Ο Ερντογάν εκθέτει για ακόμη μια φορά τον Μητσοτάκη – Ζητήσαμε από την Ελλάδα να μην κάνει κίνηση στα Ίμια και ευχαριστούμε για αυτό

Ο Ερντογάν εκθέτει για ακόμη μια φορά τον Μητσοτάκη – Ζητήσαμε από την Ελλάδα να μην κάνει κίνηση στα Ίμια και ευχαριστούμε για αυτό

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει την πολεμική του κατά της Ελλάδας, με νέες εμπρηστικές σύμφωνα με πληροφορίες δηλώσεις σε δημοσιογράφους μετά από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του, οι οποίες όμως εκθέτουν πολλαπλώς την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Μία ημέρα μετά την ελληνική αποδοχή για συνέχιση των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ο Ερντογάν σαφώς αναφέρει στις δηλώσεις του ότι υπήρξε συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση για το πώς θα αντιδράσει αυτή την ημέρα της επετείου της κρίσης των Ιμίων. Και μάλιστα ότι η τουρκική πλευρά συνέστησε στην ελληνική να μην κάνει ουδεμία κίνηση και αυτή το αποδέχτηκε απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η Τουρκία θα συμπεριφερόταν αλλιών, χωρίς να πει βέβαια πως.

Συγκεκριμένα ο τούρκος πρόεδρος αποκάλυψε ότι είχε σταλεί μήνυμα στην Αθήνα πριν από την επέτειο να μην γίνει κάποια κίνηση από την ελληνική πλευρά και δημιουργηθεί κρίση στην περιοχή.

«Φέτος δεν ζήσαμε κρίση στα Ίμια (το αναφέρει βέβαια ως Καρντάκ). Γιατί; Διότι τηρήσαμε μια συγκεκριμένη στάση. Δηλώσαμε πως αν γίνει κάποια κίνηση όπως στο παρελθόν τότε θα απαντήσουμε διαφορετικά και θα δείτε πως αν η Ελλάδα δεν κάνει κάτι στα Ίμια δεν θα γίνει και από την πλευρά μας» τόνισε ο Ερντογάν.

Μάλιστα εκθέτοντας ακόμα περισσότερο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον έλληνα υπουργό Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο κλείνοντας τις δηλώσεις του αναφέρει ότι «ο υπουργός Άμυνάς μου πιθανότατα θα καλέσει τον έλληνα υπουργό Άμυνας για να τον ευχαριστήσει και για να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία στα Ίμια και στα υπόλοιπα νησιά».

Δηλαδή ο τούρκος πρόεδρος μας ευχαριστεί που δεν τιμήσαμε τους έλληνες στρατιωτικούς που σκοτώθηκαν το βράδυ της κρίσης των Ιμίων και συστήνει να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση όχι μόνο στα Ιμια αλλά και σε άλλα νησιά του Αιγαίου χωρίς να κάνει ρητή αναφορά για το ποια είναι αυτά.

Τα ερωτήματα που δημιουργούνται πλέον για την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι πολλά και πρέπει να απαντηθούν άμεσα. Είχε πραγματικά συμφωνήσει με την τουρκική πλευρά να μην γίνει κάτι στα ελληνικά Ίμια και τι είναι αυτό για να μην εκνευρίσει την Άγκυρα; Η επικοινωνία των υπουργών Άμυνας την Τετάρτη ήταν για να ευχαριστήσει η τουρκική πλευρά την ελληνική σχετικά με το κράτημα της συμφωνίας;

Οι βόλτες που έκανε για πάνω από 12 ώρες το τουρκικό ερευνητικό μέσα στην ελληνική ΑΟΖ ανήμερα της συγκεκριμένης επετείου δεν ήταν πρόκληση από τουρκική πλευρά για τα ελληνικά υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών;

Και γιατί έγινε αφού είχαν συμφωνήσει να μην υπάρχουν εκατέρωθεν προκλήσεις. Ή αυτό ίσχυε μόνον για την ελληνική πλευρά και το είχαν δεχτεί οι έλληνες υπουργοί;

Ο τούρκος πρόεδρος και γενικώς η εξωτερική πολιτική της γείτονος ιστορικά δεν μασάνε τα λόγια τους. Η ελληνική πλευρά έχει να απαντήσει κάτι ή θα συνεχίσει να γίνεται καθημερινά όλο και πιο ανυπόληπτη;

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ

Σχετικά με τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση

«Η κυβέρνηση διαχειρίζεται με αβάσταχτη ελαφρότητα κρίσιμα εθνικά θέματα

Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες μιας διαχείρισης πρωτοφανούς ελαφρότητας από πλευράς κυβέρνησης σε κρίσιμα εθνικά μας θέματα.

Πριν λίγες μέρες μας είπαν ότι το Τουρκικό ερευνητικό σκάφος Όρουτς Ρέις παρασύρθηκε δυτικά από τον άνεμο, παρόλο που αυτός φυσούσε από τα Βορειοδυτικά.

Την επόμενη μας είπαν ότι η Τουρκία δοκίμαζε τις αντιδράσεις της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας που κατά τη διάρκεια της κρίσης αντάλλασσε παραινέσεις ψυχραιμίας μεταξύ της.

Και σήμερα ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι απείλησε την ελληνική ηγεσία να μην προβεί σε κατάθεση στεφάνου στα Ίμια, υπονοώντας πως οι κινήσεις του Ορουτς Ρέις συνδέονταν με αυτήν την προοπτική. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας τηλεφώνησε στον Έλληνα ομόλογό του για να τον ευχαριστήσει για τη στάση της Ελλάδας στα Ίμια και “για να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία και στα υπόλοιπα νησιά”!

Προφανώς, ο ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με ό,τι έκανε η ΝΔ στο παρελθόν, δεν πρόκειται να βασιστεί στις δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας. Για αυτό το λόγο και περιμένουμε από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει επίσημα τι ακριβώς έγινε.

Ωστόσο, μετά από όλα αυτά, η παραίνεση για ψυχραιμία πρέπει να αφορά το σύνολο του ελληνικού λαού που συνειδητοποιεί ότι μια κυβέρνηση κατώτερη των περιστάσεων διαχειρίζεται με αβάσταχτη ελαφρότητα μια από τις πιο κρίσιμες περιόδους για τα εθνικά μας θέματα».

Η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών

«Συνιστά ασυγχώρητη ελαφρότητα, ανακόλουθη με την κρισιμότητα των στιγμών, η χρησιμοποίηση δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων και η αυθαίρετη ερμηνεία συμβάντων με στόχο την επιδίωξη κομματικών σκοπιμοτήτων», σχολιάζει το γραφείο Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών με αφορμή την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι καιροί δεν επιτρέπουν τέτοιες επιπολαιότητες και αναμένουμε από την αξιωματική αντιπολίτευση να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων», αναφέρουν στο υπουργείο Εξωτερικών, συμπληρώνοντας πως: «Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να παρασυρθεί σε μικροπολιτικούς διαλόγους επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής. Η κυβέρνηση α συνεχίσει να ασκεί εξωτερική πολιτική με την απαιτούμενη νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα για την αποτελεσματική θωράκιση και προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter