Ο γαλατάς της γειτονιάς επιστρέφει μέσω …ΑΤΜ

Ο γαλατάς της γειτονιάς επιστρέφει μέσω …ΑΤΜ

Την ώρα που οι πωλήσεις γαλακτοκομικών στα σούπερ μάρκετ υποχωρούν όπως πρώτο έγραψε το Documento (η πτώση τον Ιανουάριο εφέτος διαμορφώθηκε στο -13,3% σε αξία και -11,9% σε όγκο), ολοένα και περισσότεροι κτηνοτρόφοι ακολουθούν το παράδειγμα του γιατρού Θανάση Βακάλη, προέδρου του συνεταιρισμού «ΘΕΣγάλα», προσπαθώντας να ικανοποιήσουν την ανάγκη τους για ασφαλές εισόδημα μέσω των αυτόματων πωλητών γάλακτος.

Χωρίς ενδιάμεσους – άρα με χαμηλότερη τιμή- και προβάλλοντας την ποιότητα του προϊόντος, οι μιμητές των Θεσσαλών συνεταιριστών, οι οποίοι πλέον διαθέτουν 62 σημεία απευθείας διάθεσης γάλακτος σε Λάρισα, Θεσσαλονίκη και Αττική, έχουν απλωθεί από τη Φλώρινα και το Κιλκίς μέχρι τα Ιωάννινα, την Κομοτηνή, την Αλεξανδρούπολη, την Πτολεμαΐδα την Κοζάνη και την Αθήνα.

Ο τρόπος προσέγγισης είναι πανομοιότυπος. Είτε χρησιμοποιώντας το μπουκάλι του και βάζοντας 1 ευρώ, είτε αγοράζοντας εκτός από το γάλα και τη συσκευασία από τον αυτόματο πωλητή, ο καταναλωτής μπορεί να απολαύσει ένα λίτρο γάλα το οποίο αρμέχτηκε και παστεριώθηκε λίγες ώρες νωρίτερα.

Μάλιστα εκτός από γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα (γιαούρτι, τυριά, κρέμες) οι παραγωγοί ψάχνουν τρόπους να «στριμώξουν» στους αυτόματους πωλητές – ATM’s, όπως έχει καθιερωθεί να λέγονται αντί για AVM’s-Automatic Vending Mashines- και άλλα προϊόντα, όπως φρέσκους χυμούς, παγωτό και ελαιόλαδο.

Το Γιαννιώτ’κο

Με πρωτεργάτη τον Μιχάλη Τζίμα ομάδα κτηνοτρόφων των Ιωαννίνων δημιούργησαν πριν δυόμισι χρόνια τη Συνεταιριστική Κίνηση Κτηνοτρόφων επιδιώκοντας να αντιμετωπίσουν επιθετικά την αλλαγή στην αγορά μετά την πώληση της βιομηχανίας Δωδώνη. Λανσάροντας το brand «Γιαννιώτ’κο» ήταν από τους πρώτους -μετά τους Θεσσαλούς- που τοποθέτησαν ATM φρέσκου γάλακτος στο κέντρο Ιωαννίνων. Ωστόσο ακολούθησαν τον ανάποδο δρόμο από τον ΘΕΣγάλα, αφού πρώτα μπήκαν στα καταστήματα. Σήμερα εκτός από γάλα αγελαδινό, πλήρες και ελαφρύ οι καταναλωτές προμηθεύονται γιαννιώτ’κο γάλα κακάο, αλλά και παραδοσιακό γιαούρτι.

Το γάλα του Μοριά

Με δύο σημεία απευθείας διάθεσης γάλακτος στην Αττική ο Συνεταιρισμός Αγελαδοτρόφων Ανατολικής Πελοποννήσου ήταν επίσης από τους πρώτους μιμητές του ΘΕΣγάλα. Στα φιλόδοξα σχέδια του συνεταιρισμού περιλαμβάνονται και αυτόματοι πωλητές φρέσκου χυμού πορτοκαλιού με αρχή την πόλη του Άργους, ενώ σύντομα θα διπλασιάσει την παρουσία του στην Αθήνα σε ότι αφορά το γάλα.

Η νεαρή Κοζανιώτισα 

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα έξι αγελαδοτρόφοι από την περιοχή της Κοζάνης, που είχαν ταλαιπωρηθεί από τις εταιρείες με τις οποίες συνεργάζονταν παλαιότερα, εγκαινίασαν επίσης αυτόματο πωλητή γάλακτος στο κέντρο της πόλης, ενώ σχεδιάζουν και δεύτερο. Οι ίδιοι στις αρχές του Φεβρουαρίου άνοιξαν ATM και στο κέντρο της Πτολεμαΐδας.

Το γάλα διατίθεται με την επωνυμία «Από πρώτο χέρι» και ιθύνων νους πίσω από την ομάδα των αγελαδοτρόφων είναι νεαρή Ευδοκία Αμανατίδου.

Γάλα Αξίας από τη Φλώρινα

Με ατομική πρωτοβουλία του κτηνοτρόφου Τάσου Θεοδωρόπουλου το πρώτο ΑΤΜ φρέσκου γάλακτος απέκτησε και η Φλώρινα.

Ο ίδιος διαθέτει σύγχρονη μονάδα παστερίωσης υλοποιώντας επένδυση 300.000 ευρώ, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ πέραν της δικής του παραγωγής στο «Γάλα Αξίας», όπως ονομάζεται, «συμβάλλουν» ακόμη τέσσερις κτηνοτρόφοι με ισάριθμες φάρμες. Οι πέντε αυτές φάρμες έχουν συνολική ημερήσια παραγωγή που ξεπερνάει τους 2 τόνους γάλακτος.

Γάλα 7λοφος στο Κιλκίς

ATM φρέσκου γάλακτος διαθέτει πλέον και η πρωτεύουσα του Κιλκίς. Η διαφορά με τους υπόλοιπους κτηνοτρόφους είναι ότι η φάρμα του Χρήστου Πουρσανίδη διαθέτει το γάλα «7λοφος» όχι σε αυτόνομο πωλητή εκτός καταστημάτων αλλά εντός τεσσάρων τοπικών σούπερ μάρκετ.

Η Αλεξανδρούπολη έβαλε και γίδινο 

Μετά από καθυστερήσεις δύο χρόνων θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες να λειτουργεί ο πρώτος αυτόματος πωλητής γίδινου γάλακτος στην Αλεξανδρούπολη.

Πρόκειται για ένα από τα δύο σημεία απευθείας διάθεσης γάλακτος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού «Θρακών Αμνός» ο οποίος ολοκληρώνει επένδυση μισού εκατ. ευρώ που αφορά τη λειτουργία τυροκομείου στο Νεοχώρι Ορεστιάδας.

Στο κατάστημα εκτός από το φρέσκο γάλα, ο συνεταιρισμός θα διαθέτει επίσης στους καταναλωτές τυριά (λευκά και φέτα), γιαούρτια και από το καλοκαίρι του 2017 και μετά και παγωτό. Το δεύτερο ΑΤΜ γίδινου γάλακτος θα λειτουργήσει στην Κομοτηνή.

Σχετικά με την τιμή οι συνεταιριστές υποστηρίζουν ότι θα είναι ανταγωνιστική και σαφώς χαμηλότερη σε σχέση με τα αντίστοιχα προϊόντα που πωλούνται από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Το νέο στοίχημα του ΘΕΣγάλα

Διαθέτοντας 40 τόνους φρέσκο γάλα σε καθημερινή βάση, ο συνεταιρισμός «ΘΕΣγάλα» μετά τη μοντερνιτέ των αυτόματων πωλητών γάλακτος πάει ένα βήμα πιο μακριά και βάζει τα προϊόντα του στο ψυγείο μικρών καταστημάτων τροφίμων σε περιοχές που σήμερα δεν έχει παρουσία με τα ATM’s του, ή δεν τον συμφέρει να φθάσει στο άμεσο μέλλον.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον Ανδρέα Χαρδαλούπα, υπεύθυνο επικοινωνίας και marketing του ΘΕΣγάλα, το γάλα, τα τυριά, το γιαούρτι και η κρέμα των Θεσσαλών συνεταιριστών εκτός από τα 62 ATM’s σε Λάρισα, Θεσσαλονίκη και Αττική, διατίθενται και μέσω των ραφιών 55 μικρών καταστημάτων στα Τρίκαλα, την Ελασσόνα, τον Βόλο και την Καρδίτσα.

Ο επόμενος σταθμός είναι τα ράφια της μικρής λιανικής στη Θεσσαλονίκη, πάντα σε περιοχές όπου δεν συμφέρει, λόγω πληθυσμιακών χαρακτηριστικών, ή απόστασης να εγκατασταθούν αυτόματοι πωλητές ΘΕΣγάλα.

Όπως λέει στο Documento ο Α. Χαρδαλούπας δεν εξετάζεται η επέκταση στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Σε ότι αφορά την ανάπτυξη μέσω των αυτόματων πωλητών, θα ανοίξει ένας νέος τις επόμενες μέρες στην Αθήνα, κοντά στην Αγία Παρασκευή, και ενδεχομένως ακόμη δύο το καλοκαίρι.

Ο συνεταιρισμός, που σήμερα απαρτίζεται από 48 φάρμες (ο αριθμός μειώθηκε σε σχέση με το 2011 όταν ιδρύθηκε), παράγει καθημερινά 120 τόνους γάλακτος, εκ των οποίων οι 40 κατευθύνονται στα ATM’s γάλακτος -συμπεριλαμβανομένης και της πρώτης ύλης που χρησιμοποιείται για την παραγωγή των τυριών και του γιαουρτιού- και οι υπόλοιποι 80 σε εγχώριες γαλακτοβιομηχανίες όπως η ΦΑΓΕ, η ΔΕΛΤΑ και η ΝΟΥΝΟΥ, ενώ αποκλειστικά με γάλα του συνεταιρισμού γίνεται το μετσοβόνε του Ιδρύματος Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα, που λειτουργεί στο Μέτσοβο από το 1959.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter