Ο επικίνδυνος υβριδικός Μητσοτάκης

Ο επικίνδυνος υβριδικός Μητσοτάκης

∆εν έτυχε, απέτυχε. Η κατάσταση που βιώνουµε και η φονική εκτροπή από την καθηµερινότητα που θα ζήσουµε σε λίγο δεν είναι αποτελέσµατα κάποιας ατυχίας στη διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ούτε γκαντεµιά είναι ούτε το κακό το ριζικό του. Είναι η επιτυχία των επιλογών του.

Ανέβηκε στην εξουσία µε την απόφαση να τα ξηλώσει όλα, την κοινωνική πρόνοια, τις εργασιακές σχέσεις, την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ και τώρα βρίσκεται µπροστά στα αποτελέσµατα που απειλούν και τον ίδιο, γιατί, ως γνωστόν, η ζωή δεν συγχωρεί και έχει τον τρόπο της να εκδικείται.

Βρισκόµαστε σε εκείνο το σηµείο καµπής όπου ακόµη και ο φιλότιµος απέναντι στην κυβέρνηση Ιωάννης Βαπτιστής Πρετεντέρης έχει αρχίσει το δικό του αντάρτικο, αποδίδοντας ευθύνες για την αντιµετώπιση της πανδηµίας στον πρωθυπουργό, ενώ αρκούσαν δύο κανονικές δηµοσιογραφικές ερωτήσεις προς τον Άδωνη Γεωργιάδη από την παρουσιάστρια του Mega Ράνια Τζίµα για να ανακαλύψουν όλοι ότι η ευστάθεια του Μητσοτάκη καθορίζεται από τις τεκτονικές δονήσεις του µιντιακού υπεδάφους.

Στη Βουλή για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός δέχτηκε κριτική από το σύνολο της αντιπολίτευσης και απέτυχε στην προσπάθειά του να απαντήσει, καταλήγοντας να αντιπολιτεύεται την αντιπολίτευση. Η κατάσταση είναι δραµατική και όταν υπάρχουν φέρετρα (σκληρό αλλά αληθινό) υπάρχουν άνθρωποι που θρηνούν και ζητούν ευθύνες. Καταλαβαίνουν όλοι ότι αυτό που συµβαίνει δεν είναι νοµοτελειακό και ο κυνισµός µε τον οποίο ο πρωθυπουργός δικαιολόγησε την απουσία ΜΕΘ, λέγοντας ότι όσες µονάδες κι αν είχαµε, πάλι θα είχαµε νεκρούς, δεν είναι απάντηση αλλά ντροπή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιµάζεται να πληρώσει δύο πράγµατα. Το πρώτο είναι η εµµονή του σε ένα µοντέλο άγαρµπης νεοφιλελεύθερης κοπής. Ο πρωθυπουργός, άκαµπτος και σε απόσταση από την πραγµατικότητα, προτίµησε να είναι προσηλωµένος ιδεοληπτικά στους νεοφιλελεύθερους οραµατισµούς του παρά να σώσει τον κόσµο ενισχύοντας το δηµόσιο σύστηµα υγείας.

Πάνω από τους νεκρούς αλλά και την αδιόρατη πολιτική απειλή για τον ίδιο, σηµασία έχει να χτυπήσει το δηµόσιο. ∆εν ενίσχυσε το ΕΣΥ ώστε να σηκώσει το βάρος της πανδηµίας παρότι είχε οκτώ µήνες µπροστά του, γιατί απλώς έχει σκοπό να παραδώσει την υγεία (και δεν το κρύβει) σε κλινικάρχες και ασφαλιστές. Ενα δυνατό δηµόσιο σύστηµα υγείας δεν παρέχει τα επιχειρήµατα ξεπουλήµατος που επιθυµεί η κυβέρνηση. Το ίδιο έκανε και µε τα µέσα µαζικής µεταφοράς. Αντί να τα ενισχύσει για να αποφύγουµε τη διασπορά του ιού στο επιβατικό κοινό, τα άφησε να λειτουργούν ως σαρδελοκούτια, έχοντας τα µάτια στραµµένα στην ιδιωτικοποίηση.

Ακόµη και η απόφαση για άνοιγµα του τουρισµού πάρθηκε για να εξυπηρετηθούν τα συµφέροντα της TUI και των tour operators. Οταν ο Μητσοτάκης στη διάρκεια των οκτώ µηνών είχε να επιλέξει µεταξύ της υπεύθυνης στάσης και της λειτουργίας του κράτους ή των συµφερόντων και της ιδεοληψίας του διάλεγε σταθερά την εγκληµατική στάση.

Το δεύτερο πράγµα που θα πληρώσει οσονούπω ο Μητσοτάκης είναι η αλαζονεία του και ότι κατέληξε να πιστέψει την επικοινωνιακή εικόνα που πληρώνει για να δηµιουργηθεί. Ναι, πίστεψε ότι είναι Μωυσής και Τσόρτσιλ, ηγέτης µε κάποιου είδους χάρισµα, σε κάθε περίπτωση άτρωτος από τον ιό. Μόλις πριν από µερικές µέρες επιχειρηµατίες, διαφηµιστές και CEO µεγάλων εταιρειών ενηµερώνονταν από το Μαξίµου ότι «ο Κυριάκος τα έχει όλα υπό έλεγχο». Αυτό λοιπόν που γράφει ο Πρετεντέρης, ότι από τον Μάιο η κυβέρνηση «κατέβασε τα µολύβια», είναι µια ελαφριά κατηγορία. Ο Μητσοτάκης είχε σηκώσει το µολύβι και υπέγραφε αυτόγραφα ως σωτήρας δίπλα στον Σωτήρη και συµβόλαια επιπολαιότητας.

Ο πρωθυπουργός δεν µπορεί πλέον να παραγάγει διαγγέλµατα µε κοινοτοπίες διανθισµένες µε ποιητικές αναφορές ούτε να σηκώσει το χέρι και να δείχνει τους «ανεύθυνους», που έτσι κι αλλιώς είναι πλέον όλοι µαντρωµένοι. Οι διαρροές επιχειρηµάτων του τύπου «αν κάναµε τεστ για κορονοϊό στους τουρίστες, θα είχαµε µόλις 10% του τουρισµού» ή «µόλις 20% ευθύνεται ο τουρισµός για το δεύτερο κύµα της πανδηµίας» είναι για γέλια ή µάλλον για κλάµατα όπως έχουν τα πράγµατα. Ο Μητσοτάκης δεν έχει την πολυτέλεια να απαντά µε κατασκευές και γενικότητες. Πρέπει να πει πώς στοιχειοθετείται αυτό που λέει, ποια επιστηµονικά δεδοµένα χρησιµοποιεί.

Η κατάσταση ωστόσο θα γίνει χειρότερη. Ο πανικός του Μητσοτάκη µε φόντο την αµφισβήτησή του από τους µέχρι τώρα υποστηρικτές του θα οδηγήσει σύντοµα στην κρατική καταστολή. Οσο η κοινή λογική και η πραγµατικότητα θα διαψεύδουν τον Μητσοτάκη τόσο θα προσπαθεί να επιβληθεί. Οσο θα υπάρχουν θύµατα του κορονοϊού και δεν θα υπάρχουν ΜΕΘ και κοινωνική µέριµνα η κυβέρνηση θα εφορµά στους ανθρώπους. Με τη βοήθεια των καναλιών θα καθιερώσει ως κανονικότητα την καταστολή και τη ρουφιανιά, για να καταδείξει τους «υπεύθυνους» για το πρόβληµα. Ενοχοι θα είναι όσοι τρώνε ξύλο γιατί δεν συµµορφώνονται και όσοι θα δείχνονται µε το δάχτυλο ως παρεκκλίνοντες.

Θα υπάρξουν πρωτοφανείς επιχειρήσεις εναντίον του πολίτη και στη συνέχεια το χάος που θα δηµιουργεί η ίδια η κυβέρνηση θα το χρησιµοποιεί ως αιτία του κακού.

Οσο θα κατρακυλάει προς την αποτυχία, παίρνοντας δυστυχώς µαζί της και ανθρώπινες ζωές, τόσο θα εµφανίζει την αυταρχική της αυθαιρεσία ως απαίτηση ασφάλειας. Αυτός είναι ο λόγος που προσλαµβάνονται αστυνοµικοί και όχι γιατροί. Προετοιµάζονται.

Η υβριδική πολιτική φύση του Κυριάκου Μητσοτάκη οδηγεί στον µονόδροµο. Από τη µία υποστηρίζει τον άκρατο νεοφιλελευθερισµό µιλώντας για επενδύσεις και ανάπτυξη που θα φέρουν σκοτεινά funds και από την άλλη εκφράζει µε κάθε ευκαιρία την ακροδεξιά.

∆ύο φορές σε σύντοµο χρονικό διάστηµα ο Μητσοτάκης προσπάθησε να δικαιολογήσει την απαξιωτική του στάση για την Εθνική Αντίσταση και το Πολυτεχνείο, τοποθετώντας τους ανθρώπους της ∆εξιάς ως συµπρωταγωνιστές και στα δύο. Ειδικά στο Πολυτεχνείο πολλοί από τους ανθρώπους της ∆εξιάς ήταν πρωταγωνιστές πάνω στο τανκς και έγιναν µέντορες του Μάκη Βορίδη. ∆εν υπάρχει καµία αµφιβολία.

Ο Μητσοτάκης επαναφέρει τη σκληρή θεώρηση της µετεµφυλιοπολεµικής ∆εξιάς, που θεωρούσε τους αντιπάλους της και τους συνοδοιπόρους τους εχθρούς και προδότες. Θεωρεί ότι δηµοκρατία είναι η παραχώρηση στους αριστερούς να µην τους αποκαλούν κοµµουνιστοσυµµορίτες και εαµοβούλγαρους. ∆εν έχει διστάσει να µεθοδεύσει απροκάλυπτα το κλείσιµο µέσων ενηµέρωσης και να επαναφέρει την αστυνοµία στο επίκεντρο του κράτους.

Η υβριδική φύση του Μητσοτάκη θα είναι το µεγαλύτερο πρόβληµα την επόµενη κρίσιµη περίοδο. Την ώρα που θα απαιτείται συναίνεση, αυτός θα δηµιουργεί και θα πυροβολεί εχθρούς.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter