Ο εκλογικός φόβος του ΚΙΝΑΛ μπροστά σε … πρόωρες συνεργασίες

Ο εκλογικός φόβος του ΚΙΝΑΛ μπροστά σε … πρόωρες συνεργασίες

Εμπεριέχει πολλές …γωνίες ο ρόλος της λεγόμενης σοβαρής και υπεύθυνης αντιπολίτευσης που έχει προσδώσει επικοινωνιακά στο Κίνημα Αλλαγής η νέα ηγεσία του. Υπάρχει κι ένα «κενό» που η Χαριλάου Τρικούπη ξέρει πως αργά ή γρήγορα πρέπει να είναι έτοιμη να υπερβεί ή αν μη τι άλλο να αντιμετωπίσει και αφορά στο ζήτημα των συνεργασιών. Το ενδεχόμενο πρόωρων εθνικών εκλογών, αρχίζει να δημιουργεί “τρύπες” στο πεδίο της ρεάλ πολιτικ για το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Η ασάφεια στη ρητορική του δεν υπάρχει μόνο για το “με ποιον” (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ) θα συνεργαστεί αλλά ακόμα και για το εάν προχωρήσει σε πολιτική συνεργασία. Τα περί αυτόνομης πορείας αποτελούν στοιχείο προεκλογικής επιβίωσης και επανασυσπείρωσης υπό τις σημερινές συνθήκες. Όμως, υπό διαφορετικό πλαίσιο το αφήγημα χάνει “κεφάλαιο” ενώ η πίεση αρχίζει ήδη να αυξάνεται για “υπεύθυνη επιλογή” για τη χώρα όταν έρθει η ώρα.

Παράλληλα, οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη θέλουν να αποφύγουν τις αιτιάσεις, στο βραχυμεσοπρόθεσμο μέλλον, ότι άλλα έλεγε πριν κι άλλα μετά-ακόμα και αν στην πολιτική η μεταστροφή λόγων και η ερμηνεία πράξεων έχουν χαρακτηριστικά …λάστιχου. Και οι ζυμώσεις αφορούν όλα τα ενδεχόμενα επιλογών από ανοχή της ΝΔ, συγκυβέρνηση με τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ, ή ακόμα και τη συμμετοχή σε «οικουμενική».

Πάντως, πρώτο βήμα είναι να διευκρινισθεί στο ευρύ εκλογικό κοινό ότι δεν θα μείνει η χώρα ακυβέρνητη, κατά τη συνήθη ορολογία των σοσιαλδημοκρατών και κατά την τακτική της …υπεύθυνης αντιπολίτευσης.

Δεν θεωρείται τυχαία η προσεκτική διατύπωση του που επέλεξε για να μιλήσει περί συνεργασιών το μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής Παναγιώτης Βλάχος ο οποίος βρίσκεται στην επικοινωνιακή αιχμή της Χαριλαάου Τρικούπη και στήριξε τον Νίκο Ανδρουλάκη για την εκλογή του.

«Όταν η χώρα βίωνε δύσκολες στιγμές, εμείς θυσιάσαμε την πολιτική μας προοπτική για να υπηρετήσουμε την πατρίδα και να την βοηθήσουμε. Όλα είναι θέμα συνθηκών. Εάν όταν γίνουν εκλογές είμαστε σε συνθήκες κοινωνικής και οικονομικής κατάρρευσης, το Κίνημα προφανώς και θα βάλει “πλάτη”» (Ρ/Σ παραπολιτικά). Για να συμπληρώσει: «Αλλά στις σημερινές συνθήκες τόσο με τον κ. Μητσοτάκη να έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασιών και να ζητάει την αυτοδυναμία όσο και τον κ. Τσίπρα ο οποίος ονειρεύεται κάποιες “προοδευτικές διακυβερνήσεις” έτσι όπως τις αντιλαμβάνεται αυτός, ένα ισχυρό Κίνημα Αλλαγής με ένα ισχυρό διψήφιο, δεν θα μπει σε αυτή τη λογική . Θα έχουμε ένα σαφές προοδευτικό πρόγραμμα το οποίο θα ζητήσουμε να επικυρωθεί από τους
πολίτες (…)».

Ολα είναι ανοιχτά. Ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε πει προεκλογικά ότι «εάν πάρουμε μονοψήφιο ποσοστό στις εθνικές εκλογές δεν συζητώ καμία συνεργασία». Είχε ακολουθήσει μια αντίστροφη τακτική δήλωσης περί συνεργασιών, ώστε αυτή να μην κρασάρει σε σχέση με τα περί αυτόνομης πορείας. Ομως, επανακάμπτει στη Χαριλάου Τρικούπη η λογική του ποτέ μη λες ποτέ, καθώς αν μη τι άλλο το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μπορεί να εμποδίσει την εκλογική άνοδο σε όλο της το εύρος. Γι αυτό άλλωστε ο Πάνος βλάχος, συνεργάτης του προέδρου του Κινήματος Αλλαγής δηλώνει ότι είναι καλοδεχούμενες οι εκλογές όποτε και αν γίνουν και ότι το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ θα είναι έτοιμο και οργανωτικά και πολιτικά. Ομως, ξορκίζει το ενδεχόμενο, προσθέτοντας (ieidiseis/20.12.2021) ότι η συζήτηση για εκλογές μέσα στην πανδημία, αγνοώντας την πραγματικότητα, «δεν δείχνει υπεύθυνη στάση»…

Κάθε λεπτό , σαν καλοκουρδισμένες πολιτικές μηχανές, οι επιτελείς του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, με τον ρυθμό να δίνουν ο πρόεδρός του Νίκος Ανδρουλάκης και ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Μιχάλης Κατρίνης, προσδιορίζουν την παράταξή τους σαν την υπεύθυνη αντιπολιτευτική δύναμη, που επιδιώκει μέσω προγραμματικών σοσιαλδημοκρατικών θέσεων να εδραιωθεί ως δεύτερη δύναμη, από τρίτη που είναι, στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό. Μάλιστα, όπως λένε σε όλους τους τόνους, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ , το διψήφιο ποσοστό ισχυρό διψήφιο που του επιτρέψει να αλλάξει τους συσχετισμούς και να τροχιοδρομήσει στο κυβερνητικό πεδίο.

Αν και δεν έχουν περάσει ούτε δέκα μέρες από την εσωκομματική μάχη για την εκλογή του νέου προέδρου, δειλά δειλά γίνονται διορθωτικές δηλώσεις της γραμμής περί συνεργασιών, για να μην βρεθεί η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη, την επόμενη ημέρα, “έκθετη” και αποδυναμωμένη στον διακηρυγμένο στόχο του Νίκου Ανδρουλάκη την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στο κόμμα του και εν γένει στο πολιτικό σύστημα.

Ετσι, αρχίζει αργά και σταδιακά να καλλιεργεί το έδαφος, ώστε αν χρειασθεί το ΚΙΝΑΛ , με μικρό ή μεγάλο ποσοστό, διψήφιο ή όχι, ακόμα και και αν δεν είναι στη δεύτερη θέση, να στηρίξει μια κυβέρνηση συνεργασίας. Δεν το βλέπουν σαν ζήτημα ηθικής τάξης αλλά κυρίως πολιτικού ρεαλισμού στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, καθώς κατά το επόμενο διάστημα , μπορεί να έχουν προκύψει εξελίξεις για σημαντικά ζητήματα που αφορούν τη χώρα, με τα επίδικα να δημιουργούν διλήμματα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter