O Φίλιππος Πλακιάς μιλάει για -κάθε- τραγούδι του νέου δίσκου του «Για ξεχασμένους φίλους»

O Φίλιππος Πλακιάς μιλάει για -κάθε- τραγούδι του νέου δίσκου του «Για ξεχασμένους φίλους»
Φίλιππος Πλακιάς

H νέα δισκογραφική δουλειά του τραγουδιστή και τραγουδοποιού Φίλιππου Πλακιά με τίτλο «Για ξεχασμένους φίλους» είναι η τρίτη ολοκληρωμένη κυκλοφορία του και περιλαμβάνει 12 καινούργια τραγούδια. Πρόκειται για αγαπημένες του δημιουργίες που όπως λέει ο δημιουργός τους, “περίμεναν” καιρό τώρα την ώρα της ηχογράφησής τους. Τραγούδια ψυχής, αληθινά, απλά και αυθεντικά που κουβαλάνε μέσα τους την αγάπη για τα πολλά και διαφορετικά ακούσματά του συνθέτη. Λαϊκό, ρεμπέτικο, δημοτικό και έντεχνο όπως τα θυμάται από τις γειτονιές και τις παρέες της Καρδίτσας που μεγάλωσε, αλλά και της ξένης μουσικής, της Rock, της Soul και της Jazz που άκουγε από ραδιόφωνο και δίσκους βινυλίου αργότερα στα φοιτητικά του χρόνια στην πολύβουη Αθήνα.

Το τραγούδι της Μαρίας

Στίχοι: Κυριακή Μπεϊόγλου 

Μουσική: Φίλιππος Πλακιάς

Ερμηνεία: Σταυρούλα Εσαμπαλίδη

Οι στίχοι στο ¨Το τραγούδι της Μαρίας¨ γράφτηκαν από την Κυριακή Μπεϊόγλου- και εν συνεχεία η μουσική από τον Φ. Πλακιά – για τις ανάγκες του μυθιστορήματος της Κυριακής Μπεϊόγλου ¨Η προίκα της Ευανθίας¨(Μετρονόμος) που κυκλοφόρησε το 2014 και η υπόθεσή του διαδραματίζεται σε Αθήνα, Αμοργό και Κωνσταντινούπολη. Το τραγούδι εξυμνεί τον ανεκπλήρωτο έρωτα με έναν έντονο τρόπο. ¨…Κι αν όσοι μ΄αγαπούν με λέν Μαρία Καλύτερα ας με πουν Μαγδαληνή…Ο ήλιος θα φωτίσει μονοπάτια Και η φωνή θα βγαίνει σαν λυγμός/ Γεμάτα ασήμι των νερών κανάτια/ Αχ θα με πνίξει ο δικός σου ο καημός. Κατέβα νύχτα να με πάρεις Κράτα καρδιά μου, ας μην τον ξαναδώ/Πού ΄χει του λιονταριού τη χάρη Και θα με ψάχνει όσο υπάρχω εδώ Κι αν όσοι μ΄ αγαπούν με λεν Μαρία /Καλύτερα ας με πουν Μαγδαληνή/ Ν΄ αποκατασταθεί η ιστορία Όσοι ποθήσανε δεν είν΄ αμαρτωλοί”. 

Πελαγία

Το τραγούδι ερμηνεύει υπέροχα, με πάθος και μεγάλη εκφραστικότητα, η Σοφία Παπάζογλου. Η Πελαγία είναι ένα υπαρκτό πρόσωπο, πολύ καλή φίλη των δημιουργών. Πρόκειται για την Πελαγία Μουρούζη, ηθοποιό και τραγουδίστρια, που μετακόμισε εδώ και μερικά χρόνια στην Κρήτη.

“Μην ακούς τι λεν οι άλλοι και μην τους υπολογίζεις

Σαν κορώνα στο κεφάλι σ΄έχω βάλει άντρα μου

Τη ζωή μου σε τρείς μέρες σαν ναό την ξαναχτίζεις

Κι απ΄ τα χρόνια πού ΄χω φτάσει, πάρ και τα σαράντα μου…”

ΜΙΑ ΕΥΧΗ

Στίχοι : Τάσος Μιτσελής

Μουσική – Ερμηνεία : Φίλιππος Πλακιάς

Το τραγούδι είναι κατ αρχήν μια ¨ροκιά¨ και τα λόγια του μας γεμίζουν πίστη και αισιοδοξία ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που έχουν εμφανιστεί στις ζωές μας τα τελευταία χρόνια. Έχουμε όλοι ¨ένα όνειρο κληρονομιά¨ που μας περιμένει να το πραγματοποιήσουμε γιατί….. ¨δεν μας σκιάζει φοβέρα καμιά”. Μια ευχή μόνο μιά , όχι άλλη ερημιά.

¨….Μια ευχή μόνο μιά / Όχι άλλη ερημιά

Όχι πια άλλη πίκρα / Δεν με βλέπεις που ήρθα

Μ΄ ένα όνειρο κληρονομιά

Μια ευχή μόνο μιά / Πάθαμε μιά ζημιά

Θα τα φτιάξουμε όλα /Γιατί πάνω απ΄ όλα

¨Δεν μας σκιάζει φοβέρα καμιά ¨….

ΤΟ ΠΛΑΣΜΑ

Στίχοι : Τάσος Μιτσελής

Μουσική – Ερμηνεία : Φίλιππος Πλακιάς

Η παράξενη, ιδιαίτερη και μοναδική σχέση που έχουμε με τον αληθινό μας εαυτό είναι η ουσία του τραγουδιού αυτού. Αυτό το ¨μυστήριο¨ πλάσμα που έχουμε μέσα μας.

¨…Έχω μέσα μου ένα πλάσμα/ μια σταλιά το γνώρισα

Πίνει λίγο απ΄τον καφέ μου/ Έκλαιγε όταν χώρισα….¨

Μην το λες

Στίχοι – Μουσική – Ερμηνεία : Φίλιππος Πλακιάς

Το “Μην το λες” είναι ένα λαϊκό τραγούδι που ενθαρρύνει τον εαυτό μας, σε μια δύσκολη ζωή και συγκυρία, να περπατήσει άφοβα προς τα εμπρός, έστω κι αν πολλές φορές αισθάνεται μόνος…

Μην το λες , μην το λες/ Ότι σου συμβαίνει Μέσα σου δεν μένει/ Σ’ άλλον αν το λες Κράτα κάτι, κράτα/ Για τον εαυτό σου/ Τον παλιόφιλό σου Κράτα δυο στιγμές Μόνος σου πορεύεσαι Στην καρδιά του απείρου/ Στην πλοκή του ονείρου/ Μην μπερδεύεται /Μόνος σου σαν θα βρεθείς/ Κάτι ωραίο βγαίνει/ Που σε περιμένει/ Μήν το φοβηθείς/ Μη ρωτάς, μη ρωτάς /Τι θα φέρει η μέρα Καθαρό αέρα Ξέρω ότι ζητάς Στάσου λίγο, στάσου/ Για να ξαποστάσεις Φορεσιά ν’ αλλάξεις Πίσω μην κοιτάς”

Εύα

Το τραγούδι ¨Έύα¨ ήταν το πρώτο τραγούδι που έγραψα με τον εξαιρετικό νέο στιχουργό Τάσο Μιτσελή και η αφορμή της μετέπειτα συνεργασίας μας. Η μυθική πρωτόπλαστη Εύα, ο έρωτας, ο Αδάμ, το φίδι και η αμαρτία γίνονται εδώ αφορμή και αιτία για σκωπτικά σχόλια, κωμικές αναφορές και παραλληλισμούς με την εποχή μας και το αιώνιο φορτίο που ¨κουβαλάει¨ ο …ερωτευμένος άνθρωπος.

Όπως χαρακτηριστικά γράφει ο στιχουργός Τάσος Μιτσελής

…….¨ ΩΠΑ ! Κι ο άλλος δάγκωσε πρώτος απ ΄το μήλο

ΩΠΑ ! Κι έτσι γλύτωσε ένα χέρι ξύλο

ΩΠΑ ! Τα κανόνισε πίσω από τη μάντρα

Κι έκανε το φίδι μια ωραία τσάντα

ΩΠΑ ! Ο άλλος δάγκωσε , ΩΠΑ αλίμονό μας

Κι έτσι σκοτωνόμαστε με το διπλανό μας

Βούλιαξε στον ύπνο της μια νύχτα ένα καράβι

Και ήρθαμε σ΄ αυτόν τον κόσμο σκλάβοι ¨

Η μαύρη τρύπα

Στίχοι – Μουσική – Ερμηνεία : Φίλιππος Πλακιάς

Ενορχήστρωση : Νίκος Καινούργιος

Τον Απρίλιο του 2019 ομάδα σπουδαίων επιστημόνων, κατάφερε να φωτογραφήσει- για πρώτη φορά- μια ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ του διαστήματος, το μεγαλύτερο επιστημονικό επίτευγμα εκείνης της χρονιάς. Εντυπωσιάστηκα με το γεγονός και επειδή έχω σπουδάσει Φυσικός, μου ήρθε η έμπνευση να γράψει το τραγούδι αυτό, όπου σχολιάζει την ερωτική σχέση με όρους… αστροφυσικής .

¨…..Και με το είπες-είπα-ξείπα

Μας ρούφηξε μια μαύρη τρύπα

Στο γαλαξία του έρωτά μας

Έτη φωτός απ΄τα όνειρά μας

Κι έμεινε για την ιστορία

Μονάχα μια φωτογραφία……¨

Όπως λέει ο ίδιος ήθελε να ¨ενοποιήσει¨ τις δύο του ιδιότητες , του Φυσικού και του Μουσικού.

Και με βοριά και με νοτιά

Στίχοι: Τάσος Μιτσελής

Μουσική- Ερμηνεία: Φίλιππος Πλακιάς

Ενορχήστρωση : Νίκος Καινούργιος

Το τραγούδι είναι μια τρυφερή ερωτική μπαλάντα που υμνεί τον έρωτα, με την μαγεία του αλλά και τις αντιφάσεις του και τα αδιέξοδα που πολλές φορές βιώνουν οι ερωτευμένοι.

“….και θα σου ορκιζόμουνα πως θέλω να σε σώσω,

μα τελικά με σώζεις μόνο εσύ…”

Για ξεχασμένους φίλους

Στίχοι – Μουσική – Ερμηνεία : Φίλιππος Πλακιάς

Το τραγούδι αυτό εξυμνεί τη φιλία. ¨Συνάντησα τις προάλλες έναν παιδικό μου φίλο που είχα να τον δω πολλά χρόνια… Ε τι να σου πω, ήταν σαν να μην πέρασε μια μέρα….!.¨ Πόσες φορές δεν έχουμε πει, ή ακούσει αυτή τη φράση…! Για αυτούς λοιπόν τους παλιούς μας φίλους, τους ¨ξεχασμένους¨, είναι γραμμένο αυτό το τραγούδι. « Για ξεχασμένους φίλους ένα τραγούδι / θα γράψω απόψε για να πω Πως κάποτε σ΄ αστεία και συζητήσεις / ξοδεύαμε όλο τον καιρό…… Βλέπω μια σπίθα στα δυό τους τα μάτια / που τα δεσμά του χρόνου κάνει κομμάτια Στις αναμνήσεις μου απόψε γυρίζω / σε φίλους παλιούς ακόμα ελπίζω…» Η φιλία είναι ένα ακριβό πολύτιμο δώρο στον άνθρωπο και οι φίλοι μας είναι στήριγμα και ευλογία στη ζωή. « Πως μας σκορπά η ζωή και μας ζαλίζει / και μας αλλάζει διαδρομή Και μένουν μόνο οι αναμνήσεις / και κάποια αγιάτρευτη πληγή Μα όταν βρεθούν ξανά όσοι αγαπιούνται / από παλιούς καιρούς Με την καρδιά ορθάνοιχτη αιωρούνται / στης μοναξιάς μας τους σταθμούς…»

Οι πλατείες μου

Το τραγούδι είναι μια ¨ποιητική¨ και μουσική βόλτα στην σύγχρονη Αθήνα. Οι τέσσερεις εμβληματικές πλατείες της Αθήνας είναι τα σημεία αναφοράς. Οι στίχοι του εξαιρετικού ποιητή Χ. Ξανθάκη τονίζουν με πολύ χαρακτηριστικές εκφράσεις για την κάθε μια πλατεία, τις ιδιαιτερότητές τους, κοινωνικές και οικιστικές, αλλά συγχρόνως, με έναν μαγικό τρόπο, αναδεικνύεται και η συνοχή της πόλης της Αθήνας.

Η μουσική, όπως και ο λόγος, είναι λαϊκή, άμεση.

“Ξαναρχίζω απ΄ την Ομόνοια

Πού ΄χω χάσει τόσα χρόνια

Περιμένοντας το θαύμα

Θεραπεύοντας το τραύμα”

ΤΡΕΧΩ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΜΠΡΟΣ

Ο χωρισμός στην ερωτική σχέση είναι μια δυσάρεστη και πονεμένη ιστορία. Πολλές φορές μας πληγώνει ανεπανόρθωτα. Η λύπη των ερωτευμένων που χωρίζουν, έχει τραγουδηθεί και υμνηθεί σε πολλά τραγούδια και ποιήματα ανά τους αιώνες. Εδώ όμως στο τραγούδι αυτό ο ερωτευμένος δεν θέλει να δεχθεί τον χωρισμό. Θέλει να παλέψει για τον έρωτά του, δεν παραδίνεται.

“…Τι ΄ναι σωστό τι ΄ναι λάθος

Κράτησα μόνο το πάθος

Δεν ξέρω τι να σου πω

Σκέφτομαι μόνον εσένα

Δάκρυα γέλια μπλεγμένα

Θα ΄θελα να ΄σουν εδώ…”

ΔΕΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΑ

Το τραγούδι αυτό είναι ένα δυνατό ζεϊμπέκικο που εξυμνεί τον έρωτα και ιδιαίτερα τον ερωτευμένο που δεν βρίσκει ανταπόκριση στο αίσθημά του. Ο Τάσος Μιτσελής μου έστειλε τους στίχους με το κινητό ένα βράδυ από τους Παξούς, όπου έκανε διακοπές. Ενθουσιάστηκα μόλις τους διάβασα και έγραψα επί τόπου το τραγούδι “Δεν υπολόγισα”.

“Μια ανάσα εγώ δεν πήρα μ΄ αυτά που γίνανε

Στο χέρι γράφει η μοίρα όσα απομείνανε

Και πάνω σ΄ ένα βράχο μια νύχτα φώναξα

Θεέ μου ζωή να ΄χω, πως και σε τρόμαξα…”

INFO

Download & Streaming Links

https://orcd.co/plakias_gia_xehasmenous_filous

youtube play list

https://bit.ly/3pQRW7K

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter