Ο εκλογικός χάρτης με τον… σταυρό στο χέρι

Ο εκλογικός χάρτης με τον… σταυρό στο χέρι

Κυριακή, κοντή γιορτή για τις κάλπες της 26ης Μαΐου 2019. Η πιο κρίσιμη κίνηση για τους εκλογείς είναι, βέβαια, να επιλέξουν το ψηφοδέλτιο με το συνδυασμό που επιθυμούν. Κι ο σταυρός προτίμησης , όμως, έχει ιδιαίτερη αξία, προσδίδοντας την ιδιαίτερη βαρύτητα που σηματοδοτεί η επιλογή προσώπου.

Όσον αφορά στις ευρωεκλογές, η προτίμηση των εκλογέων εκφράζεται με τέσσερις κατά ανώτατο όριο σταυρούς στους υποψηφίους του κόμματος που θα επιλέξουν.

Στις κάλπες για τις 13 Περιφέρειες και τους 332 δήμους (και τις κοινότητες) υπάρχει διαφοροποίηση ως προς τους σταυρούς, ανάλογα τις εκλογικές περιφέρειες, τον αριθμό των εδρών και άλλες παραμέτρους ανά περιοχή. Στα εκλογικά τμήματα και στο παραβάν θα αναγράφεται ο αριθμός των σταυρών που μπορεί να βάλει ο ψηφοφόρος . Παράλληλα, όμως, ένας διαδραστικός εκλογικός χάρτης στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών βοηθά τους εκλογείς να ενημερωθούν εγκαίρως για τη σταυροδοσία (και όχι μόνο) στην Περιφέρεια-Περιφερειακή Ενότητα και τον Δήμο-Δημοτική Ενότητα, καθώς και για τους σταυρούς στους υποψηφίους των κοινοτήτων.

Με ένα κλικ στην εφαρμογή του Υπουργείου Εσωτερικών https://ekloges-info.ypes.gr/ , οι ψηφοφόροι, αφού επιλέξουν μια περιοχή πάνω στο χάρτη, μπορούν να δουν στοιχεία για το εκλογικό σώμα, τις έδρες, μέγιστο αριθμό υποψηφίων ανά συνδυασμό και βέβαια τους σταυρούς προτίμησης στην περιφέρεια ή στον δήμο όπου ψηφίζουν.

Για τις περιφερειακές εκλογές, ο αριθμός των σταυρών καθορίζεται με βάση τον αριθμό των συμβούλων που εκλέγονται. Ετσι, ο ψηφοφόρος εκφράζει την προτίμησή του με ένα σταυρό στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται έως και τρεις περιφερειακοί σύμβουλοι, με τρεις κατ΄ανώτατο όριο σταυρούς όπου εκλέγονται από τέσσερεις έως και επτά περιφερειακοί σύμβουλοι, με τρεις κατ΄ανώτατο όριο σταυρούς όπου εκλέγονται από οκτώ έως και δώδεκα περιφερειακοί σύμβουλοι και με τέσσερεις κατ΄ανώτατο όριο σταυρούς στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από δώδεκα περιφερειακοί σύμβουλοι.

Για τις δημοτικές εκλογές, η σταυροδοσία παρουσιάζει διαφοροποιήσεις ανάλογα την εκλογική περιφέρεια και τις έδρες της. Σε δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια μπορούν να τεθούν έως τρεις σταυρούς προτίμησης. Όμως, σε δήμους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες, η προτίμηση εκφράζεται με έναν μόνο σταυρό ή και έως τρεις σταυρούς ανάλογα με τις έδρες που έχει η εκλογική περιφέρεια. Σε κοινότητες άνω των 300 κατοίκων τίθενται έως δύο σταυροί προτίμησης ενώ σε κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων η προτίμηση εκφράζεται με έναν σταυρό προτίμησης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter