Ο Ερντογάν απειλεί πάλι με Γαλάζια Πατρίδα, ο Μητσοτάκης μειοδοτεί για τα τουρκικά F-16

Ο Ερντογάν απειλεί πάλι με Γαλάζια Πατρίδα, ο Μητσοτάκης μειοδοτεί για τα τουρκικά F-16
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντησή τους στην Αθήνα 7 Δεκεμβρίου 2023 (AP Photo/Michael Varaklas)

Τον τραγέλαφο σχετικά με την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με όλες τις πλευρές να λένε την μια στιγμή το ένα και την άλλη το άλλο, έρχεται να υπενθυμίσει για άλλη μια φορά, με άλλη μια εντυπωσιακή λεκτική πιρουέτα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αναφορές στην Γαλάζια Πατρίδα.

Με το μελάνι της μη δεσμευτικής διακήρυξης που υπεγράφη στην –σχετικά- πρόσφατη επίσκεψη του στην Αθήνα για διατήρηση καλών σχέσεων με την Ελλάδα, να μην έχει ακόμα καλά καλά στεγνώσει, ο κατά τα φαινόμενα… εφέντης του Έλληνα οσφυοκάμπτη υπουργού Εξωτερικών, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φάνηκε να ξέχασε την καλή εντύπωση που του έκανε ο κύριος Γεραπετρίτης με εκείνη την υπόκλιση και πέρασε στην… επίθεση με εμπρηστικές δηλώσεις του σε εκδήλωση των υπηρεσιών πληροφοριών της Τουρκίας (ΜΙΤ).

Ο κύριος Ερντογάν ούτε λίγο ούτε πολύ υποστήριξε πως η Τουρκία δεν πρόκειται να σταματήσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της τόσο διπλωματικά όσο και στρατιωτικά σε ολόκληρη την Γαλάζια Πατρίδα και για να γίνει πιο συγκεκριμένος ανέφερε: «Από το Αιγαίο μέχρι τη Μεσόγειο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Πιο συγκεκριμένα ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε: «Δεν συμπεριφερόμαστε όπως παλιά. Δεν σκεπτόμαστε τι μας λένε οι άλλοι. Καθορίζουμε τις πολιτικές μας με άξονα την Τουρκία. Προσπαθούμε να το κάνουμε αυτό ανεξάρτητα από το τι λένε. Υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα της χώρας μας τόσο διπλωματικά όσο και στρατιωτικά. Οι πράξεις μας είναι ένα παράδειγμα αυτού. Η απελευθέρωση του Καραμπάχ με τους αδελφούς μας από το Αζερμπαϊτζάν είναι ένα από αυτά. Η θέλησή μας να προστατεύσουμε τη Γαλάζια Πατρίδα από το Αιγαίο μέχρι τη Μεσόγειο και την Ανατολική Μεσόγειο είναι ένα από αυτά. Τα επιτεύγματα της χώρας μας δεν είναι τυχαία».

Χάγη και F-16

Αν και ο Ταγίπ Ερντογάν μας έχει συνηθίσει πλέον σε τέτοιες αναφορές, αυτό που δεν συνηθίζεται εύκολα είναι η ελληνική πολιτική στο θέμα των ελληνοτουρκικών, που χαρακτηρίζεται από μισόλογα και υπεκφυγές, σαν την σημερινή αναφορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ σχετικά με το φλέγον ζήτημα της Χάγης, όπου σημείωσε πως: «Δεν είμαστε κοντά στο να πάμε στη Χάγη, αλλά σίγουρα δεν είμαστε τόσο μακριά όσο ήμασταν πριν από έναν χρόνο».

Ενδεικτικό της τραγικότητας της κατάστασης είναι πως οι της κυβέρνησης επαίρονται για την αμερικανική υποσχετική περί F35, τα οποία βέβαια όταν τα δώσουν οι ΗΠΑ θα τα πληρώσουμε πανάκριβα, ενώ την ίδια στιγμή στην συνέντευξή του ο πρωθυπουργός –μετά και την επίσκεψη Μπλίνκεν- ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δεν μπορεί και «δεν θα βάλει κάποιο φρένο στην πώληση αμυντικού υλικού σε άλλη χώρα», με ότι αυτό συνεπάγεται για τα F-16 και τα αιτήματα της Τουρκίας προς τις ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης: Mητσοτάκης: Δεν θα βάλω κομματική πειθαρχία στο ν/σ για το γάμο ομόφυλων, υπάρχει και η αποχή

Παραβάσεις του FIR Αθηνών από τουρκικά αεροσκάφη

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter