της ΑΕΚ προς την πλευρά των οπαδών του Αγιαξ και φεύγουν αρκετά αντικείμενα και φωτοβολίδες εκατέρωθεν, το… μπαμ που ακούγεται στο ΟΑΚΑ συνταράσσει τους πάντες. Μια βόμβα μολότοφ σκάει μπροστά στους οπαδούς του Αγιαξ και το… χάος είναι πλέον επίσημο» ανέφεραν τα δημοσιεύματα την επόμενη μέρα. «Η ένταση και οι συγκρούσεις γενικεύονται, τα χημικά και οι κρότου λάμψης πέφτουν διαρκώς από τις δυνάμεις της αστυνομίας για να περιοριστεί η δράση των χούλιγκαν και η επέμβαση των ΜΑΤ φέρνει προσωρινά την ηρεμία στο υπόλοιπο γήπεδο. Στη θύρα των οπαδών του Aγιαξ πέφτει ανελέητο ξύλο και οι εικόνες με τους αιμόφυρτους Ολλανδούς κάνουν τον γύρο του κόσμου. Οι παίκτες του Aγιαξ που έκαναν ζέσταμα προσπαθούσαν να πάνε προς τους οπαδούς τους για να τους ηρεμήσουν, αλλά καταλαβαίνουν πως δεν έχει… ιδιαίτερο νόημα και πάνε στα αποδυτήρια. Στις 19.55, αφού τα πράγματα έχουν ηρεμήσει, οι δυο ομάδες είναι στη σέντρα και το ματς αρχίζει.

Όμως ένα τεράστιο πανό των οργανωμένων της ΑΕΚ ενοχλεί, καθώς αυτό αναφέρεται στους Ολλανδούς, στη FIFA και την UEFA και σε οικονομικά σκάνδαλα, ξέπλυμα χρήματος, Panama Papers και γενικότερη διαφθορά. Γίνονται συνεχείς εκκλήσεις να κατέβει και έπειτα από περίπου 20 λεπτά ποδοσφαίρου στο χορτάρι του ΟΑΚΑ, τελικά μαζεύεται. Η τελευταία… πράξη των επεισοδίων έγινε στην ανάπαυλα, όταν οπαδοί της ΑΕΚ μπήκαν στην τάφρο του ΟΑΚΑ και έφτασαν ως τους Ολλανδούς, όπου και πάλι πέταξαν φωτοβολίδες και αντικείμενα, χωρίς όμως να υπάρξει συνέχεια…».

Πέντε χρόνια μετά και με το μακελειό της Νέας Φιλαδέλφειας ακόμη νωπό η ΕΛΑΣ καλείται ξανά να αντιδράσει. Αλλά κανείς δεν βάζει το χέρι του στη φωτιά μετά τα όσα έκανε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το μακελειό και τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή, ότι μπορεί και θέλει να αντιδράσει.

Οι σύνδεσμοι ακόμη λειτουργούν κανονικά

Μπορεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να εξήγγειλε για πολλοστή φορά τα χιλιοειπωμένα αλλά ανεφάρμοστα μέτρα κατά της οπαδικής βίας, αλλά πέραν του επικοινωνιακού του πράγματος, ουδέν νεότερο.

Κι αυτό γιατί το αυτί κανενός οργανωμένου οπαδού δεν ίδρωσε, αλλά και οι σύνδεσμοι παρά τις δήθεν εξαγγελίες περί κλεισίματός τους λειτουργούν κανονικότατα. Μάλιστα, σε εφόδους της αστυνομίας πολλοί σύνδεσμοι παραμένουν γιάφκες, ενώ τα οπαδικά επεισόδια στους δρόμους δίνουν και παίρνουν. Και εννοείται ότι κλείνουν μόνο όσοι σύνδεσμοι δεν έχουν άδεια λειτουργίας.

Στα τέλη Αυγούστου (22-23/8) η αστυνομία πραγματοποίησε εφόδους σε συνδέσμους οπαδών και σύμφωνα με ανακοίνωσή της οι έλεγχοι εστιάστηκαν στην Αττική, σε Αγιο Δημήτριο, Ηλιούπολη, Κυψέλη, Εξάρχεια και Ιλιον. Στη Θεσσαλονίκη σε Χαριλάου και Ασβεστοχώρι.

Από την έφοδο σε σύνδεσμο του ΠΑΟΚ στον Εύοσμο κατασχέθηκαν διάφορα αντικείμενα, ενώ συνελήφθη και ο πρόεδρος του συνδέσμου «για παράβαση της αθλητικής νομοθεσίας και του νόμου για τα όπλα». Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρία μεταλλικά επιμήκη αντικείμενα μήκους 90 έως 110 εκατοστά (στειλιάρια), 22 ξύλινα επιμήκη αντικείμενα μήκους 70 έως 100 εκατοστά (στειλιάρια), καθώς και τέσσερις συσκευές εκτόξευσης πιπεριού. Στην Αττική πραγματοποιήθηκαν συνολικά έξι έλεγχοι. Για όλες τις περιπτώσεις ελέγχεται η νομιμότητα της λειτουργίας των ανωτέρω χώρων.

Εκτός συνδέσμων, στις 25/8 στη Νέα Ιωνία συνελήφθησαν τρία άτομα μεταξύ των οποίων ένας 16άχρονος και ένας 14χρονος, οι οποίοι επιτέθηκαν σε δύο 14χρονους με οπαδικά κίνητρα. Την ίδια μέρα άλλο επεισόδιο με οπαδικά κίνητρα σημειώθηκε στην ανατολική Θεσσαλονίκη και πιο συγκεκριμένα στο πάρκο Κρήτης, όταν ομάδα μαυροφορεμένων ατόμων με διακριτικά ομάδας της πόλης επιτέθηκε σε μια παρέα νεαρών που καθόταν στο πάρκο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter