Ο «φιλόσοφος» του ρατσισμού ζητά ψήφο

Ο «φιλόσοφος» του ρατσισμού ζητά ψήφο

Διεύρυνση του κοινού της θεωρίας συνωμοσίας της «μεγάλης αντικατάστασης» αποζητά ο εμπνευστής της Ρενό Καμί

Την υποψηφιότητά του ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Καθαρή Γραμμή στις επικείμενες ευρωεκλογές ανακοίνωσε σε σχετική συνέντευξη Τύπου ο διαβόητος Γάλλος «φιλόσοφος» Ρενό Καμί. Ο 73χρονος συγγραφέας δεν ονειρεύεται και δεν αναμένεται να μεταπηδήσει στην πολιτική σκηνή – και δη στην ευρωπαϊκή. Κίνητρό του είναι να προπαγανδίσει τις ρατσιστικές θεωρίες του και να διευρύνει το κοινό των οπαδών του.

«Το υπ’ αριθμόν ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας του 21ου αιώνα», σύμφωνα με τον 73χρονο Καμί, φλογερό υποστηρικτή της Μαρίν Λεπέν, εκπροσώπου της γαλλικής ακροδεξιάς, είναι αυτό που ο ίδιος αποκαλεί «μεγάλη αντικατάσταση». Πρόκειται για μια θεωρία που παρουσίασε το 2011, σύμφωνα με την οποία μια «παγκόσμια ελίτ συνωμοτεί κατά των λευκών πληθυσμών και του πολιτισμού τους». Ο Καμί ισχυρίζεται ότι μεθοδεύεται η αντικατάσταση των «καθαρών» Γάλλων από μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική. Και μιλάει για νέα απολυταρχία. «Πιστεύω ότι πρόκειται για τη χειρότερη μορφή ολοκληρωτισμού που υπάρχει σήμερα» είπε ανερυθρίαστα σε συνέντευξή του.

Μπορεί το αναγνωστικό κοινό του να μην είναι ιδιαίτερα ευρύ, ωστόσο ο σπόρος του κακού έχει ριζώσει. Στη θεωρία του βασίζονται πολλοί ακροδεξιοί που μιλούν για «λευκή γενοκτονία» η οποία δήθεν βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. «Η μεγάλη αντικατάσταση» ήταν ο τίτλος του μανιφέστου μίσους με το οποίο συνόδευσε τη σφαγή 50 ανθρώπων ο Αυστραλός μακελάρης στο Κράισττσερτς της Νέας Ζηλανδίας, ενώ πριν από αυτόν τις επικίνδυνες ιδέες του Καμί ενστερνίστηκαν οι ακροδεξιοί της «λευκής υπεροχής» οι οποίοι διαδήλωσαν στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνιας το 2017 με σλόγκαν «Δεν θα μας αντικαταστήσετε».

Ο ανοιχτά γκέι Καμί καταγγέλλει –όταν στριμώχνεται από τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων– τη (σωματική) βία και δηλώνει κατά του αντισημιτισμού και του ναζισμού, επιδιώκοντας ωστόσο να διαδώσει όσο περισσότερο γίνεται την επικίνδυνη και ρατσιστική ρητορική του σε αυτούς που περνούν από τη θεωρία στην πράξη.

Μπορεί να μην τολμά να προπαγανδίσει ανοιχτά τη βία, ωστόσο υποστηρίζει ότι η Ευρώπη οφείλει να αγωνιστεί για την ανατροπή της «αντικατάστασης του χριστιανικού, ανώτερου πληθυσμού της». Πώς θα το κάνει αυτό; Ιδού μερικές «ιδέες». Απαγορεύοντας στους πολίτες της την υιοθεσία παιδιών από χώρες εκτός Ευρώπης, δημιουργώντας μια ύπατη αρμοστεία για τον επαναπατρισμό των μεταναστών και παρέχοντας κοινωνικά επιδόματα αποκλειστικά στους Ευρωπαίους πολίτες.

Και δεν είναι ο μόνος…

«Μια νέα εκδοτική τάση έχει αναδυθεί και μέρος της αποστολής της είναι να ξαναγράψει την Ιστορία» υποστηρίζει η συγγραφέας και πανεπιστημιακός Ιλιφ Σαφάκ, η οποία σε άρθρο της στη βρετανική εφημερίδα «Guardian» καταγράφει τους ακροδεξιούς συγγραφείς που προσφέρουν σήμερα στη ρατσιστική ρητορική τον μανδύα της σικέ διανόησης. Ο Ρενό Καμί δεν είναι ο μόνος. Στους επικίνδυνους λαϊκιστές δημαγωγούς που περιφρονώντας τα γεγονότα και τα πραγματικά στοιχεία επιδιώκουν να προσδώσουν νομιμότητα στην ακροδεξιά επιχειρηματολογία εντάσσεται και ο Γερμανός πολιτικός Τίλο Σαρατσίν, το βιβλίο του οποίου «Η Γερμανία αυτοκαταργείται» (2010) πούλησε 1,5 εκατομμύριο αντίτυπα. Στην πεποίθησή του ότι οι μουσουλμάνοι μετανάστες είναι λιγότερο ευφυείς από τους Γερμανούς βασίζεται αίτημα ακροδεξιών ομάδων να υποβάλλονται οι μετανάστες σε τεστ IQ. Σε συνέντευξή του ο Σαρατσίν, ο οποίος το 2018 εξέδωσε ένα δεύτερο βιβλίο παρόμοιου περιεχομένου, δήλωσε: «Ο κόσμος θα ήταν καλύτερος αν δεν υπήρχε το ισλάμ». Αξιοσημείωτη λεπτομέρεια: ο Σαρατσίν είναι μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD).

Ιδιαίτερη περίπτωση είναι ο Καναδός κλινικός ψυχολόγος Τζόρνταν Πίτερσον, ο οποίος χαρακτηρίζεται δημαγωγός που προωθεί θεωρίες διακρίσεων, με τον αντιφεμινισμό να αναδύεται από τα έργα του. Οπλο του είναι ο σοφιστικέ, ακαδημαϊκός λόγος του. Το βιβλίο του Γάλλου συγγραφέα και εξερευνητή Ζαν Ρασπάιγ «Το στρατόπεδο των αγίων» (1973) ήρθε ξανά στο προσκήνιο με παραίνεση του γκουρού της αμερικανικής ακροδεξιάς Στιβ Μπάνον, ο οποίος διόλου τυχαία βρίσκεται αυτή την περίοδο στο Βερολίνο για να οργανώσει το ακροδεξιό μέτωπο που θα κατέλθει στις επικείμενες ευρωεκλογές. Ο 93χρονος Ρασπάιγ διατείνεται ότι για να λύσουν τα προβλήματά τους οι Ευρωπαίοι πρέπει να «δαμάσουν κάθε ίχνος συμπόνιας» προς τους μετανάστες.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter