Ο Ερντογάν «έστειλε» στη φυλακή την ανιψιά του Οτσαλάν

Ο Ερντογάν «έστειλε» στη φυλακή την ανιψιά του Οτσαλάν

Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε σήμερα σε φυλάκιση δυόμισι ετών μια βουλευτή του κύριου φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας, η οποίας είναι επίσης ανιψιά του ιστορικού ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Η Ντιλέκ Οτσαλάν, βουλευτής του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) και ανιψιά του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, καταδικάσθηκε από δικαστήριο της Σανλιούρφα (νοτιοανατολική Τουρκία) σε φυλάκιση δύο ετών και έξι μηνών για «τρομοκρατική προπαγάνδα», μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Σύμφωνα με το Ανατολή, ο εισαγγελέας είχε ζητήσει να επιβληθεί ποινή φυλάκισης πέντε ετών σε βάρος της βουλευτού, που κατηγορέιται ότι το 2016 «νομιμοποίησε» τις ενέργειες του PKK και ότι έκανε «προπαγάνδα» στη διάρκεια της κηδείας ενός μέλους της οργάνωσης αυτής, που θεωρείται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα.

Η καταδίκη της Οτσαλάν ανακοινώνεται σ’ ένα υπόβαθρο αυξημένης πίεσης στους φιλοκουρδικούς κύκλους μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η Άγκυρα τον περασμένο μήνα εναντίον κουρδικής πολιτοφυλακής στη βορειοδυτική Συρία.

Οι τουρκικές αρχές κατηγορούν το HDP ότι είναι η πολιτική βιτρίνα του PKK, το οποίο θεωρείται «τρομοκρατική οργάνωση» και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ.

Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ιστορικός ηγέτης του PKK, εκτίει από το 1999 ποινή ισόβιας κάθειρξης στο νησί-φυλακή του Ιμραλί (βορειοδυτική Τουρκία). Το PKK διεξάγει από το 1984 αιματηρό ένοπλο αγώνα εναντίον της Άγκυρας, ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους.

Όμως το HDP απορρίπτει κατηγορηματικά τις κατηγορίες για συνέργεια με το PKK που διατυπώνονται από την τουρκική εξουσία και εκτιμά ότι είναι θύμα ενός κυνηγιού μαγισσών επειδή αντιπολιτεύεται τον πρόεδρο Ερντογάν.

Εννέα βουλευτές του HDP βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη φυλακή, σύμφωνα με το κόμμα. Μεταξύ των φυλακισμένων βουλευτών είναι οι πρώην συμπρόεδροι του κόμματος Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσεντάγ, που βρίσκονται στη φυλακή από τον Νοέμβριο του 2016.

Αν αφαιρεθούν αυτοί που έχουν συλληφθεί και αυτοί από τους οποίους έχει αφαιρεθεί η βουλευτική ιδιότητα, μόνο 46 από τους 59 βουλευτές του HDP που είχαν εκλεγεί τον Νοέμβριο του 2015 εξακολουθούν να έχουν έδρα στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter