Ο Φρουζής, τα τρία σακίδια και το ερώτημα του… χαμένου εκατομμυρίου

Ο Φρουζής, τα τρία σακίδια και το ερώτημα του… χαμένου εκατομμυρίου

Μόλις μία ημέρα μετά την έρευνα της οικονομικής αστυνομίας στο σπίτι του κι ενώ πλέον είχε γίνει γνωστό ότι και η ελληνική Δικαιοσύνη, μετά την αμερικανική, έμπαινε γερά στη διερεύνηση του σκανδάλου Νovartis, o πρώην ισχυρός άνδρας της εν λόγω πολυεθνικής Κωνσταντίνος Φρουζής παρέδιδε σε έμπιστους συγγενείς της συντρόφου του για φύλαξη τρία σακίδια με 1 εκατομμύριο ευρώ!

Με την εξήγηση ότι το ζεύγος Φρουζή – Αννας Χατζηιωάννου θα ταξίδευε για προγραμματισμένο ραντεβού στην Κύπρο, η σύντροφος του πρώην αντιπροέδρου της Novartis Hellas ζητούσε από τα ξαδέρφια της του γνωστού καταστήματος Yoleni’s στο Κολωνάκι να φυλάξουν στο χρηματοκιβώτιό τους… 1 εκατ. ευρώ.

Και μετέφερε σε σακίδια –σε περίοδο μάλιστα capital controls– το υπέρογκο αυτό ποσό, η προέλευση του οποίου είναι πλέον αντικείμενο έρευνας, μεταξύ άλλων, των εισαγγελέων κατά της διαφθοράς (αν δηλαδή συνδέεται με το σκάνδαλο Novartis και πώς). Καθώς ένα από τα εύλογα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι εάν αυτό το ποσό δικαιολογείται από τα εισοδήματα του Κων. Φρουζή, που έχει καταγγελθεί από μάρτυρες ως ο διακινητής του μαύρου χρήματος της Novartis.

Η χρονική σύμπτωση πάντως για μια υπόθεση που πήρε απρόβλεπτες διαστάσεις, καθώς το χρήμα έκανε φτερά με αποτέλεσμα να επιληφθούν αρχικά η αστυνομία και στη συνέχεια η Δικαιοσύνη, είναι πραγματικά… σατανική.

Η περίοδος δεν ήταν καθόλου τυχαία. Ηταν αρχές του 2017 και η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς επιχειρούσε με μεθοδευμένες και συντονισμένες κινήσεις να διαλευκάνει το κουβάρι του σκανδάλου Novartis. Ηδη έναν μήνα πριν, στις 21 Δεκεμβρίου 2016, η οικονομική αστυνομία είχε κάνει ντου στα γραφεία της Novartis στο 12ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας, και είχε κατασχέσει σκληρούς δίσκους ηλεκτρονικών υπολογιστών και τάμπλετ αναζητώντας στοιχεία για την έρευνα που έτρεχε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης για την οκταετία 2006-14.

Εναν μήνα μετά, και συγκεκριμένα στις 23 Ιανουαρίου 2017, γίνεται η κατ’ οίκον έρευνα και κατάσχεση στο σπίτι του Φρουζή.

Την προηγούμενη ακριβώς ημέρα, στις 22 Ιανουαρίου, ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής με παρέμβασή του είχε ζητήσει να προχωρήσει η έρευνα με ταχύτερους ρυθμούς και σε βάθος. Το θέμα είχε αποκτήσει ιδιαίτερη δημοσιότητα μετά την απειλή αυτοκτονίας υψηλόβαθμου στελέχους της φαρμακευτικής εταιρείας το απόγευμα εκείνης της Πρωτοχρονιάς στο μπαρ Galaxy του Hilton.

Ο δε Φρουζής, κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας και κατηγορούμενος σήμερα σε βαθμό κακουργήματος, ο άνθρωπος που κατά τα λεγόμενα μάρτυρα «ερχόταν στην εταιρεία με σακίδιο πλάτης και μοίραζε λεφτά», στέλνει τρία σακίδια (όχι πλάτης) με τη σύντροφό του και τον γιο του, τα οποία κατά δική του παραδοχή περιείχαν 1 εκατομμύριο ευρώ, όχι σε τράπεζα, αλλά για φύλαξη σε χρηματοκιβώτιο τρίτων προσώπων.

Η αγωγή Φρουζή – Χατζηιωάννου

Ας δούμε όμως την ιστορία από την αρχή. Γιατί αποκαλύφθηκε τελικά η υπόθεση του 1 εκατομμυρίου, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι ένα από τα σημεία που ερευνούν οι εισαγγελείς στο πλαίσιο της υπόθεσης Novartis; Ο Κων. Φρουζής λοιπόν και η επί χρόνια σύντροφός του Αννα Χατζηιωάννου, της γνωστής οικογενείας των καταστημάτων Sprider, στις 14 Νοεμβρίου του 2017 υποβάλλουν μια αγωγή σε βάρος τεσσάρων φυσικών προσώπων (ανάμεσα στα οποία ήταν και τρεις γόνοι της οικογένειας Χατζηιωάννου και ξαδέρφια της δεύτερης ενάγουσας) και μίας εταιρείας (Yoleni’s). Ζητούν συνολική αποζημίωση 600.000 ευρώ για συκοφαντική δυσφήμηση και προσβολή προσωπικότητας, υποστηρίζοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι οι εναγόμενοι… εκεί που τους χρωστούσαν πήγαν να τους πάρουν και το βόδι.

Είχε προηγηθεί μήνες πριν (στις 9 Μαρτίου 2017) μήνυση που είχαν υποβάλει τα ξαδέρφια της σε βάρος της ίδιας και του Φρουζή. Οσα περιγράφονται στα δύο σχετικά δικόγραφα μοιάζουν σαν να αφορούν σενάριο αστυνομικής ταινίας και έχουν σαν κοινό παρανομαστή ένα γεγονός που αμφότερες οι πλευρές συμφωνούν –ίσως το μόνο στο οποίο συμφωνούν– ότι είχε σημειωθεί στις 24 Ιανουαρίου του 2017.

Εκείνη τη μέρα η σύντροφος του πρώην ισχυρού άνδρα της Novartis Hellas Αννα Χατζηιωάννου παρέδωσε μαζί με τον Δημήτρη Φρουζή (γιο του Κων/νου) στον ξάδερφό της Αλέξανδρο Χατζηιωάννου στο γραφείο του στο κατάστημά του (το γνωστό Yoleni’s στην οδό Σόλωνος) τρία σακίδια προς φύλαξη για τέσσερις ημέρες, δηλαδή μέχρι τις 28 Ιανουαρίου 2017. Τότε, υποστηρίζει το ζευγάρι, επρόκειτο να επιστρέψουν από προγραμματισμένο επαγγελματικό τους ταξίδι στην Κύπρο.

Οι σάκοι αυτοί, σύμφωνα με τους Φρουζή και Αννα Χατζηιωάννου, περιείχαν έναν ολόκληρο θησαυρό και συγκεκριμένα το ποσό του 1.005.000 ευρώ, εκ του οποίου, όπως υποστηρίζουν στην περιβόητη αγωγή, οι 905.000 ήταν χρήματα του πρώτου και οι υπόλοιπες 100.000 της συντρόφου του.

Ερωτήματα για τους πρωταγωνιστές

Από εκεί και πέρα ξεκινά μια ιστορία με σκοτεινά σημεία, που αρχικά έγινε αντικείμενο αστυνομικής έρευνας και σήμερα βρίσκεται ενώπιον της Δικαιοσύνης. Μιας ιστορίας η οποία γεννά ερωτήματα για τον ρόλο που έχουν παίξει όλοι οι πρωταγωνιστές της, καθώς:

Από τη μια η πλευρά Φρουζή υποστηρίζει ότι τα έμπιστα ξαδέρφια της συντρόφου του σκηνοθέτησαν δήθεν ληστεία για να τους πάρουν τα λεφτά κι από την άλλη οι αντίδικοι υποστηρίζουν ότι αυτός κρύβεται πίσω από την… υποτιθέμενη ληστεία, με πρόθεση να τους εκβιάζει στη συνέχεια για να αποκομίσει οικονομικό όφελος. Η δε πλευρά Φρουζή, όπως προκύπτει από τη σχετική αγωγή, προσέφυγε στη Δικαιοσύνη σε βάρος των Χατζηιωάννου διεκδικώντας αποζημίωση όχι για τα λεφτά που χάθηκαν αλλά για όσα επικαλέστηκαν σε βάρος τους οι αντίδικοί τους.

Μπερδευτήκατε; Πάμε να το δούμε πιο αναλυτικά:

Αναφέρεται στην αγωγή των Κων. Φρουζή – Αννας Χατζηιωάννου ότι:

Στις 28.1.2017 τηλεφώνησε ο Κωνσταντίνος Χατζηιωάννου στην ξαδέρφη του και την ενημέρωσε ότι τα ξημερώματα εισέβαλαν στο Yoleni’s άγνωστοι που τον χτύπησαν. Ο δε Αλέξ. Χατζηιωάννου στη συνέχεια τους ενημέρωσε ότι είχε γίνει ληστεία και οι δράστες είχαν αφαιρέσει μόνο τα σακίδια με τα χρήματά τους.

«Οι εξηγήσεις που μας δόθηκαν στο επόμενο διάστημα ήταν τουλάχιστον φαιδρές, γεγονός το οποίο σε συνδυασμό με τις περιστάσεις υπό τις οποίες φέρεται ότι έλαβε χώρα η ληστεία, μας δημιούργησαν την πεποίθηση ότι αυτή ήταν σκηνοθετημένο σχέδιο των αδερφών Αλέξανδρου, Κωνσταντίνου, Δωρόθεου Χατζηιωάννου και του πατέρα τους, προκειμένου να μας υπεξαιρέσουν το ποσόν του 1.005.000 ευρώ» αναφέρει στην αγωγή του το ζεύγος, προαναγγέλλοντας ότι όταν ολοκληρωθούν οι έρευνες θα υποβάλουν μήνυση για κακουργηματική υπεξαίρεση.

Η συνέχεια γράφτηκε με επαφές πληρεξούσιων δικηγόρων των δύο πλευρών, ανταλλαγές εξωδίκων, τη μήνυση της άλλης πλευράς (των αδερφών Χατζηιωάννου) και την αγωγή των Φρουζή – Αννας Χατζηιωάννου.

Και όλα αυτά για 1 ολόκληρο εκατομμύριο που μόλις μία ημέρα μετά το ντου της οικονομικής αστυνομίας στο σπίτι του Κων. Φρουζή στο πλαίσιο της μεγάλης έρευνας για το σκάνδαλο της Novartis, δεν κατατέθηκε σε κάποια τράπεζα αλλά… έψαχνε έμπιστο χρηματοκιβώτιο για να κρυφτεί.

Τι υποστηρίζει η οικογένεια Χατζηιωάννου

Το γεγονός ότι παρέλαβαν τα σακίδια του Κων. Φρουζή και της συντρόφου του επιβεβαιώνουν και τα μέλη της οικογένειας Χατζηιωάννου στη μηνυτήρια αναφορά που έχουν καταθέσει σε βάρος του πρώην ισχυρού άνδρα της Novartis και της συντρόφου του. Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν, εάν όντως τα σακίδια είχαν χρήματα, τότε αυτά είναι πολύ λιγότερα από αυτά που επικαλούνται ο Φρουζής και η σύντροφός του. Συγκεκριμένα, με τη μηνυτήρια αναφορά τα μέλη της οικογένειας Χατζηιωάννου ζητούν την ποινική δίωξη του Φρουζή και της ξαδέρφης τους αναφορικά με τα αδικήματα της εκβίασης επιχείρησης, της ηθικής αυτουργίας σε ληστεία, της συκοφαντικής δυσφήμησης και της ληστείας. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη μηνυτήρια αναφορά και παραδέχεται στην αγωγή που έχει καταθέσει ο Κων. Φρουζής, πράγματι η Αννα Χατζηιωάννου παρέδωσε στον Αλέξ. Χατζηιωάννου μία τσάντα προκειμένου να τη φυλάξει στο Yoleni’s. Στη συνέχεια του παρέδωσε ακόμη δύο τσάντες προκειμένου να τις φυλάξει στο σπίτι του. Δύο μέρες μετά οι δύο τσάντες μεταφέρθηκαν στο Yoleni’s, όπου και τοποθετήθηκαν σε δύο μικρά χρηματοκιβώτια που βρίσκονται στο εσωτερικό της επιχείρησης, μαζί με το άλλο σακίδιο.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η οικογένεια Χατζηιωάννου, το μέγεθος των τσαντών που τους παραδόθηκαν ήταν τέτοιο που σε καμία περίπτωση δεν θα χωρούσε 1 εκατ. ευρώ, ακόμη κι εάν ήταν σε χαρτονομίσματα των 500 ευρώ. Επίσης στη μηνυτήρια αναφορά επισημαίνεται ότι και τα δύο χρηματοκιβώτια όπου τοποθετήθηκαν τα σακίδια ήταν τόσο μικρά που με δυσκολία θα χωρούσαν 1 εκατ. ευρώ. Η πλευρά Χατζηιωάννου στέκεται επίσης στο γεγονός ότι σε εξώδικο που τους είχε αποσταλεί εκ μέρους του Φρουζή και της ξαδέλφης τους γινόταν λόγος για ποσό που ξεπερνά τις 120.000 ευρώ και μόνο στην αγωγή γίνεται λόγος για ποσό ύψους 1 εκατ. ευρώ. Ανεξάρτητα πάντως από το ύψος του ποσού, το σημαντικό είναι ότι τόσο η πλευρά Φρουζή όσο και η πλευρά Χατζηιωάννου παραδέχονται ότι τους παραδόθηκαν σακίδια τα οποία ανήκουν στον πρώην αντιπρόεδρο της Novartis. Mία ημέρα μάλιστα μετά την έρευνα της οικονομικής αστυνομίας στο σπίτι του.

Η ληστεία στο κατάστημα

Λίγες ημέρες μετά την παράδοση των χρημάτων και συγκεκριμένα στις 28 Ιανουαρίου 2017, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην αγωγή που έχει καταθέσει ο Κων. Φρουζής και η σύντροφός του, ο Αλέξ. Χατζηιωάννου τους ενημέρωσε τηλεφωνικά ότι είχε γίνει ληστεία τα ξημερώματα της ίδιας ημέρας στο Yoleni’s. Δύο άντρες, πιθανότατα αλλοδαπής καταγωγής, οι οποίοι μιλούσαν σπαστά ελληνικά, μπήκαν στην επιχείρηση, ακινητοποίησαν ένα από τα αδέλφια Χατζηιωάννου και το οδήγησαν στο σημείο όπου βρίσκονταν τα δύο χρηματοκιβώτια. Υπό την απειλή όπλου αφαίρεσαν τα τρία σακίδια ενώ φέρονται επίσης και να τον χτύπησαν. Για το περιστατικό ενημερώθηκε η αστυνομία και άντρες της έφτασαν στο σημείο. Σε εξέλιξη μάλιστα βρίσκεται ακόμη η έρευνα από τις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιος ή ποιοι κρύβονται πίσω από τη ληστεία. Από τα αξιοπερίεργα της υπόθεσης είναι το γεγονός ότι οι ληστές γνώριζαν πού βρίσκονταν τα χρηματοκιβώτια. Ενα στοιχείο που από την πρώτη στιγμή συνεκτιμούν οι αστυνομικοί που ανέλαβαν την υπόθεση, καθώς δημιουργεί εύλογες απορίες.

Η εμπλοκή πασίγνωστου «ποινικού»

Η υπόθεση του «χαμένου εκατομμυρίου» είχε όμως ακόμη ένα επεισόδιο με την εμπλοκή γνωστού «ποινικού». Κάποια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, εισέβαλε στο Yoleni’s ένα πασίγνωστο πρόσωπο από τον χώρο της νύχτας, το οποίο κατά το παρελθόν έχει απασχολήσει ουκ ολίγες φορές τις αρχές. Πρόκειται για πρόσωπο το οποίο σύμφωνα με αστυνομικές πηγές φέρεται να είχε συλληφθεί το 2012 για συμμετοχή σε ομάδα εκβιαστών που δρούσε σε Χαϊδάρι, Κορυδαλλό, Γλυφάδα κ.λπ. και το οποίο συνεργαζόταν με την επονομαζόμενη «Greek mafia». Το πρόσωπο αυτό φέρεται να ζήτησε με απειλητικό ύφος από μέλος της οικογένειας να του παραδώσει το 1 εκατομμύριο, το οποίο όπως είπε «είχαν χρεωθεί».

Για το περιστατικό κατατέθηκε νέα μήνυση σε βάρος του Φρουζή, για ηθική αυτουργία σε εκβίαση. Επίσης σε βάρος του Φρουζή έχει κατατεθεί και αγωγή από την πλευρά της οικογένειας Χατζηιωάννου. Ο πρώην ισχυρός άνδρας της Novartis ωστόσο αρνείται οποιαδήποτε σχέση με το συγκεκριμένο περιστατικό, όπως αναφέρει στην αγωγή που έχει καταθέσει.

Οι… Diet μπίζνες του Φρουζή με τη Χατζηιωάννου

Εκτός από την προσωπική τους σχέση, Αννα Χατζηιωάννου και Κων. Φρουζής συνδέονται με ακόμη μία, αυτήν τη φορά επιχειρηματική. Ο Φρουζής έχει ιδρύσει την εταιρεία Φυσικά Καινοτόμα Τρόφιμα με έδρα την Κηφισιά. Πρόκειται για εταιρεία η οποία διαθέτει το γιαούρτι της Longevity Diet Foods. Μιας startup εταιρείας η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο της διατροφής. Γενική διευθύντρια στην εν λόγω εταιρεία είναι η Αννα Χατζηιωάννου και υπεύθυνος πωλήσεων ο γιος του κ. Φρουζή Δημήτρης. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιεύματα, η Longevity Diet Foods είναι «επιχειρηματικό εγχείρημα» του κ. Φρουζή.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter