Ο Ερντογάν βλέπει πυρηνικά όνειρα

Ο Ερντογάν βλέπει πυρηνικά όνειρα

Με την τουρκική οικονομία να κλονίζεται, ο «σουλτάνος» εκφράζει τη φιλοδοξία του να αποκτήσει η Τουρκία τα πιο εμβληματικά όπλα μαζικής καταστροφής

Δεν θα μπορούσε να βρει πιο συμβολική εθνικιστική εκδήλωση για να εκφράσει το νέο μεγαλομανές πυρηνικό του όνειρο ο πρόεδρος της Τουρκίας. Μίλησε σε στελέχη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην Κωνσταντινούπολη με αφορμή την εκατοστή επέτειο από το συνέδριο της Σεβάστειας, τον Σεπτέμβριο του 1919, όπου ο Μουσταφά Κεμάλ αναδείχθηκε ηγέτης των στασιαστών αξιωματικών που οργάνωσαν την ένοπλη ανατροπή του σουλτάνου και την ίδρυση, αργότερα, τον Οκτώβριο του 1923, της σύγχρονης Τουρκίας.

«Ορισμένες χώρες έχουν πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές. Εμείς όμως δεν μπορούμε να έχουμε. Αυτό δεν μπορώ να το δεχτώ» δήλωσε. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι «δεν υπάρχει ανεπτυγμένο έθνος στον κόσμο που να μην έχει πυρηνικά όπλα», παραβλέποντας ότι οι επίσημες πυρηνικές δυνάμεις είναι μόλις εννέα, ενώ ισχυρότατες οικονομικά χώρες, όπως η Γερμανία, η Βραζιλία, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, δεν διαθέτουν πυρηνικό οπλοστάσιο.

Η κυβέρνηση της Αγκυρας κατασκευάζει τα τελευταία χρόνια ένα πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ακούγιου, στις μεσογειακές ακτές βόρεια της Κύπρου. Στο συγκεκριμένο εργοστάσιο θα παρέχει τεχνολογία και τεχνογνωσία η ρωσική Rosatom, ενώ στα χέρια του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν θα βρίσκεται ο έλεγχος των πυρηνικών καυσίμων, τα απόβλητα των οποίων θα στέλνονται επίσης στη Ρωσία. Ειδικοί εκτιμούν ότι η δυνατότητα της Τουρκίας για εμπλουτισμό ουρανίου σε βαθμό που να είναι κατάλληλο για τη γόμωση πυρηνικών κεφαλών είναι αυτήν τη στιγμή μηδενική.

«Οι δηλώσεις Ερντογάν δείχνουν πόσο έχει εκτροχιαστεί η κατάσταση στην Τουρκία. Στην κορυφή της πυραμίδας των πολιτικών αποφάσεων βρίσκεται μόνον ο ίδιος. Είμαι σίγουρος ότι αυτές οι δηλώσεις έπιασαν στον ύπνο κάποιους στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών» εκτιμά ο Ααρον Στάιν, υπεύθυνος μελετών για τη Μέση Ανατολή της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης Foreign Policy Research Institute.

Η Τουρκία έχει υπογράψει τη διεθνή Συνθήκη Μη Διάδοσης Πυρηνικών Οπλων που τέθηκε σε ισχύ τον Μάρτιο του 1970 και έκτοτε έχει επικυρωθεί από 189 κράτη.

Στο έδαφός της φιλοξενεί νατοϊκές πυρηνικές κεφαλές, η επιχειρησιακή ευθύνη των οποίων ανήκει στην Ατλαντική Συμμαχία. Η ανιστόρητη φιλορωσική στροφή της και η αντιαμερικανική στάση της στη βόρεια Συρία έχουν προκαλέσει τριγμούς στη σχέση της με τη Δύση.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter