Ο επίτροπος Μπρετόν καλεί για «παύση και επανέναρξη» των διατλαντικών σχέσεων

Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ, Τιερί Μπρετόν προέτρεψε την Τρίτη την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες να «σταματήσουν και να επανεκκινήσουν» τη «διαλυμένη» σχέση τους, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά της διαμάχης μεταξύ Παρισίων και Ουάσινγκτον, εξαιτίας της νέας συμφωνίας ασφαλείας μεταξύ των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστραλίας.

Ο διορισμένος από τη γαλλική κυβέρνηση Μπρετόν έκανε το σχόλιο κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον όπου συναντήθηκε με ομολόγους του από τις ΗΠΑ για να συζητήσουν πολιτικές για τον κορονοϊό, τεχνολογία και θέματα κυβερνοασφάλειας.

«Σχεδίασα αυτήν την επίσκεψη στις ΗΠΑ πριν από εβδομάδες με θετική ατζέντα, για να εμβαθύνω τη συνεργασία ΕΕ-ΗΠΑ [αλλά] κάτι έχει αλλάξει», είπε ο Μπρετόν σε μια διαδικτυακή εκδήλωση. «Υπάρχει μια αυξανόμενη αίσθηση στην Ευρώπη – και το λέω με λύπη – ότι κάτι διαλύθηκε στις διατλαντικές μας σχέσεις. Υπάρχει μια ισχυρή αντίληψη ότι η εμπιστοσύνη μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ έχει διαβρωθεί», ξεχωρίζοντας την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν και τη συμφωνία συνεργασίας για την ασφάλεια μεταξύ Ουάσινγκτον, Λονδίνου και Καμπέρα της περασμένης εβδομάδας ως βασικούς λόγους. «Μάλλον ήρθε η ώρα να σταματήσουμε και να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση ΕΕ-ΗΠΑ».

Οι δηλώσεις του Μπρετόν έρχονται αφού άλλοι ηγέτες της ΕΕ τη Δευτέρα κατηγόρησαν τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για έλλειψη αξιοπιστίας και ζήτησαν να εξηγήσει γιατί παρέσυρε τη Γαλλία και άλλους Ευρωπαίους εταίρους σχετικά με τη δημιουργία μιας νέας στρατηγικής σχέσης με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία. Η λεγόμενη συμφωνία AUKUS σήμαινε ότι η Καμπέρα ακύρωσε μια συμφωνία αξίας άνω των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αγορά γαλλικών υποβρυχίων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπάθησαν να χαλαρώσουν τις ευρωπαϊκές ανησυχίες τη Δευτέρα όταν ανακοίνωσαν μια ξαφνική απόφαση να άρουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τον κορονοϊό για τους πλήρως εμβολιασμένους Ευρωπαίους που θέλουν να πετάξουν στις ΗΠΑ από τον Νοέμβριο και μετά.

Η απόφαση για άρση των περιορισμών είναι «μια ευπρόσδεκτη – αλλά λογική – απόφαση δεδομένης της επιτυχίας της εκστρατείας εμβολιασμού στην ΕΕ», θα πει ο Μπρετόν.

Οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες συζητούν επί του παρόντος εάν θα ακυρώσουν ή θα αναβάλουν μια προσεχή σύνοδο κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ για να συζητήσουν κοινές πολιτικές στην τεχνολογία και το εμπόριο.

Η πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας έχει προγραμματιστεί για τις 29 Σεπτεμβρίου, στο Πίτσμπουργκ, αλλά η διπλωματική κρίση σημαίνει ότι η ΕΕ θα μπορούσε να ακυρώσει τη συγκέντρωση εντελώς.