Ο φαύλος κύκλος της κλιματικής αλλαγής

«Πυρκαγιές άνευ προηγουμένου σαρώνουν την Αρκτική, καταστρέφοντας άλλοτε παρθένα δάση τα οποία απορροφούσαν διοξείδιο του άνθρακα και μετατρέποντάς τα σε πύρινες πηγές αερίων του θερμοκηπίου. Δεν πρόκειται για επιστημονική φαντασία. Πρόκειται για την πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής. Συμβαίνει τώρα και θα επιδεινωθεί στο μέλλον αν δεν δράσουμε επειγόντως».

Με αυτά τα λόγια ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Σταθμού Πέτερι Τάαλας συμπυκνώνει την πρωτοφανή οικολογική καταστροφή που ξεδιπλώνεται από τις αρχές του καλοκαιριού στην Αρκτική.

Εκατομμύρια στρέμματα δασικών εκτάσεων που εκτείνονται από τη Σιβηρία έως την Αλάσκα και από τη Γροιλανδία έως τον Καναδά είναι παραδομένα στις φλόγες από τον Ιούνιο. Οι φωτιές μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου δεν θεωρούνται ασυνήθιστο φαινόμενο στο βόρειο ημισφαίριο. Ωστόσο τρία είναι τα χαρακτηριστικά των φετινών πυρκαγιών που έχουν θορυβήσει τους επιστήμονες: η τοποθεσία, η ένταση και η χρονική τους διάρκεια.

«Είναι ασυνήθιστο να βλέπει κανείς πυρκαγιές αυτής της κλίμακας και αυτής της διάρκειας σε τόσο υψηλά γεωγραφικά πλάτη τον Ιούνιο» εξηγεί στο BBC o Μαρκ Πάρινγκτον, ερευνητής στην ευρωπαϊκή Υπηρεσία Παρακολούθησης της Ατμόσφαιρας Κοπέρνικος. Υπάρχει εξήγηση: η άνοδος της θερμοκρασίας στην Αρκτική ακολουθεί πολύ ταχύτερους ρυθμούς σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο και οι θερμότερες κλιματικές συνθήκες συμβάλλουν στην εξάπλωση και τη διατήρηση των πυρκαγιών.

Στο ερώτημα τι προκάλεσε τις πρωτοφανείς αυτές πυρκαγιές οι αρχές της Ρωσίας, η οποία έχει πληγεί περισσότερο από αυτές σε σχέση με κάθε άλλη χώρα στον Αρκτικό κύκλο, έσπευσαν να αποδώσoυν ευθύνες σε «παράνομους υλοτόμους που προσπάθησαν να αποκρύψουν τις δραστηριότητές τους». Η αποψίλωση των δασών είναι αναμφισβήτητα ένας από τους λόγους που συνέβαλαν στη μεγάλη ένταση των πυρκαγιών.

Και παρότι η πιθανότητα εμπρησμού δεν μπορεί να αποκλειστεί προς το παρόν σε ορισμένες περιπτώσεις, οι επιστήμονες είναι ξεκάθαροι: εν μέσω εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών λόγω κλιματικής αλλαγής, θερμοί και ξηροί άνεμοι αλλά και αστραπές προκάλεσαν πολλές από τις εστίες που μαίνονται στην Αρκτική.

Αυτό όμως που επί του παρόντος έχει μεγαλύτερη σημασία, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν είναι γιατί προκλήθηκαν τόσο πολλές πυρκαγιές, αλλά γιατί μαίνονται για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα – σύμφωνα με την Greenpeace δεν αναμένεται να κατασβηστούν πριν από τα τέλη του Αυγούστου. Πέραν του υπερβολικά ξηρού εδάφους και των υψηλότερων από τον μέσο όρο θερμοκρασιών, οι πυρκαγιές παρατείνονται από την τύρφη, τον οργανικό άνθρακα δηλαδή που βρίσκεται στο υπέδαφος των δασικών εκτάσεων και ο οποίος έχει στεγνώσει. Σε υγιή οικοσυστήματα οι τυρφώνες (ζώνες με τύρφη) αποτρέπουν την εξάπλωση των πυρκαγιών καθώς είναι πλούσιοι σε νερό.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.