Ο εθνικός μας τσαρλατάνος

Ο εθνικός μας τσαρλατάνος

Στο «μεγάλο μας τσίρκο» υπήρχαν και κατά το παρελθόν πολιτικοί κομπογιαννίτες με ροπή στην αυτοπροβολή. Ο Άδωνις Γεωργιάδης, όμως, έχει καταφέρει κάτι μοναδικό. Σε αντίθεση με το σημείο που η «μαγεία της φύσης συναντά την ψυχολογία της ύλης», εκείνος κατάφερε να παντρέψει εν μέσω πανδημίας την «κουλτούρα» των νανογιλέκων με τις πολιτικές βασκανίες.

Όντας υποχρεωμένος να διαχειριστεί τα ψίχουλα αρμοδιοτήτων που άφησε πίσω η αναβάθμιση του Νίκου Παπαθανάση, o κ. Γεωργιάδης εισήγαγε στο πολιτικό σκηνικό τη μανιέρα του επί παντός επιστητού τσαρλατάνου με υπουργικό αξίωμα και ρόλο συμπαρουσιαστή του ΣΚΑΪ. Πλέον, η μόνιμη παρουσία του στον τηλεοπτικό σταθμό του Φαλήρου αποτελεί πολιτική και μιντιακή συνθήκη. Η άνεσή του στο «γυαλί» σε συνδυασμό με την ετυμολογία της μπαρούφας που βγάζει τίτλους, δίνουν τη δυνατότητα στον τηλε-υπουργό να εμφανίζεται στις εκπομπές του καναλιού πότε καθιστός και πότε όρθιος.

Παράλληλα, έχει πια το θάρρος αλλά και την πείρα να κάνει παρατηρήσεις δημοσιογραφικού χαρακτήρα. Άλλοτε ζητά να μπει το σωστό «σούπερ» ή διορθώνει παρουσιάστριες που είχαν το θράσος να κριτικάρουν τον πρωθυπουργό. Να μην ξεχάσουμε ότι κάθε του τηλεοπτική εμφάνιση στο κανάλι του Γιάννη Αλαφούζου έχει εκ των προτέρων διαφημιστεί στα social media με φωτογραφίες που τον απεικονίζουν σαν τον αείμνηστο «Μητσάρα» ανάμεσα στους δύο παρουσιαστές.

Όλα αυτά θα μπορούσαν να θεωρηθούν μία ευχάριστη νότα πολιτικής κατάντιας αν δεν υπήρχε πανδημία. Όταν, όμως, τη συγκεκριμένη κατάσταση εξαίρεσης καλείται να τη διαχειριστεί μία «κυβερνησάρα» (Αδ. Γεωργιάδης, 2021, ΣΚΑΪ) που λειτουργεί ως αρνητής του ιού, τα δεδομένα παύουν να αντιμετωπίζονται με ανεμελιά. Εντάξει, όχι για όλους. Έστω για τη συντριπτική πλειονότητα.

Ο κ. Γεωργιάδης, λοιπόν, αποφάσισε να παραστήσει τον Ζητιάνο του Καρκαβίτσα με υπουργικό αξίωμα, φτύνοντας τον κόρφο του και χτυπώντας ξύλο. Δεν είναι το πρόβλημα οι βασκανίες του μέχρι πρότινος τηλεπωλητή αντισιμιτικών βιβλίων που στη συνέχεια κυκλοφορούσε με κιπά για λόγους εξιλέωσης, το θέμα είναι ότι κάνει μετάγγιση «Ελληνικής Αγωγής» για να δικαιολογήσει τον πολιτικό κομπογιαννιτισμό, νομίζοντας ότι απευθύνεται σε χαχόλους που «λιγουρεύονται» νανογιλέκα. «Ως μή βασκανθῶ τρίς εἰς ἐμὸν ἔπτυσα κὸλπον» ανάρτησε στο Twitter επικαλούμενος τα «Ειδύλλια του Θεοκρίτου».

Σε αυτό το πλαίσιο, μπορεί να δηλώνει ότι σε «ένα – ενάμιση μήνα» θα έχουμε ξεμπερδέψει με την πανδημία, σαμποτάροντας το εμβολιαστικό πρόγραμμα, το οποίο φαίνεται να μην πιστεύει ιδιαίτερα. Για του λόγου το αληθές: «Δεν θέλεις κύριε να εμβολιαστείς; Μη σώσεις! Τέρμα, πάμε παρακάτω, η ζωή συνεχίζεται. Όποιος εμβολιαστεί» (Αδ. Γεωργιάδης, 2021, ΚΟΝΤΡΑ). Επιπλέον, νομίζει πως μπορεί να πανικοβάλλει την κοινή γνώμη προκειμένου να μη δυσαρεστήσει τους ιδιοκτήτες διαγνωστικών κέντρων, λέγοντας πως αν το κράτος εξασφαλίσει δωρεάν τεστ για όλον τον πληθυσμό, τότε «θα χρεοκοπήσουμε και θα έχουμε μνημόνιο».

Περνώντας τυχαία σήμερα έξω από τον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Ανάπτυξης αποφάσισε να πει μια καλημέρα, αποκαλύπτοντας κάτι πολύ ενδιαφέρον. Γνωστοποίησε ότι η συνταγογράφηση των τεστ (αίτημα που διατυπώθηκε από τον Μπάμπη Παπαδημητρίου και τον ΙΣΑ του Γ. Πατούλη) θα σήμαινε ένταξη στον μηχανισμό του clawback. Άρα, όπως ο ίδιος επισήμανε, η επιστροφή από την τιμή που χρεώνεται για τα PCR θα ήταν περίπου 50%. Έτσι, ο κ. Γεωργιάδης αποφάσισε πως δεν υπάρχει λόγος εξυπηρέτησης του δημόσιου συμφέροντος και εξοικονόμησης πόρων, διατηρώντας το καθεστώς ως έχει.

Για να είμαστε δίκαιοι, ο υπουργός που δεν αντιλαμβάνεται την ακρίβεια γιατί του ζητούν selfie στα supermarket προέβη σε νέα διατίμηση των PCR, μειώνοντας κατά 13 ευρώ την κερδοσκοπία των διαγνωστικών κέντρων τη στιγμή που στην Κύπρο κοστίζουν μόλις 20-25 ευρώ. Βέβαια, είναι απορίας άξιο τι οδήγησε τον Αδ. Γεωργιάδη σε αυτήν την απόφαση, αφού στις 27 Δεκεμβρίου του 2021, στον «αέρα» του Mega, ισχυρίστηκε ότι «έχουμε τις φθηνότερες τιμές σε τεστ στην Ευρώπη». Μάλλον, θα τον είχαν… ματιάξει.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter