Ο εθνικισμός της αυθαίρετης καλύβας

Ο εθνικισμός της αυθαίρετης καλύβας

Είναι μια μαγική περιοχή στην άκρη της Ελλάδας, ένας υδροβιότοπος με σπάνια πουλιά, ένα μοναδικό στολίδι της γης, ένα εθνικό πάρκο ενταγμένο στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000, προστατευμένο από τη διεθνή σύμβαση Ραμσάρ και πολλούς νόμους για την προστασία του περιβάλλοντος και της άγριας ζωής. Εχει έκταση περίπου 200.000 στρεμμάτων και μεγάλο μέρος του, έκτασης 69.000 στρεμμάτων, έχει επιπλέον προστασία ως καταφύγιο θηραμάτων από το 1991.

Στην περιοχή διαβιούν μόνιμα ή παροδικά 320 είδη πουλιών και θεωρείται ο σημαντικότερος βιότοπος για τρία είδη κύκνων: του νανόκυκνου, του αγριόκυκνου και του βουβόκυκνου.

Η μαύρη πλευρά του ποταμού

Ταυτόχρονα με αυτές τις ομορφιές υπάρχει μια κατάμαυρη πλευρά που οφείλεται στη δράση ατόμων του κοινού ποινικού δικαίου, έως επαγγελματιών φασιστών, που εκμεταλλεύονται την ερημική τοποθεσία και τα σύνορα με την Τουρκία.

Λαθροκυνηγοί, λαθρέμποροι, χασισοκαλλιεργητές δρουν δεκάδες χρόνια στην περιοχή και τα τελευταία έτη με την αύξηση των μεταναστευτικών ροών ανθεί και το επάγγελμα του διακινητή ανθρώπων.

Πολλές δεκαετίες προτού η φράση «προστασία του περιβάλλοντος» γίνει αναγκαία συνθήκη για την επιβίωση του πλανήτη, το δέλτα ήταν Φαρ Ουέστ.

Οι κυνηγοί σκότωναν ό,τι πετούσε, οι λαθρέμποροι διακινούσαν ό,τι είχε αξία, από και προς την άλλη πλευρά των συνόρων που ορίζει το ποτάμι. Το μεγαλύτερο μέρος των εκβολών του Εβρου, που σχηματίζουν δέλτα, ανήκει στην Ελλάδα και μάλλον είναι το μόνο σημείο της επικράτειας όπου έχει συλληφθεί ντόπιος για εξαγωγή χασίς προς την Τουρκία!

Στο κεντρικό δέλτα, το οποίο Ελληνες Εβρίτες ονομάζουν ακόμη και σήμερα με το τουρκικό όνομα Γκιαούραντα (νησί των απίστων), ντόπιοι ψαράδες και κυνηγοί είχαν στήσει πρόχειρες καλύβες για να φυλάνε τις βάρκες τους, τις μπλάβες.

Τα χρόνια πέρασαν, οι ψαράδες λιγόστεψαν, το κυνήγι απαγορεύτηκε, όπως είπαμε, σε μεγάλο μέρος του δέλτα, αλλά οι καλύβες έγιναν σπίτια και εξοχικά και κάποιες μπλάβες αντικαταστάθηκαν από ταχύπλοα.

«Εχουν χτίσει τουλάχιστον 170 κτίσματα. Κάποια είναι κανονικά σπίτια, ακόμη και βίλες» λέει στο Documento ο πολιτικός μηχανικός, εκδότης της εφημερίδας «Γνώμη» και πρώην πρόεδρος του νομαρχιακού συμβουλίου Εβρου Γιάννης Λασκαράκης. «Χτίστηκαν χωρίς οικοδομική άδεια. Κουβαλούσαν οικοδομικά υλικά στο κεντρικό σημείο του δέλτα, που είναι αυστηρά προφυλασσόμενος βιότοπος, και ουδείς τους ενόχλησε» συμπληρώνει.

Η ιδιότυπη ασυλία

Οι «καλυβιάρηδες», όπως είναι γνωστοί στην περιοχή, κάποτε ήταν ψαράδες. Σήμερα είναι και ψαράδες και… αστοί, που σύμφωνα με καταγγελίες και με εκδοθείσες αποφάσεις έχουν καταπατήσει δημόσιο χώρο και μάλιστα προστατευόμενο, αλλά παραδόξως απολαμβάνουν μια ιδιότυπη ασυλία.

Αποφάσεις κατεδάφισης των αυθαίρετων στην καρδιά του βιότοπου συνεχώς παίρνουν αναβολές επειδή οι καταπατητές, λόγω της γεωγραφικής θέσης της λείας τους, βρήκαν ένα πονηρό κόλπο για να ξεφύγουν από το γράμμα του νόμου: τον εθνικισμό.

Σήκωσαν ελληνικές σημαίες σε πολλά σπίτια, έφτιαξαν ένα σύλλογο που ονομάζεται Αινήσιο Δέλτα, ψήφισαν ακροδεξιούς για ηγέτες τους και δηλώνουν αυτάρεσκα ότι «φυλάγουν Θερμοπύλες» επειδή είναι δίπλα στην Τουρκία.

Επεισαν όχι μόνο αγνούς πατριώτες για το δίκιο τους αλλά και στρατηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων –τους οποίους ο σύλλογος βραβεύει σε κάθε ευκαιρία για να τους καλοπιάσει–, βουλευτές, ακόμη και την πρόεδρο της Δημοκρατίας, που είχε καλέσει ένα μέλος του συλλόγου στη γιορτή για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στις 24 Ιουλίου στο Προεδρικό Μέγαρο, η οποία τελικά ακυρώθηκε λόγω των πυρκαγιών.

Στο όνομα της πατρίδας

Στο όνομα της πατρίδας παραβαίνουν τους νόμους της και στο όνομα του έθνους καταστρέφουν το Εθνικό Υγροτοπικό Πάρκο Δέλτα Εβρου. Τόσο απλά.

Ο τοπικός Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Δέλτα Εβρου, που είχε εικόνα της κατάστασης και προσπαθούσε να διώξει τους καταπατητές με αποφάσεις που μπλοκάρονταν με αναβολές από την κυβέρνηση, ενσωματώθηκε στον υδροκέφαλο αθηνοκεντρικό Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, όπως και δεκάδες άλλοι ανάλογοι φορείς με τον δασοκτόνο νόμο του Κωστή Χατζηδάκη το 2021.

Οπως οι καταπατητές χρησιμοποιούν τον εθνικισμό για να προστατευτούν από τον νόμο, έτσι και οι ακροδεξιοί χρησιμοποιούν τους καλυβιάρηδες ως προκάλυμμα για πολιτικά κέρδη, για να διασπείρουν ρατσιστικό μίσος και να εκπαιδεύσουν «πολιτοφύλακες», δηλαδή δικά τους τάγματα εφόδου.

Ο πρόεδρος του συλλόγου Αινήσιο Δέλτα Πάρης Παπαδάκης, δικηγόρος και όχι ψαράς, εκλέχθηκε βουλευτής Εβρου με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου.

Ατομα του κοινού ποινικού δικαίου και επαγγελματίες φασίστες εκμεταλλεύονται την ερημική περιοχή και τα σύνορα με την Τουρκία, ενώ λόγω των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών κάνουν χρυσές δουλειές και οι διακινητές ανθρώπων

Οι «σερίφηδες»

Η μεγάλη πυρκαγιά του Εβρου ξεκίνησε από κεραυνό στις 19 Αυγούστου. Δύο μέρες μετά ο Π. Παπαδάκης μιλώντας on camera έδωσε το σύνθημα για πογκρόμ μεταναστών και προσφύγων. «Εχουμε πόλεμο. Εχουν μπει συντονισμένα εδώ πέρα και έχουν βάλει οι λαθρομετανάστες φωτιά σε πάνω από δέκα εστίες, από όλα τα βουνά και εκεί που μπήκαν οι φωτιές υπάρχουν λαθρομετανάστες και το γνωρίζει η αστυνομία» δήλωσε.

Στη συνέχεια είδαμε το πρώτο φρικτό βίντεο με τον αλβανικής καταγωγής ακροδεξιό αυτόκλητο «σερίφη» που φυλάκισε μετανάστες σε ένα τρέιλερ και μιλούσε για κυνήγι «κομματιών» που δήθεν βάζουν φωτιά στα δάση. Οταν συνελήφθη μετά την κατακραυγή για την πράξη του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κατηγόρησε 13 μετανάστες που κρατήθηκαν από την αστυνομία για εμπρησμό, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα. Ο ίδιος και άλλοι δύο συνεργοί του προφυλακίστηκαν.

Ο Κυρ. Βελόπουλος για τους «σερίφηδες» του Εβρου έσπευσε να γράψει στο Twitter: «ΕΚΤΑΚΤΟ! ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΠΗΡΑΝ ΤΟ ΝΟΜΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ! Συλλαμβάνουν οι ίδιοι “επενδυτές” στον Εβρο! Ενα απίστευτο βίντεο επιβεβαιώνει ότι μπαινοβγαίνουν ότι ώρα θέλουν! ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΠΟΛΙΤΟΦΥΛΑΚΗ ΚΑΙ ΕΘΝΟΦΥΛΑΚΗ! Επιτέλους φυλάξτε τα σύνορα κινδυνεύει η πατρίδα!!».

Μετά την κατακραυγή και την απελευθέρωση των μεταναστών, ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης και πρόεδρος του Αινήσιου Δέλτα πήρε αποστάσεις από τους τρεις με μια ανακοίνωση του συλλόγου του ότι πρόκειται για άτομα που δεν ανήκουν στον σύλλογο και δεν έχουν καλύβα στο δέλτα του Εβρου.

Μισαλλόδοξη πρακτική

Ακολούθησαν και άλλα τραγικά βίντεο με νέες «συλλήψεις» μεταναστών από φασίστες, συναθροίσεις ακροδεξιών και νυκτερινά περίπολα σε δασικούς δρόμους. Σε ένα βίντεο έχει καταγραφεί ένας από τους φασίστες αρχηγούς, ανεβασμένος σε καρότσα αγροτικού, να καλεί τους παρευρισκόμενους να φτιάξουν περίπολα αλλά «όχι όπλα και μαχαίρια», επειδή «δεν μας αφήνουν».

Υπάρχουν όμως και κωμικές σκηνές σε αυτή την τραγωδία. Δύο φορές, στις 20 και 29 Αυγούστου, ο Π. Παπαδάκης ανάρτησε στη σελίδα του συλλόγου Αινήσιο Δέλτα: «Σοβαρές πληροφορίες για λαθρομετανάστες που παρακωλύουν το έργο των πιλότων.. καλώ τα μέλη του συλλόγου Αινήσιο Δέλτα να λάβουμε μέτρα.. να είστε σε εγρήγορση για να κάνουμε αυτό που ξέρουμε καλά.. ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΚΕΡΑΥΝΟΥΣ.. ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΕΜΟ ΚΥΡΙΟΙ!!».

Είναι αστείο, αλλά υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να πιστέψουν ότι μετανάστες ή οποιοσδήποτε άλλος από το έδαφος μπορεί να παρακωλύσει το έργο πιλότων. Αυτή είναι η παραπληροφόρηση της μισαλλοδοξίας.

Σε ποιον ανήκει το δέλτα;

Υπάρχουν λύσεις για το δέλτα, όπου οι πραγματικοί ψαράδες και όχι οι δικηγόροι της Αλεξανδρούπολης μπορούν να χωρέσουν. Ενα παράδειγμα είναι η πρόταση για κατεδάφιση όλων των σημερινών αυθαίρετων, ο καθαρισμός της περιοχής και η κατασκευή νέων, φιλικών προς το περιβάλλον καταλυμάτων από το δημόσιο, τα οποία θα νοικιάζονται στους επαγγελματίες ψαράδες και θα μπορούν να φιλοξενούν επισκέπτες και φυσιοδίφες.

Σε ποιον ανήκει το δέλτα του Εβρου; «Ο περίφημος βιότοπος ανήκει πρωτίστως στην επιστήμη» λέει στο Documento ο Γ. Λασκαράκης, ο οποίος έχει απειληθεί από γνωστούς αγνώστους. «Η διαιώνιση της ύπαρξής του και η προστασία του από την ανθρώπινη παρέμβαση είναι πρωταρχικό καθήκον για όλους. Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, η περιφέρεια και η κυβέρνηση, διά του αρμόδιου υπουργού και του φορέα διαχείρισης, έχουν ιεραρχικά την ευθύνη για τη διασφάλιση της επιστημονικής έρευνας και της απρόσκοπτης ανάπτυξης της μοναδικής χλωρίδας και πανίδας, οι οποίες κινδυνεύουν τα τελευταία χρόνια λόγω της χρησιμοποίησης του υγροβιότοπου για αλλότριους σκοπούς. Ο χειρότερος από αυτούς είναι η ένταξή του σε ένα σύστημα πατριδοκαπηλίας από ανθρώπους οι οποίοι, εκτός των άλλων, παρελαύνουν στις εθνικές επετείους με στολές που παραπέμπουν σε ιδιωτικό στρατό. Μετατρέπουν έτσι έναν ειρηνικό βιότοπο σε πεδίο αναμενόμενης πολεμικής σύγκρουσης. Ο,τι χειρότερο…».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter