Ο «επενδυτής» Λαυρεντιάδης ξαναχτυπά

Ο «επενδυτής» Λαυρεντιάδης ξαναχτυπά

Συνομιλητής της κυβέρνησης της ΝΔ για το λιμάνι στη Νέα Καρβάλη με γνωστή «αμαρτωλή» εταιρεία

Χρωστάς χρήματα σε τράπεζες ή στο δημόσιο; Τότε πηγαίνεις αυτόφωρο ή με τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα σου παίρνουν το σπίτι εάν είσαι απλός πολίτης.

Είσαι ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης; Τότε όχι μόνο μπορείς να χρωστάς και να έχεις μια σειρά από εκκρεμότητες με τη Δικαιοσύνη, αλλά ταυτόχρονα μπορείς να συμμετέχεις και σε κρατικούς διαγωνισμούς μέσω της εταιρείας PFIC Ltd σαν να μην έχει συμβεί τίποτε. Η εταιρεία έχει ερευνηθεί από τη Δικαιοσύνη και έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος εκπροσώπων της για την απόκτηση το 2015, μαζί με ακόμη μία εταιρεία, της επιχειρηματικής δραστηριότητας της ELFE (συμφερόντων Λαυρεντιάδη), όχι όμως και για τις οφειλές της σε δημόσιο και τράπεζες.

Οταν πριν από λίγες ημέρες το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε τους πέντε υποψηφίους που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην υποπαραχώρηση του λιμένα «Φίλιππος Β» στη Νέα Καρβάλη Καβάλας, μεταξύ των διεκδικητών ήταν και η PFIC Ltd. Πρόκειται για μια από τις εταιρείες που, όπως είχε αποκαλύψει το Documento, από τον Δεκέμβριο του 2015 εμφανίστηκαν ξαφνικά στην ELFE SA (πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων) και σταδιακά απορρόφησαν την παραγωγική δραστηριότητα και τους εργαζομένους της ELFE SA, όχι όμως και τα χρέη της. Oι εταιρείες είχαν κοινές διευθύνσεις και πρόσωπα που συνδέονταν με τη μητρική ELFE, κάτι που είχε «επικυρώσει» το ΚΕΑΟ του ΙΚΑ τον Ιανουάριο του 2017. Ειδικότερα, με απόφασή του είχε κρίνει ότι οι PFIC Ltd, ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ, Centrofaro Services Ltd και Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ συνδέονταν με τη μητρική ELFE SA και για τον λόγο αυτό θα έπρεπε να μεταβιβαστεί σε αυτές η υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών της μητρικής ύψους 3,2 εκατ. ευρώ.

Οι ποινικές διώξεις και η PFIC Ltd

Η PFIC Ltd είχε ερευνηθεί από τη Δικαιοσύνη το 2016 έπειτα από μηνυτήρια αναφορά της Alpha Bank. Σύμφωνα με αυτήν, η μεταβίβαση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της ELFE προς τις εταιρείες ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ και PFIC Ltd, συμφερόντων Λαυρεντιάδη, ήταν «παράνομη και συμπαικτική μεθόδευση». Τελικά τον Ιανουάριο του 2019 η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών άσκησε σε βάρος του Λ. Λαυρεντιάδη και συνεργατών του ποινική δίωξη για το κακούργημα της απάτης κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του ισχύοντα τότε νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου. Επίσης ασκήθηκε δίωξη για καταδολίευση δανειστών καθώς και για ηθική αυτουργία στις παραπάνω πράξεις.

Μεταξύ των προσώπων που κατηγορήθηκαν ως φυσικοί αυτουργοί ήταν, σύμφωνα με δημοσιεύματα, και εκπρόσωποι των εταιρειών ELFE, ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ και PFIC Ltd. Η υπόθεση είχε ανατεθεί σε ανακριτή, με άγνωστη προς το παρόν έκβαση.

Νέα πρακτική και απλήρωτοι εργαζόμενοι

Την ίδια ώρα στην ELFE οι πρακτικές σε βάρος εργαζομένων με την εμφάνιση νέων εταιρειών συνεχίζονται. Οπως είχε αποκαλύψει το Documento, παραμονές Πρωτοχρονιάς του 2020 η Λιπάσματα Καβάλας Ltd υποκατάστημα Αλλοδαπής εμφανίστηκε ξαφνικά στην ELFE – η έκτη κατά σειρά εταιρεία που έχει κάνει την εμφάνισή της στην ELFE SA τα τελευταία χρόνια. Οπως και οι υπόλοιπες, έτσι κι αυτή συνδεόταν με κάποιες από τις παλαιότερες εταιρείες του ομίλου Λαυρεντιάδη με κοινές διευθύνσεις.

Από τους εργαζόμενους ζητήθηκε να υπογράψουν νέες ετήσιες συμβάσεις. Οι όροι τους όμως, όπως είχε καταγγείλει, απείχαν πολύ από τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί το 2018, η οποία έθετε συγκεκριμένο πλαίσιο το οποίο τους διασφάλιζε. Τελικά σχεδόν έντεκα μήνες μετά οι εργαζόμενοι είναι τεσσερισήμισι μήνες απλήρωτοι, ενώ έχουν ήδη καταθέσει αγωγές σε βάρος της νέας εταιρείας, οι οποίες πρόκειται να εκδικαστούν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Μάλιστα την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τριμερής συμφιλιωτική διαδικασία μεταξύ των εργαζομένων, της εταιρείας και του υπουργείου Εργασίας. Οπως καταγγέλλεται, χρειάστηκε να περάσει σχεδόν ένας χρόνος προκειμένου να οριστεί αυτή η διαδικασία, παρά τις επισημάνσεις των εργαζομένων στο υπουργείο Εργασίας. Κατά τη συνάντηση οι εκπρόσωποι της εταιρείας δεσμεύτηκαν να αποπληρώσουν τους εργαζόμενους, αλλά δεν αναγνωρίζουν τις συμβάσεις από τη συμφωνία του 2018.

«Είναι απορίας άξιο πώς είναι δυνατόν να δημιουργούνται τόσο πολλές παρένθετες εταιρείες στην ELFE και να μην υπάρχει ενδελεχής οικονομική έρευνα. Επίσης είναι απορίας άξιο πώς η κυβέρνηση αναγνωρίζει ως συνομιλητή της τον Λαυρεντιάδη όταν ο εν λόγω επιχειρηματίας οφείλει δεδουλευμένα στους εργαζόμενούς του και τον δέχεται ως υποψήφιο αγοραστή λιμανιού όταν έχει προκαλέσει τόσα προβλήματα με την παραχώρηση της μοναδικής λιπασματοβιομηχανίας της χώρας» τονίζει στο Documento ο πρόεδρος των εργαζόμενων της ELFE Νίκος Βογιατζίδης.

«Η ΝΔ κλείνει το μάτι στον Λαυρεντιάδη»

«Η ΝΔ κλείνει το μάτι για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα στον κ. Λαυρεντιάδη» δηλώνει στο Documento η Τάνια Ελευθεριάδου, βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, και εξηγεί: «Οχι μόνο του δίνει τη δυνατότητα να ελευθερώσει τα περιουσιακά του στοιχεία, που είναι δεσμευμένα από την αρχή ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, αλλά και να συμμετάσχει στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ ωσάν να είναι ένας “λευκός” επιχειρηματίας. Οι πρακτικές του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη όμως είναι γνωστές και οι αποφάσεις των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων εναντίον των μεθοδεύσεών του αμέτρητες. Μένει να φανεί αν τελικώς το ΤΑΙΠΕΔ “περάσει” στην επόμενη φάση, αυτή των δεσμευτικών προσφορών, την PFIC Ltd. Και εκεί θα αξιολογηθούν οι πολιτικές τοποθετήσεις επί του θέματος αλλά και όσοι βιάστηκαν να πανηγυρίσουν».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter