Ο Φάουτσι επιμένει και «ανάβει φωτιές»: Ο κορονοϊός ίσως διέρρευσε από εργαστήριο – Εξηγήσεις ζητά ο Τραμπ

Ο Φάουτσι επιμένει και «ανάβει φωτιές»: Ο κορονοϊός ίσως διέρρευσε από εργαστήριο – Εξηγήσεις ζητά ο Τραμπ
Virus Outbreak Milestone Politics

Στην επιφάνεια έχει έρθει και πάλι το ζήτημα της προέλευσης του κορονοϊού μετά τις νέες δηλώσεις του επικεφαλής λοιμωξιολόγου των ΗΠΑ Δρ Άντονι Φάουτσι και τα αποκαλυπτικά του email που ήρθαν στην επιφάνεια και μαρτυρούν την ανησυχία του πως ο κορονοϊός μπορεί να προέρχεται από εργαστήριο. Την ίδια ώρα, η αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ μετά τις δηλώσεις δυναμιτίζουν το τοπίο με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ να ζητά από την Κίνα να πληρώσει αποζημιώσεις για τις τεράστιες συνέπειες της πανδημίας στις ΗΠΑ.

Ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ μιλώντας στο δίκτυο MSNBC κατακρίνει αυτούς που του άσκησαν κριτική στη δουλειά του λέγοντας πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που, για έναν ή τον άλλο λόγο, με μισούν για αυτό που έκανα στην περίοδο της διακυβέρνησης Τραμπ. Αλλά εγώ δεν στρεφόμουν με κανένα τρόπο κατά του πρώην προέδρου».

Παράλληλα παραδέχθηκε πως «δεν μπορώ να εγγυηθεί για όλα όσα έχουν συμβεί στο εργαστήριο ιολογίας της Γουχάν. Προσπαθούσαμε να ανταλλάξουμε σωστές πληροφορίες και σωστά δεδομένα. Αυτό που δεν είχε γίνει κατανοητό, είναι πως η επιστήμη αποτελεί μια δυναμική διαδικασία».

Η οργισμένη αντίδραση Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ως υπέρμαχος αυτής της θεωρίας, έκανε μια οργισμένη δήλωση, ζητώντας να υποχρεωθεί η Κίνα να πληρώσει τεράστιες αποζημιώσεις για τις συνέπειες της πανδημίας στις ΗΠΑ. Επιτέθηκε στον Άντονι Φάουτσι, με τον οποίο είχε συγκρουστεί στη διάρκεια της θητείας του, καθώς ο Φάουτσι επέμενε στη λήψη αυστηρών μέτρων πρόληψης, ενώ ο τέως Αμερικανός πρόεδρος, έως ότου ασθένησε και ο ίδιος, αμφισβητούσε την επικινδυνότητα της κατάστασης. Μετά πάντως έσπευσε να εμβολιαστεί από τους πρώτους.

«Υπάρχουν πολλές ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν από τον Δρ. Φάουτσι. Η χρηματοδότηση της Γουχάν από τις ΗΠΑ ξεκίνησε ανόητα από την κυβέρνηση Ομπάμα το 2014, αλλά τελείωσε υπό την κυβέρνηση Τραμπ. Όταν το άκουσα, είπα αμέσως «όχι». Τι γνώριζε ο Δρ Φάουτσι σχετικά με την έρευνα «gain of function» και από πότε το γνώριζε;

Τώρα όλοι, ακόμη και ο λεγόμενος “εχθρός”, αρχίζουν να λένε ότι ο πρόεδρος Τραμπ είχε δίκιο για τον ιό της Κίνας, ο οποίος προέρχεται από το εργαστήριο της Γουχάν. Η αλληλογραφία μεταξύ του Δρ. Φάουτσι και της Κίνας αποτελεί ισχυρή απόδειξη για να την αγνοήσει ο καθένας. Η Κίνα πρέπει να πληρώσει δέκα τρισεκατομμύρια δολάρια στην Αμερική και στον κόσμο, για τον θάνατο και την καταστροφή που προκάλεσαν!».

Τι περιέχουν τα email

Τα χιλιάδες email του καθηγητή Φάουτσι  που ελήφθησαν από Washington Post, Buzzfeed News και CNN μέσω του Freedom of Information Act (FOIA) και χρονολογούνται από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2020 δόθηκαν στη δημοσιότητα, αν και πολλά σημεία τους έχουν καλυφθεί καθώς περιέχουν απόρρητα στοιχεία, έπειτα από αίτημα των ΜΜΕ στο πλαίσιο της διαφάνειας όσον αφορά ενέργειες δημοσίων λειτουργών. Τα μηνύματα αυτά δεν περιέχουν κάτι μεμπτό για το πώς έδρασε ο Φάουτσι, αντίθετα δείχνουν ότι έχει ενεργήσει με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.

Ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τον Ιανουάριο του 2020 στον Δρ Φάουτσι από τον διευθυντή της μεγαλύτερης βιοϊατρικής ερευνητικής μονάδας της χώρας ανέφερε ότι τα «ασυνήθιστα χαρακτηριστικά» του ιού μπορεί να υποδηλώνουν ότι είναι «κατασκευασμένος», με τον Δρ Φάουτσι να απαντά ότι θα επικοινωνήσει τηλεφωνικά.

Τον Απρίλιο του 2020, ένα email από τον διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας, Francis Collins προς τον Δρ Fauci είχε ως τίτλο «η συνωμοσία κερδίζει έδαφος». Η ανταπόκριση του γιατρού σε αυτό έχει αποκλειστεί πλήρως.

Στις 11 Μαΐου 2021, ο Φάουτσι είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Δεν είμαι πεπεισμένος ότι η πανδημία της Covid αναπτύχθηκε με φυσικό τρόπο. Νομίζω πρέπει να συνεχίσουμε να ερευνούμε τι έγινε στην Κίνα έως ότου βρούμε ακριβώς τι συνέβη».

Σε ένα από αυτά τα email ο Δρ Φάουτσι αναφέρει ότι βοήθησε να συγκεντρωθεί ένα ποσό περίπου 600.000 δολαρίων το οποίο κατευθύνθηκε σε οργανισμό που χρηματοδοτεί την έρευνα για τον κορονοϊό στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν, πόλη στην οποία ξέσπασε το πρώτο κύμα της πανδημίας. Το γεγονός έχει δημιουργήσει θύελλα, καθώς ο Τζο Μπάιντεν έχει ζητήσει να διερευνηθεί αν ο ιός ξέφυγε από εργαστήριο.

Συζήτηση είχε γίνει και για τις μάσκες. Σε μια ανταλλαγή email τον Φεβρουάριο του 2020 με έναν πρώην υπουργό Υγείας των ΗΠΑ, ο Δρ Φάουτσι είπε: «Οι μάσκες είναι περισσότερο χρήσιμες στα άτομα που έχουν μολυνθεί για να αποτρέψουν τη μετάδοση της μόλυνσης σε άτομα που δεν έχουν μολυνθεί, παρά να προστατεύσουν τα μη μολυσμένα άτομα από τη μόλυνση».

Πρόσθεσε ότι οι μάσκες που αγοράζονται από το κατάστημα «δεν είναι πραγματικά αποτελεσματικές στην αποφυγή του ιού, ο οποίος είναι τόσο μικρός ώστε μπορεί να διαπεράσει το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένες οι συγκεκριμένες μάσκες».

Τον επόμενο μήνα, ένας φίλος του από τον τομέα της δημόσιας υγείας της Κίνας του έγραφε ότι είχαν παρερμηνευθεί οι δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης επειδή είπε ότι η Δύση κάνει ένα «μεγάλο λάθος» με το να μην προτείνει τη χρήση μάσκας. Ο Δρ Φάουτσι απάντησε: «Καταλαβαίνω. Κανένα πρόβλημα. Θα το ξεπεράσουμε μαζί».

Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αποκαλύπτουν επίσης ότι ο λοιμωξιολόγος συχνά και με ακρίβεια απέκλειε φήμες ότι λογοκρίνεται από τον Πρόεδρο Τραμπ. «Στην πραγματικότητα δεν έχω φιμωθεί καθόλου», έγραψε σε έναν άγνωστο τον Φεβρουάριο του 2020.

Ο Λευκός Οίκος τον στηρίζει

Από την πλευρά του πάντως ο Λευκός Οίκος και ο Τζο Μπάιντεν στηρίζει πλήρως τον καθηγητή Φάουτσι. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, τον χαρακτήρισε «αναμφισβήτητο πλεονέκτημα» όσον αφορά την ανταπόκριση των ΗΠΑ στην πανδημία.

Επισήμανε δε ότι «ο πρόεδρος και η κυβέρνηση θεωρούν ότι ο Δρ Φάουτσι έπαιξε καταπληκτικό ρόλο στο να θέσουμε την πανδημία υπό έλεγχο, καθώς υπήρξε η φωνή που ενημέρωνε το κοινό σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter