Ο επιμελητής της έκθεσης σύγχρονης κεραμικής «5 Fragments», Γιώργος Χριστοδούλου στο documentonews.gr

Ο επιμελητής της έκθεσης σύγχρονης κεραμικής «5 Fragments», Γιώργος Χριστοδούλου  στο documentonews.gr

Το Σάββατο, 13 Αυγούστου 2022, θα εγκαινιαστεί μια από τις πιο σημαντικές εκθέσεις σύγχρονης κεραμικής στις Σπέτσες.

Η γκαλερί nord. και ο εικαστικός επιμελητής Γιώργος Χριστοδούλου παρουσιάζουν την δουλειά πέντε διακεκριμένων γυναικών της ελληνικής κεραμικής σκηνής. Η έκθεση φέρει το όνομα «5 Fragments» και μόνο τυχαίος δεν είναι. Γλυπτική, ζωγραφική σε κεραμικά, κεραμικό κόσμημα, είναι μερικά από τα εκθέματα που θα παρουσιαστούν ανάμεσα στην μόνιμη ζωγραφική συλλογή της γκαλερί. 

Οι κεραμίστριες Αγγελική Παπαδοπούλου, Άννα Καρούντζου, Έλενα Μανάλη, Θεοδώρα Τσιράκογλου και Μαρία Οικονομίδου άλλοτε πιστές στις παραδοσιακές τεχνικές, άλλοτε πειραματιζόμενες με νέες μεθόδους, προσφέρουν ενεργά στην καλλιτεχνική σκηνή του τόπου με πρωτοτυπία, φαντασία και διάθεση που θα ζηλέψει και ο πιο κοσμοπολίτης επισκέπτης του νησιού. Υψηλή αισθητική, μοναδικός σχεδιασμός και η μαγεία του αργίλου συνθέτουν το σκηνικό της έκθεσης.

Ποια ήταν η αφορμή για αυτήν την έκθεση;

Σκοπός της έκθεσης είναι να παρουσιάσει στο κοινό των Σπετσών -και όχι μόνο- την τέχνη της σύγχρονης κεραμικής. Τόσο σε εικαστικό επίπεδο όσο και σε χρηστικό τα τελευταία χρόνια μαζί με την γλυπτική έχει ανανεωθεί το ενδιαφέρον για τις νέες γενιές. Έχουμε φύγει από το καθαρά διακοσμητικό κομμάτι που μονοπωλούσε την προσοχή τις προηγούμενες δεκαετίες, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Πάνω σε αυτή την αντίληψη η γκαλερί nord. προωθεί όλες τις μορφές της σύγχρονης κεραμικής τέχνης.

Πως έγινε η επιλογή των έργων;

Πρόκειται για πέντε νέες καλλιτέχνιδες , με φρέσκια ματιά και διαφορετικές τεχνικές. Ένα ενδιαφέρον πάντρεμα που συνομιλεί στο τότε και στο τώρα. Συχνά ακούμε πως δεν υπάρχει παρθενογένεση στην τέχνη και σίγουρα αυτό έχει μια βάση αλλά εδώ βλέπουμε ξεκάθαρα την μοναδικότητα των εκθεμάτων που τολμώ να πω θα οδηγήσουν την τέχνη της σύγχρονης κεραμικής ένα βήμα πιο πέρα.

Υπάρχει κάποιος κοινός άξονας. Ένα σημείο αναφοράς;

Η έκθεση λέγεται «5 Fragments»- Θραύσματα και αυτό που θέλουμε να δείξουμε είναι αποσπάσματα από τις δουλειές των πέντε κεραμιστριών. Όλα διαφορετικά μεταξύ τους όμως κάπου συναντιούνται. Και αυτός ο τόπος είναι η κεραμική στην Ελλάδα του σήμερα και η αξιοποίηση της. Μια εξωστρέφεια που θα συμβάλει στην διάδοση της και στην καλλιτεχνική της αποκατάσταση. Μέσα από συμπόσια και εκθέσεις στο εξωτερικό μέχρι μια συλλογή η ιδέα είναι να συστήσουμε στο κοινό ένα παρεξηγημένο είδος κατά τη γνώμη μου.

Τι να περιμένουν να δουν οι επισκέπτες που θα έρθουν στις Σπέτσες και στην έκθεση;

Αυτό που θα δουν είναι κάτι μοναδικό και αυτό το λέω με σιγουριά. Είτε μιλάμε για την δουλειά της Θεοδώρας Τσιράκογλου που αποτελείται από μηχανικά γλυπτά μέρη, είτε για την δουλειά της Έλενας Μανάλη με τα κεφάλια που έχουν αναφορά στην επανάσταση του 1821 και στο νησί των Σπετσών με την Μπουμπουλίνα, οι επισκέπτες θα δοκιμάσουν μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Να σας πω για την Αγγελική Παπαδοπούλου που έχει κάνει μια πρωτότυπη σειρά από σωληνωτά επιτοίχια έργα τέχνης που παίζουν με το φως και την σκιά. Η Μαρία Οικονομίδου και η Άννα Καρούντζου με βάζα που έχουν πολύ ιδιαίτερες υφές και φόρμες καθώς και κεραμικά κοσμήματα. Όλα τα εκθέματα είναι υψηλής και πρωτότυπης σύλληψης!

Ταυτότητα της έκθεσης

Διοργάνωση nord.

Διάρκεια έκθεσης 13/08-11/09 2022

Διεύθυνση: Πλατεία ρολογιού, Σπέτσες 18050

Υπεύθυνος επικοινωνίας: Γιώργος Χριστοδούλου

email: info@nord-spetses.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter