Ο Ερντογάν στέλνει τους πρόσφυγες στην Ελλάδα για να πιέσει τη Δύση

Ο Ερντογάν στέλνει τους πρόσφυγες στην Ελλάδα για να πιέσει τη Δύση

Την πίεση της Ρωσίας και του Βλαντιμίρ Πούτιν στη βορειοδυτική Συρία επιδιώκει να μεταφέρει στο Αιγαίο ο Τούρκος πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, σε μια εμφανή προσπάθεια να πιέσει καταστάσεις ώστε η Δύση να παρέμβει υπέρ μιας διπλωματικής συμφωνίας στη Συρία.

Στην αντίθετη περίπτωση ο Τούρκος πρόεδρος θα αναγκαστεί να αποσύρει τα στρατεύματα της χώρας του από τη Συρία και να υποστεί μια δεινή ήττα την ώρα που στο εσωτερικό η αντιπολίτευση τον κατηγορεί για το γεγονός ότι έστειλε χωρίς καμία αεροπορική κάλυψη τους Τούρκους στρατιώτες σε πεδία μαχών όπου ο Άσαντ και η αεροπορία του έχουν το πάνω χέρι λόγω της Ρωσικής πυραυλικής ομπρέλας με την οποία η Μόσχα έχει «κλειδώσει» τον εναέριο χώρο όλης της Συρίας. 

Την ίδια βέβαια ώρα ο Ρ. Τ. Ερντογάν βλέπει τα ποσοστά του AKP του κόμματός του να κατρακυλούν λόγω και της δεινής κατάστασης της οικονομίας. Και σε αυτήν την περίπτωση η Αντιπολίτευση τον κατηγορεί ότι ξοδεύει δισεκατομμύρια για να εξυπηρετήσει στρατιωτικά τον μεγαλοϊδεατισμό του την ώρα που η τουρκική λίρα καταρρέει και η κεντρική τράπεζα δεν διαθέτει τα απαραίτητα συναλλαγματικά διαθέσιμα για να την στηρίξει. Σύμφωνα με αναλυτές στη γειτονική χώρα η κατάσταση μόνο εύκολη δεν είναι για τον κ. Ερντογάν και μόλις προ δύο εβδομάδα ο Τύπος στη χώρα είχε κατακλυστεί από δημοσιεύματα για επικείμενο πραξικόπημα.

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη Συρία

Η θρυαλλίδα που όλοι ανέμεναν ήρθε χθες Πέμπτη όταν η αεροπορία του Άσαντ με την κάλυψη των Ρώσων έπληξε τουρκικές θέσεις στην επαρχία Ιντλίμπ με αποτέλεσμα συνολικά 33 άντρες των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας να σκοτωθούν.

Την είδηση επιβεβαίωσε ο κυβερνήτης της τουρκικής επαρχίας Χατάι, ο Ραχμί Ντογάν, ο οποίος είχε κάνει λόγο νωρίτερα για 29 απώλειες.

Ως απάντηση από χθες οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας σφυροκοπούν με βαριά πυροβόλα τις θέσεις των στρατευμάτων του Μπασάρ αλ Άσαντ, ενώ δείχνοντας ένα σαφέστατο δείγμα γραφής των προθέσεών της η Άγκυρα μέσω του «Ανατολού» απαίτησε από τη διεθνή κοινότητα να «αναλάβει τις ευθύνες της».

Από την πλευρά της η Μόσχα δήλωσε ότι η αεροπορική επίθεση έγινε από τη Συριακή αεροπορία ωστόσο στέλνει δύο πλοία με πυραύλους τύπου κρουζ στη Ν.Α. Μεσόγειο όπου διατηρεί στη Λατάκια και τη μεγαλύτερη ναυτική της βάση ενώ οι ΗΠΑ στηρίζουν την Τουρκία με τους πρεσβευτές του ΝΑΤΟ να συναντώνται σήμερα για διαβουλεύσεις όσον αφορά τις εξελίξεις στη Συρία βάσει του Άρθρου 4 της συνθήκης της συμμαχίας κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας.

Διαβεβαιώσεις από την Κυβέρνηση για φύλαξη των συνόρων

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση στην Ελλάδα η οποία βρίσκεται στο «βάλτο που μαλώνουν τα βουβάλια» επί του παρόντος δηλώνει ότι «έχει αυστηροποιήσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό τη φύλαξη των συνόρων της για το μεταναστευτικό σε ξηρά και θάλασσα» ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος μεταβαίνει σήμερα στον Έβρο για την ενίσχυση των δυνάμεων και τη στεγανοποίηση των συνόρων και ο Γιάννης Πλακιωτάκης θα μεταβεί στη Μυτιλήνη για να εποπτεύσει τη φύλαξη των συνόρων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Ωστόσο ήδη στις Καστανιές Έβρου βρίσκονται (ακόμη σε τουρκικό έδαφος) αυτήν τη στιγμή 500 πρόσφυγες προκειμένου να περάσουν τα σύνορα.  

Διαβάστε επίσης

Ο Ερντογάν ανοίγει τα σύνορα με την Ελλάδα: 300 πρόσφυγες πέρασαν ήδη

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter