Ο Ερντογάν ονειρεύεται ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Ο Ερντογάν ονειρεύεται ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Η Τουρκία διατηρεί τον στρατηγικό στόχο της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα συνεχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, δήλωσε σήμερα πριν από τη σύνοδο στη Βάρνα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Εντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως θα πει στους Ευρωπαίους αξιωματούχους, κατά την αποψινή συνάντηση, πως αναμένει την άρση των εμποδίων εν όψει της ένταξης στο μπλοκ και θα συζητήσει μαζί τους για την «αποτυχία» της ΕΕ να τηρήσει τις υποσχέσεις της σε ό,τι αφορά τους Σύριους πρόσφυγες. Δήλωσε μάλιστα, πως αναμένει την άνευ όρων στήριξη από την Ευρωπαϊκής Ένωσης στην μάχη της Τουρκίας κατά της τρομοκρατίας.

Επισήμως η Τουρκία παραμένει υποψήφια για ένταξη στο μπλοκ των 28 χωρών (οι οποίες θα γίνουν 27 τον Μάρτιο του 2019, όταν θα αποχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο), ωστόσο οι διαπραγματεύσεις έχουν πρακτικά παγώσει εδώ και χρόνια.

Τι γράφει το Reuters για τη Σύνοδο της Βάρνας

Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία συνέρχονται σήμερα σε μια αμήχανη σύνοδο κατά την οποία είναι πιθανό να χορηγηθούν στην Άγκυρα επιπλέον κονδύλια για τους πρόσφυγες από την Συρία, ωστόσο οι τουρκικές απαιτήσεις για κατάργηση του καθεστώτος βίζας και εμβάθυνση των εμπορικών σχέσεων δεν αναμένεται να γίνουν αποδεκτές, εκτιμά το Reuters. 

Η Βουλγαρία θεωρεί την Σύνοδο στη Βάρνα ως σπάνια ευκαιρία για διάλογο, ενώ οι ηγέτες της ΕΕ επικαλούνται τη σημασία της Τουρκίας ως μέλους του ΝΑΤΟ στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Ευρώπης και ως αναχώματος των μεταναστευτικών ροών. 

Η περαιτέρω χρηματοδότηση της Τουρκίας από την ΕΕ είναι μάλλον πιθανή, όμως τίποτε περισσότερο, ανέφεραν αξιωματούχοι και διπλωμάτες της ΕΕ. Ωστόσο, διπλωμάτες εκτιμούν ότι η πρόσκληση στον Erdogan θα έχει ως τίμημα επικρίσεις από χώρες-μέλη της Ένωσης που υποστηρίζουν πως η Άγκυρα υπαναχωρεί από τις δημοκρατικές αρχές και τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Παρά τη σημασία που έχει η συνεργασία της Τουρκίας για την ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική, η ΕΕ οφείλει να τηρήσει σκληρή γραμμή. 

Είναι δελεαστικό για τους Ευρωπαίους πολιτικούς να επιδιώκουν μια σχέση συναλλαγής με την Άγκυρα, όμως ο Erdogan δεν πρόκειται να σταματήσει τις βολές εναντίον της ΕΕ για να εξυπηρετήσει την εθνικιστική του ατζέντα», δήλωσε ο Μαρκ Πιερίνι, πρώην πρέσβης της ΕΕ στην Άγκυρα και τώρα συνεργάτης της δεξαμενής σκέψης Carnegie Europe.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter