Ο εκλογικός νόμος και οι εκλογικές συνεργασίες

Ο εκλογικός νόμος και οι εκλογικές συνεργασίες

 «Η Κυβέρνηση δεν θα έλεγε ‘’όχι’’ να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου για την κατάτμηση της Β΄ Αθήνας. Δεν θα είχε μάλιστα αντίρρηση στο ίδιο τραπέζι να βάλει και την επίσπευση της Απλής Αναλογικής (από τις επόμενες εκλογές) εντάσσοντάς μάλιστα τη σχετική συζήτηση σε έναν ευρύτερο διάλογο προφανώς με το ΚΙΝ.ΑΛ για το θέμα των συνεργασιών».   

Με την παραπάνω φράση κορυφαίο κυβερνητικός στέλεχος περιγράφει τις κυβερνητικές προθέσεις για το θέμα του εκλογικού νόμου το οποίο ήρθε εκ νέου στην επικαιρότητα με το χθεσινό πρωτοσέλιδο της «Αυγής» για «σπάσιμο» της Β΄ Αθήνας.

Το θέμα δεν είναι απλό, κάθε άλλο. Το αίτημα για σπάσιμο της μεγαλύτερης περιφέρειας της Ευρώπης είναι διακομματικό με το πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται στην κορυφή των αιτούντων από το 2003 και την πρόταση Σκανδαλίδη.

Μόλις το καλοκαίρι του 2016 η Φώφη Γεννηματά κατέθετε την πρότασή του κόμματός της για τον εκλογικό νόμο. Μεταξύ των πέντε σημείων της πρότασης ήταν φυσικά και η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών.

Λίγες ημέρες μετά η Νέα Δημοκρατία κατέθετε κι εκείνη τροπολογία που προέβλεπε, μεταξύ άλλων, την κατάτμηση της Β’ εκλογικής περιφέρειας Αθηνών σε τρεις χωριστές εκλογικές περιφέρειες.

Το Ποτάμι του Στ. Θεοδωράκη δεν είχε ζητήσει κατάτμηση της Β΄ Αθήνας προφανώς διότι κάτι τέτοιο δεν ευνοεί τα μικρά κόμματα προκειμένου να ελέγχουν τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες, αλλά η συνεργασία με το ΚΙΝΑΛ είναι σίγουρο ότι αλλάζει τα δεδομένα.

Χθες, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε στο ραδιόφωνο 24/7 ότι «Η Β΄ Αθηνών είναι μία γιγαντιαία περιφέρεια που ευνοεί σχέσεις των υποψηφίων με ΜΜΕ» και συνεπώς «Είναι δημοκρατική ανάγκη να διαμορφωθεί μία καλύτερη συνθήκη στο επόμενο διάστημα».

Για την κυβέρνηση, η συζήτηση αυτή, έχει «ανοίξει» και είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι το επόμενο διάστημα (μετά το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης) θα επιχειρηθεί να ενταχθεί σε έναν ευρύτερο διάλογο με τα κόμματα για επίσπευση της Απλής Αναλογικής (Θα ισχύσει τις μεθεπόμενες εκλογές αλλά μπορεί με πλειοψηφία 2/3 της Βουλής να ισχύσει από τις επόμενες).

Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, στην «Αυγή» της Κυριακής, ήταν κάτι παραπάνω από σαφής: «Στο πλαίσιο μιας συνολικής συζήτησης γύρω από τον εκλογικό νόμο, πράγματι το θέμα της κατάτμησης της Β’ Αθηνών κινείται σε θετική κατεύθυνση. Μάλιστα, προ ημερών, είχα και ο ίδιος επισημάνει ότι η πρόταση αυτή θα μπορούσε να ενταχθεί στην ατζέντα μιας ουσιαστικής συζήτησης με το Κίνημα Αλλαγής, εάν ενδιαφερόταν να επανατοποθετηθεί για τον χρόνο εφαρμογής της απλής αναλογικής», είπε.

Επίσης μοιραία το θέμα συνδυάζεται και με τις Αυτοδιοικητικές εκλογές αφού στο πολύ πιθανό ενδεχόμενο να διεξαχθούν μαζί με τις εθνικές το Φθινόπωρο του 2019 οι Τοπικοί άρχοντες (στην πλειοψηφία τους από το πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ) που θα στηριχθούν από τον ΣΥΡΙΖΑ δύσκολα θα ανεβάσουν τους τόνους έναντι της Κυβέρνησης καλλιεργώντας κλίμα συναίνεσης στην κοινωνία.

Τι θα κάνει η Φώφη Γεννηματά και το ΚΙΝΑΛ; «Ουδείς το γνωρίζει ακόμη», λέει άλλο κυβερνητικός στέλεχος. Πιθανότατα ούτε η ίδια η Φώφη. Αλλά η γραμμή της ουδετερότητας δοκιμάζεται και θα δοκιμαστεί έντονα στο εγγύς μέλλον, λένε κυβερνητικά στελέχη.

Το αίτημα για προσφυγή, εδώ και τώρα, στις κάλπες εκλαμβάνεται ως ένδειξη εκνευρισμού στην κορυφή. Οι αντιρρήσεις από τον Σταύρο Θεοδωράκη και το Ποτάμι, τον Γιάννη Ραγκούση και μια σειρά από στελέχη της κεντροαριστεράς πιέζουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ και η συνεργασία με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη μπορεί να προκρίνεται από κορυφαία στελέχη όπως οι κ.κ. Βενιζέλος και Λοβέρδος, αλλά σε επίπεδο κόσμου δεν «περπατάει».  

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter