Ο εθνικιστής κουμπάρος στο πλευρό του υπουργού

Ο εθνικιστής κουμπάρος στο πλευρό του υπουργού

Τον κουμπάρο του και επί χρόνια διευθυντή του Ελληνικού Μετώπου τοποθέτησε ως διευθυντή του πολιτικού του γραφείου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο Μάκης Βορίδης.

 Πρόκειται για τον Θεοδόση Αθανασά, πρόσωπο με μακρά διαδρομή στον εθνικιστικό χώρο στο πλευρό του Βορίδη. Ιδιαίτερη εντύπωση έχουν προκαλέσει κατά το παρελθόν ακόμη οι καταγγελίες βουλευτών της Χρυσής Αυγής για παρουσία του κ. Αθανασά στα γραφεία της οργάνωσης το 1997 μαζί με τον σημερινό υπουργό Μ. Βορίδη. Οπως επίσης και οι καταγγελίες του τότε βουλευτή της Χρυσής Αυγής Χρήστου Παππά ότι ο Αθανασάς είχε παρευρεθεί το 2009 σε «ναζιστική» εκδήλωση, με τον ίδιο πάντως να διαψεύδει και να απειλεί με προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Σε κάθε περίπτωση η τοποθέτηση του Αθανασά δείχνει ότι όσο κι αν προσπαθεί ο Μ. Βορίδης να αποτινάξει το εθνικιστικό του παρελθόν ζητώντας ακόμη και συγχωροχάρτια από την ισραηλινή κυβέρνηση, το κουβαλάει μαζί του και μάλιστα το… διορίζει. Ο Θ. Αθανασάς ανέλαβε διευθυντής του πολιτικού γραφείο του Μ. Βορίδη στο υπουργείο Ανάπτυξης στις 23 Ιουλίου. Η σχετική απόφαση, η οποία φέρει την υπογραφή Βορίδη, αναρτήθηκε στη Διαύγεια στις 26 Ιουλίου 2019.

Θεοδόσιος Αθανασάς και Μ. Βορίδης συνδέονται εδώ και αρκετά χρόνια. Οταν οι δυο τους… κολυμπούσαν πολιτικά στα «γαλανά νερά» του εθνικισμού, με τον Βορίδη να ηγείται του Ελληνικού Μετώπου και τον Αθανασά να διευθύνει το κόμμα. Ηταν οι εποχές που ο Μ. Βορίδης δεν είχε αποκηρύξει ακόμη το εθνικιστικό του παρελθόν. Οι εποχές που χαρακτήριζε το Ελληνικό Μέτωπο «γέννημα της επιθυμίας των Ελλήνων εθνικιστών να παίξουν πια πρωταγωνιστικό ρόλο, καταρχήν στον χώρο του πατριωτικού κινήματος», όπως είχε αναφέρει τον Μάρτιο του 2005 ο νυν υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη κατά την εισήγησή του στο 2ο Συνέδριο του κόμματος. Στο ίδιο συνέδριο ο κ. Βορίδης ευχαρίστησε δημόσια τον τότε διευθυντή του κόμματος και κουμπάρο του Θ. Αθανασά για τη συνεισφορά του στο Ελληνικό Μέτωπο.

«Μετά το 1998, χάρη στην ανάληψη της ηγετικής πρωτοβουλίας από την ομάδα που και μέχρι σήμερα καθοδήγησε το Ελληνικό Μέτωπο, δηλαδή από τον Θεοδόση Αθανασά, από τον Χρήστο Χαρίτο, από τον Ιωάννη Κουριαννίδη, τον Φαίδωνα Δημόπουλο, άρχισαν οι πρωτιές» είχε αναφέρει ο κ. Βορίδης.

Την ίδια περίοδο ο σημερινός «γαλάζιος» υπουργός έριχνε πύρινα βέλη κατά της ΝΔ στις δημόσιες ομιλίες του, χαρακτηρίζοντάς την έκφραση του «διεθνισμού» που μαζί με το ΠΑΣΟΚ «υπηρετούν συνειδητά ανθελληνικές επιλογές».

«Το Ελληνικό Μέτωπο είναι η μόνη πατριωτική επιλογή στις 7 Μαρτίου. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εκφράζουν τον διεθνισμό και υπηρετούν συνειδητά ανθελληνικές επιλογές. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ υπόσχονται ότι θα νομιμοποιήσουν τους λαθρομετανάστες, αποδέχονται το σχέδιο Ανάν που ξεπουλάει την Κύπρο, θέλουν να βάλουν την Τουρκία στην Ευρώπη, ζητούν να μειωθεί η στρατιωτική θητεία στους έξι μήνες. Ποια η διαφορά τους; Καμία» είχε αναφέρει σε δημόσια ομιλία του στις 4 Μαρτίου 2004 ο σημερινός υπουργός Ανάπτυξης. Χρόνια μετά ο κ. Βορίδης καλείται να υπηρετήσει από τη θέση υπουργού της ΝΔ τον «διεθνισμό» και τις «ανθελληνικές θέσεις». Ωστόσο απαράβατος όρος ήταν να αποκηρύξει το παρελθόν του. Κάτι που για τον ίδιο δεν είναι εύκολο.

Στα γραφεία της ΧΑ το 1997

Τον Οκτώβριο του 2014 ο τότε βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος ανέβηκε στο βήμα της Βουλής. Εναν χρόνο πριν τόσο ο ίδιος όσο και βουλευτές του κόμματος μαζί με τον αρχηγό τους

Νίκο Μιχαλολιάκο είχαν οδηγηθεί στη φυλακή ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης. Η κυβέρνηση Σαμαρά, μέλος της οποίας ήταν ο Μ. Βορίδης, είχε κηρύξει πόλεμο στη Χρυσή Αυγή. Παλιές φιλίες χάλασαν και μνήμες ανασύρθηκαν από τα σεντούκια της Ιστορίας. Μία από αυτές διά στόματος Παναγιώταρου, ο οποίος θυμήθηκε ότι το 1997 ο κ. Βορίδης μαζί με τον κ. Αθανασά είχαν επισκεφτεί τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στην πρώτη επέτειο των Ιμίων.

«Θα μας πει ο κ. Βορίδης αν είχε έρθει, όχι σε νεαρή ηλικία –που δικαιολογείται για κάποιες φωτογραφίες– αλλά σε μεγάλη ηλικία, το 1997, στην πρώτη επέτειο των Ιμίων στην εκδήλωση της Χρυσής Αυγής μαζί με τον Αθανασά, τον διευθυντή του πολιτικού του γραφείου; Ηταν σε μία καλή ηλικία, τριάντα τριών ετών. Ο Μέγας Αλέξανδρος σε αυτή την ηλικία είχε κατακτήσει ολόκληρο τον κόσμο. Ο Χριστός είχε σταυρωθεί και είχε αναστηθεί. Αρα ο κ. Βορίδης πρέπει να ήξερε» είχε αναφέρει ο κ. Παναγιώταρος, όπως προκύπτει από τα επίσημα πρακτικά της Βουλής.

Η φωτογραφία της «Εμπρός»

Δεν είναι όμως και η μοναδική αναφορά στον κ. Αθανασά που είδε το φως της δημοσιότητας. Τον Ιούνιο του 2014, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την άρση ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκου, Γιάννη Λαγού και Χρ. Παππά, ο τελευταίος κατήγγειλε τον Αθανασά ότι το 2009 συμμετείχε σε «ναζιστική» γιορτή. Μάλιστα ο Παππάς παρουσίασε και σχετικό δημοσίευμα της κομματικής εφημερίδας «Εμπρός» το οποίο περιείχε φωτογραφία του Αθανασά μαζί με άλλους ομοϊδεάτες του οι οποίοι κρατούσαν ελληνικές σημαίες.

Ο Αθανασάς αρνήθηκε ότι επρόκειτο για «ναζιστική γιορτή μίσους», υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για φωτογραφία της νεολαίας του Ελληνικού Μετώπου στο στρατιωτικό νεκροταφείο του Ελληνικού Στρατού στην Καστοριά τον Αύγουστο του 2002. Οπως είχε αναφέρει ο Αθανασάς λίγες ώρες μετά τη φωτογραφία: «Μέλη της ΧΑ επιτέθηκαν στα μέλη της Νεολαίας, εμποδίζοντας την πρόσβασή τους στο Βίτσι όπου τελούνταν οι εορτασμοί για τη επέτειο νίκης του Ελληνικού Στρατού το 1949».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Παρασκήνιο», «από την επίθεση αυτή φέρεται να είχε καταστραφεί το πούλμαν που μετέφερε τους νεολαίους και παραλίγο να σημειωθεί σοβαρό ατύχημα στους στενούς δρόμους που οδηγούσαν στο μνημείο». Ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του κ. Βορίδη είχε χαρακτηρίσει επίσης «κοινό συκοφάντη» τον κ. Παππά και είχε απειλήσει με προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Με φόντο… τον δικτάτορα

Οι αντιπαραθέσεις μεταξύ του Βορίδη και στελεχών της Χρυσής Αυγής ήταν ουκ ολίγες την περίοδο εκείνη. Μία από αυτές έλαβε χώρα στα τέλη Οκτωβρίου του 2013 με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη. Ο Κασιδιάρης του επιτέθηκε «εγκαλώντας τον για το ακροδεξιό – εθνικιστικό πολιτικό του παρελθόν» σύμφωνα με δημοσίευμα του «Βήματος».

«Οταν πάρει το λόγο τον παρακαλώ θερμώς να δώσει μία απάντηση όσον αφορά το γιατί παλαιότερα πόζαρε μπροστά σε ναζιστικές αφίσες –τις έχουμε δείξει επανειλημμένως– μπροστά σε γιγαντοαφίσες του Γεώργιου Παπαδόπουλου, πρωτεργάτη της 21ης Απριλίου και γιατί, ενώ τα έκανε όλα αυτά, σήμερα έρχεται και μας εγκαλεί και μιλάει για Δημοκρατία και για ΝΔ» είχε τονίσει ο Κασιδιάρης.

Πρόκειται για τη γνωστή φωτογραφία του Βορίδη σε παλαιότερη ομιλία του με φόντο φωτογραφία του δικτάτορα Γιώργου Παπαδόπουλου.

Αλλωστε το 1984 ο Βορίδης ανέλαβε «αρχηγός της νεολαίας της ΕΠΕΝ, της φιλοχουντικής οργάνωσης που ίδρυσε ο δικτάτορας Γ. Παπαδόπουλος μέσα από τη φυλακή, διαδεχόμενος τον σημερινό πρόεδρο της Χρυσής Αυγή Νίκο Μιχαλολιάκο».

Την ύπαρξη της φωτογραφίας επιβεβαίωσε στην απάντησή του προς τον Κασιδιάρη ο σημερινός υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

«Εχω εξηγήσει όχι μια, όχι δυο, όχι δέκα, αλλά τριάντα φορές τη διαδρομή μου αυτή. Από την πλευρά της Αριστεράς έρχονται ορισμένοι και μου λένε: Δεν έχεις μετανοήσει. Πες ότι μετανόησες. Τώρα ακούω από την πλευρά της Χρυσής Αυγής ότι πρέπει να εξηγήσω γιατί υπάρχει μια ομιλία μου στην οποία από πίσω ήταν ο Γεώργιος Παπαδόπουλος. Απάντηση: Διότι ήμουν στην ΕΠΕΝ τότε. Είναι γεγονός γνωστό στην αίθουσα» απάντησε ο Μ. Βορίδης.

Στην κυβέρνηση Παπαδήμου

Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Βορίδης επιλέγει ως συνεργάτες παλαιούς του συνοδοιπόρους από το εθνικιστικό πολιτικό του παρελθόν. Το 2011 ως υπουργός Μεταφορών είχε διορίσει και πάλι διευθυντή του πολιτικού του γραφείου τον Αθανασά, όπως επίσης και το 2014 ως υπουργός Υγείας. Εκτός από τον κουμπάρο του, ο Μ. Βορίδης είχε φροντίσει να προσλάβει ως συνεργάτες του στο υπουργείο Μεταφορών και άλλα στελέχη του Ελληνικού Μετώπου. Οπως τον πρώην υπεύθυνο Οικονομικών του Ελληνικού Μετώπου Φαίδωνα Δημόπουλο, το πρώην μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Σπύρο Βάιλα και τον δικηγόρο Γιάννη Ζωγράφο, συνήγορο υπεράσπισης δημοσιογράφου της «Ελεύθερης Ωρας» που είχε συλληφθεί από την ΕΛΑΣ κατά τη διάρκεια επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας. Το θέμα με τα ρουσφέτια του Βορίδη όπως αναφερόταν σε δημοσιεύματα της εποχής είχε απασχολήσει και τη Βουλή έπειτα από ερώτηση που είχε καταθέσει ο τότε βουλευτής και σημερινός ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter