Ο φίλος του Μητσοτάκη εξαπατούσε με συνεργό την Τράπεζα Πειραιώς

Ο φίλος του Μητσοτάκη εξαπατούσε με συνεργό την Τράπεζα Πειραιώς

Την ώρα που οι τράπεζες ορθώνουν εμπόδια στη δανειοδότηση επιχειρήσεων για λόγους νομιμότητας η Τράπεζα Πειραιώς εμφανίζεται να ξεπερνά τις αγκυλώσεις και να γίνεται συνεργός στην προσπάθεια του Γεωργίου Μ. Ρόκα να εξαπατήσει τον Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ), τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ). Πρόκειται για τον «στρατιώτη» του συστήματος Μητσοτάκη που έχει αποκαλύψει το Documento χάρη του οποίου ο ίδιος ο πρωθυπουργός εμφανίζεται ως χορηγός επικοινωνίας ώστε να κάνει δουλίτσες που θα έπρεπε να αποτελούν αντικείμενο εισαγγελικής εξέτασης.

Σήμερα το Documento συνεχίζοντας την έρευνά του αποκαλύπτει πώς ανοίγουν διάπλατα οι χρηματοδοτήσεις από την Τράπεζα Πειραιώς ακόμη και για παρανομίες όπως οι σταθερές ταρίφες. Σε ανθρώπους όπως ο Γ. Μ. Ρόκας που, όπως ο ίδιος φέρεται να δήλωνε σε απεσταλμένα emails το 2015, δεν είχαν κανένα συμφέρον από την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη ως προέδρου της ΝΔ, αλλά επειδή… κατέχει το άθλημα έπρεπε όλοι να τον βοηθήσουν. Για να στηθούν τέτοιες δουλειές βέβαια θα πρέπει να υφίσταται και το τραπεζικό δεκανίκι, αλλιώς αυτού του είδους οι χρηματοδοτήσεις δεν προχωρούν. Η ιστορία έχει κεντρικό πρόσωπο την Τράπεζα Πειραιώς του Χρήστου Μεγάλου που, όπως έχει αποκαλύψει πολλές φορές το Documento, βρίσκεται σε ευθεία γραμμή επικοινωνίας με τον Κυρ. Μητσοτάκη. Είναι τέτοια η σχέση μεταξύ της εταιρείας R-Energy 1 του Γ. Μ. Ρόκα και των στελεχών της Τράπεζας Πειραιώς που δεν διστάζουν να περιγράψουν σε επιστολές τη σκαστή παρανομία ώστε να εξαπατηθεί η ΡΑΕ!

Η R-Energy 1 δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα. Ενημερώνει ευθέως τα στελέχη της τράπεζας για τις παρανομίες που θέλει να διαπράξει και εκείνα θέτουν την τράπεζα συνεργό της. Οπως μας έχουν πληροφορήσει αξιόπιστες πηγές, οι οποίες μας έχουν επιδείξει και τις σχετικές επιστολές, στις 11 Μαΐου 2020 μέλος του ΔΣ της R-Energy 1 πληροφορεί τα στελέχη της Πειραιώς για την καραμπινάτη παρανομία με τις σταθερές ταρίφες: «Για λόγους που σχετίζονται με τον γνωστό περιορισμό του ΔΑΠΕΕΠ η R-Energy 1 απέκτησε απευθείας τις 2 SPV από τις 5, τις υπόλοιπες 3 τις εξαγοράζει με άλλες 2 εταιρείες τις οποίες τα εταιρικά μερίδια θα αποκτήσει μετά τον έλεγχο του ΔΑΠΕΕΠ» είναι η πρόταση με την οποία η Τράπεζα Πειραιώς ενημερώνεται για την εξαπάτηση των ΡΑΕ και ΔΑΠΕΕΠ.

Σημειωτέον ότι, σύμφωνα με το δίκαιο των εταιρειών, η SPV (special purpose vehicle – εταιρεία ειδικού σκοπού) είναι θυγατρική εταιρεία που έχει δημιουργηθεί για να αναλάβει συγκεκριμένο επιχειρηματικό σκοπό ή δραστηριότητα. Το ηγετικό στέλεχος της R-Energy 1 αναφέρεται βέβαια στις SPV D-Wind AE και N-Wind AE. Μέχρι τον Μάρτιο του 2020 το 70% των μετοχών της πρώτης και το 100% των μετοχών της δεύτερης ανήκαν στη μονοπρόσωπη εταιρεία PVG Ενέργεια AE, ιδιοκτησίας Παναγιώτη Βλασσόπουλου. Στην τρίτη Μ-Wind AE το σύνολο των μετοχών της ανήκει στη μονοπρόσωπη VTD Ενέργεια ΑΕ, ιδιοκτησίας Δημητρίου Βουδούρη. Είναι αυτοί οι τρεις αιολικοί σταθμοί (D-, N-, M-Wind) που φέρεται να έχει αγοράσει η βρετανική εταιρεία (προσύμφωνο πώλησης 29.04.2020) Danesh Ltd από την R-Energy 1.

Η σχέση Ρόκα με την Πειραιώς

Για να ξετυλίξουμε το κουβάρι των περιπλεγμένων σχέσεων εταιρειών και SPVs του Γ. Μ. Ρόκα με την Τράπεζα Πειραιώς θα πρέπει να πιάσουμε το νήμα από την αρχή. Ηταν 12 Μαρτίου 2020 όταν όλως αιφνιδιαστικώς ανακοινώθηκε ότι η εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Κύπρου (ΧΑΚ) R-Energy 1 προχώρησε στην πλήρη αναχρηματοδότηση των δανειακών υποχρεώσεών της. Πάντα σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της R-Energy 1, η αναχρηματοδότηση επιτεύχθηκε σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς. Στο ίδιο δελτίο Τύπου αναγράφεται επί λέξει: «Η εταιρεία προχώρησε στην εξαγορά του συνόλου των μετοχών των εταιρειών N-Wind Power, D-Wind Power, S-Wind Power, M-Wind Power και L-Wind Power. Οι άνω εταιρείες κατέχουν άδειες παραγωγής αιολικών πάρκων συνολικής δυναμικότητας 15MW».

Στην πράξη η εταιρεία του Γ. Μ. Ρόκα πήρε τον Μάιο ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο δανεισμού από την Alpha Bank που το κατείχε και μεταφέρθηκε στην Τράπεζα Πειραιώς του Χρ. Μεγάλου. Του τραπεζίτη δηλαδή που έχει ευθεία σχέση με τον Κυρ. Μητσοτάκη, στενός φίλος του οποίου και «στρατιώτης χωρίς συμφέρον» εμφανίζεται ο Γ. Μ. Ρόκας. Οπως φαίνεται, ένα άλλο τρίγωνο σχηματίζεται μεταξύ Μεγάλου – Μητσοτάκη – Ρόκα, παρόμοιο με το τρίγωνο efood – Μεγάλου – Μεγάρου Μαξίμου που είχε αποκαλύψει το Documento τον Σεπτέμβριο του 2021.

Η εξαπάτηση ΡΑΕ και ΔΑΠΕΕΠ με συνεργό την Τράπεζα Πειραιώς άρχισε να υλοποιείται τότε, τον Μάρτιο του 2020. Μπορεί η R-Energy 1 να ανακοίνωσε στο ΧΑΚ την εξαγορά αλλά δεν ανακοίνωσε το προσύμφωνο πώλησης στην Danesh Ltd τον Απρίλιο του 2020, ούτε βέβαια την εικονικότητα των εταιρειών με τους «μπροστινούς» Βλασσόπουλο και Βουδούρη. Ολα είχαν κουμπώσει. Οι προπαρασκευαστικές ενέργειες για να εκκινήσει η εξαπάτηση των ΡΑΕ και ΔΑΠΕΕΠ είχαν ολοκληρωθεί. Ομως η διαδικασία χρειαζόταν τη συνέργεια μίας τράπεζας που θα έδινε τα letters of intent (επιστολή προθέσεων). Χωρίς αυτά δεν θα μπορούσε να κατατεθεί η σχετική αίτηση ώστε και οι πέντε αιολικοί σταθμοί του Γ. Μ. Ρόκα να ενταχθούν στις σταθερές ταρίφες με τη διπλάσια τιμή πώλησης παραγόμενου ρεύματος σε σχέση με τις κυμαινόμενες διαγωνιστικές ταρίφες.

Η συνέργεια της Πειραιώς

Στις 11 Μαΐου 2020 –σύμφωνα με τραπεζικές πηγές που μας επέδειξαν προς ανάγνωση τις σχετικές επιστολές αλλά και τα letters of intent– με επιστολή του το μέλος του ΔΣ για το οποίο γίνεται λόγος και πιο πάνω ενημερώνει στέλεχος της Τράπεζας Πειραιώς (όλα τα στοιχεία ταυτότητας των εμπλεκομένων είναι στη διάθεση του Documento) λεπτομερώς για το τι προτίθεται να πράξει η R-Energy 1 και πώς θα εξαπατήσει τη ΡΑΕ και τον ΔΑΠΕΕΠ. Αναγράφει επακριβώς τον τρόπο που θα ξεπεράσει τον περιορισμό του ΔΑΠΕΕΠ. Οσο κι αν ψάξαμε, δεν υπάρχει άλλος περιορισμός πέραν του άρθρου 72 του ν. 4602/2019. Αφορά την εξαίρεση των δύο μικρών αιολικών που μπορούν να λάβουν σταθερές ταρίφες με διπλάσιο κόστος πώλησης του παραγόμενου ρεύματος.

Στην επιστολή που έχει έξι αποδέκτες περιγράφονται πλήρως και οι πέντε αιολικοί σταθμοί, τα εταιρικά σχήματα στα οποία ανήκουν αλλά και πώς πρέπει να δανειοδοτηθούν. Δύο από τους έξι αποδέκτες είναι στελέχη που βρίσκονται ψηλά στη διοικητική πυραμίδα της Τράπεζας Πειραιώς.

Την ίδια ημέρα της αποστολής της επίμαχης επιστολής το ένα εκ των δύο μεγαλοστελεχών της Πειραιώς, που είναι γνώστης της εξαπάτησης των ΡΑΕ και ΔΑΠΕΕΠ από την πλευρά της R-Energy 1, υπογράφει τα letters of intent που έχουν τίτλο «Επιστολή Πρόθεσης Διοργάνωσης Χρηματοδότησης». Είναι τα με αρ. πρωτ. 6915/11.05.2020 της D-Wind ΑΕ, 6918/11.05.2020 της L-Wind ΑΕ, 6920/11.05. 2020 της S-Wind ΑΕ, 6922/11.05.2020 της Μ-Wind AE και 6923/11.05.2020 της N-Wind AE, που απευθύνονται προς τη ΡΑΕ και βρίσκονται στον φάκελο των εταιρειών.

Εξαπάτηση και με τις εγγυητικές

Τον Ιούλιο του 2020 εκκινεί ο δεύτερος γύρος εξαπάτησης από την πλευρά του πρωθυπουργικού φίλου: αυτός των εγγυητικών επιστολών. Για να εκκινήσει αυτός ο κύκλος έχουμε ένα «θαύμα» που μόνο υψηλά ιστάμενος της «Μαξίμου ΑΕ» μπορεί να πραγματοποιήσει. Οι προσφορές σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ εκδόθηκαν τάχιστα. Η αγορά των ΑΠΕ βοά ότι αυτό έγινε κατόπιν άνωθεν παρέμβασης και κατά παράβαση σειράς προτεραιότητας άλλων εταιρειών.

Για να συνεχιστεί και να υλοποιηθεί η παρανομία θα έπρεπε να κατατεθούν εγγυητικές επιστολές προς τον ΑΔΜΗΕ για την έκδοση άδειας. Η R-Energy 1, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν επαληθευτεί πλήρως από την πλευρά μας, αποτάθηκε στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ) με σκοπό να εκδοθεί επιταγή της R-Energy 1 υπέρ των πέντε SPVs (M-, N-, S-, D-, L-Wind AE), ώστε ακολούθως να εκδοθούν εγγυητικές για κάθε εταιρεία. Το ΤΠΔ στις 2 Αυγούστου 2020 αρνήθηκε ρητά και κατηγορηματικά να συμπράξει. Ομως οι συνεργοί του Γ. Μ. Ρόκα στην Τράπεζα Πειραιώς του Χρ. Μεγάλου προσφέρουν άλλη μία συνέργεια στην εξαπάτηση, αυτήν τη φορά του ΑΔΜΗΕ.

Η Τράπεζα Πειραιώς εκδίδει στις 4 Αυγούστου 2020 εγγυητικές επιστολές παρότι γνωρίζει τι συμβαίνει. Εκδίδει τις εγγυητικές επιστολές με αριθ. πρωτ. 536490/04.08.2020 για την D-Wind AE, 536555/ 04.08.2020 για την S-Wind AE, 536554/04.08.2020 για την M-Wind AE, 536553/04.08.2020 για την N-Wind AE που έχουν κατατεθεί στον ΑΔΜΗΕ για την ενεργοποίηση της σύνδεσης των αιολικών σταθμών. Η διαδικασία προχωρά, η εξαπάτηση ολοκληρώνεται.

Αρχικοί όροι συναλλαγής

Σειρά έχουν τα term sheets από την πλευρά της Πειραιώς. Πρόκειται για έγγραφα τα οποία ορίζουν ορισμένους όρους μιας συναλλαγής που συμφωνείται καταρχήν μεταξύ των μερών. Οι διαπραγματεύσεις εκκινούν τον Οκτώβριο. Περί τα μέσα Οκτωβρίου του 2020 εκφράστηκε αντίθεση από την πλευρά του Project Finance της Πειραιώς, ότι δηλαδή πρόκειται για έγκριση χρηματοδότησης που κατατείνει στην έμμεση καταστρατήγηση του νόμου. Το εξουσιοδοτημένο από την πλευρά της R -Energy 1 μέλος του ΔΣ υπενθυμίζει στο στέλεχος της τράπεζας που θα εκφέρει τη νομική άποψη της Πειραιώς ότι ο περιορισμός του νόμου ελέγχεται αρχικά από τον ΔΑΠΕΕΠ και εφόσον το αίτημα εγκριθεί δεν προβλέπονται πρόβλεψη μεταγενέστερου ελέγχου και συνεπακόλουθες κυρώσεις αν δεν τηρούνται οι αρχικές δεσμεύσεις και υπεύθυνες δηλώσεις (όλα τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην εξαπάτηση ΔΑΠΕΕΠ και ΡΑΕ έχουν καταθέσει υπεύθυνη δήλωση με το γνήσιο της υπογραφής ότι τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στον φάκελο της κάθε εταιρείας είναι αληθή).

Η Τράπεζα Πειραιώς τελικά όχι μόνο αποτέλεσε συνεργό για την εξαπάτηση των ΡΑΕ, ΔΑΠΕΕΠ, ΑΔΜΗΕ, αλλά χρηματοδότησε τα έργα που πλέον βρίσκονται στο στάδιο της παραγωγής. Επιπροσθέτως ήδη εκτελείται το σχέδιο «επανάκτησης» από την R-Energy 1. Στις 29.12.2022 με απόφαση της γενικής συνέλευσης της D-Wind (ανήκε στην PVG Ενέργεια AE, ιδιοκτησίας Π. Βλασσόπουλου) εκλέχθηκε νέος σύμβουλος – διαχειριστής ο Γ. Μ. Ρόκας. Οι άλλες δύο εταιρείες –Μ-Wind και N-Wind– προσώρας παραμένουν ιδιοκτησίας των Βουδούρη και Βλασσόπουλου. Ομως εδώ αναφύεται ένα τεράστιο ερώτημα. Στον χάρτη σταθμών παραγωγής ενέργειας (www.energyregister.gr) οι M-, N-, D-, S-Wind AE φέρονται ότι είναι ισχύος 4,10 MW. Αντίθετα στα letters of intent και στις εγγυητικές επιστολές της Τράπεζας Πειραιώς που μας έχουν επιδειχθεί εμφανίζονται ως έχουν ισχύ 3 ΜW. Αντίστοιχα ο νόμος εξαιρεί τους αιολικούς σταθμούς έως 3 MW από τις τιμές διακύμανσης και άρα όχι τους αιολικούς σταθμούς των 4,10 MW. Πέρα από τα γιατί και πώς τα στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς δέχτηκαν να συμπράξουν και να καταστούν συνεργοί σε τέτοια παρανομία, το ερώτημα είναι γιατί λαμβάνουν τελικά σταθερή ταρίφα αιολικοί σταθμοί 4,10 MW;

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter