Ο ΕΦΚΑ οφείλει να πληρώνει τα νοσήλεια για εισαγωγές επειγόντων περιστατικών σε ιδιωτικά νοσοκομεία

Ο ΕΦΚΑ οφείλει να πληρώνει τα νοσήλεια για εισαγωγές επειγόντων περιστατικών σε ιδιωτικά νοσοκομεία

O ΕΦΚΑ υποχρεούται να πληρώνει όλα τα νοσηλεία εισαγωγών για επείγοντα περιστατικά στα ιδιωτικά νοσοκομεία.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, στο οποίο προσέφυγε ασφαλισμένος, αποφάνθηκε με απόφαση του ότι ο ΕΦΚΑ οφείλει να καταβάλει στους ασφαλισμένους του που νοσηλεύτηκαν ως επείγοντα περιστατικά σε ιδιωτικές νοσοκομειακές μονάδες, οι οποίες δεν είναι συμβεβλημένες με τον ασφαλιστικό φορέα,ολόκληρο το ποσόν της νοσηλείας. Με την προϋπόθεση βέβαια ότι η εισαγωγή στο ιδιωτικό νοσοκομείο έγινε γιατί στα δημόσια νοσοκομεία ή κλινικές δεν βρέθηκε κρεβάτι ή δεν υπήρχαν οι απαραίτητες σύγχρονες μέθοδοι διάγνωσης και θεραπείας ή δεν λειτουργούσαν τα απαραίτητα ιατρικά μηχανήματα.

Αναφέρεται επί λέξει στην επίμαχη απόφαση του ΣτΕ ότι: ο ασφαλιστικός φορέας «υποχρεούται να παρέχει στους ασφαλισμένους του νοσοκομειακή περίθαλψη και όταν αδυνατεί αντικειμενικά προς τούτο, οφείλει να καταβάλει το σύνολο των δαπανών, στις οποίες αυτοί υποβλήθηκαν εξαιτίας αυτής της αδυναμίας του και όχι να καταβάλει μόνο το ποσό της κρατικής διατίμησης».

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάνθηκε σχετικά μετά από προσφυγή ασφαλισμένου του οποίου το πρόωρα γεννημένο αγοράκι εισήχθη σε μονάδα εντατικής παρακολούθησης νεογνών ιδιωτικού μαιευτηρίου. Το μωρό εξήλθε από την λόγω ιδιωτική μονάδα, περίπου δύο μήνες αργότερα όταν βρέθηκε κενή θερμοκοιτίδα στο γενικό νοσοκομείο παίδων η «Αγία Σοφία», όπου και διακομίστηκε.

Ο ασφαλιστικός φορέας αν και δέχθηκε ότι επρόκειτο για επείγον περιστατικό αρνήθηκε να καταβάλλει όλο το ποσό των νοσηλείων που ανερχόταν σε 24.370 ευρώ επικαλούμενος το τιμολόγιο της ισχύουσας κρατικής διατίμησης για τα νοσηλεία σε ιδιωτικά θεραπευτήρια του εσωτερικού.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter